BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
İŞÇİ

Memurların zam pazarlığında son durum!

Yaklaşık 3 milyon 100 bin kamu görevlisi ile sayıları 2 milyonu bulan memur emeklisinin 2016-2017 yıllarındaki mali ve sosyal hakları, toplu sözleşme görüşmeleriyle belirlenecek.

Yaklaşık 3 milyon 100 bin kamu görevlisi ile sayıları 2 milyonu bulan memur emeklisinin 2016-2017 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinde, Memur-Sen 2016 yılında toplam yüzde 16,64, Türkiye Kamu-Sen yüzde 22 ve taban aylığa seyyanen net 100 lira, KESK ise yüzde 25zam talep etti.

Memur sendikaları ile hükümet arasında 3 Ağustos'ta yapılan ilk toplantıyla başlayan 3. dönem toplu sözleşme süreci, dün hizmet kollarının taleplerinin dile getirildiği ikinci toplantıyla devam etti.

Kamu İşveren Heyeti'ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetine ise Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın başkanlık ettiği ilk iki görüşmeye, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen ile yetkili sendikaların temsilcileri ve ilgili bürokratlar katıldı.

Talepler kadar memur konfederasyonları arasında yaşanan tartışmalarla da dikkati çeken görüşmelerde, Memur-Sen 2016 yılının birinci ve ikinci altı ayında 8+8 olmak üzere toplamda yüzde 16,64, Türkiye Kamu-Sen yüzde 22 ve taban aylığa seyyanen net 100 lira, KESK ise yüzde 25 zam talep etti.

Konfederasyonların ilk iki toplantıda dile getirdiği mali ve sosyal talepleri değerlendiren Kamu İşveren Heyeti, yarın yapılacak üçüncü toplantıda, milyonlarca memurun merakla beklediği zam önerisini açıklayacak.

Öte yandan, görüşmelerde, sendikaların "kamu görevlilerinde 3 yıl olan eş durumu tayin şartındaki sürenin düşürülmesi" talebi, Kamu İşveren Heyeti tarafından olumlu karşılandı. Görüşmeler sürürken hafta içinde Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanan "Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği" ile "3 yıldan 1 yıla indirilen" eş durumu tayin süresi, Bakanlar Kurulu tarafından çerçeve yönetmeliğin yayımlanmasıyla diğer kamu görevlileri için de geçerli olacak.

MEMUR-SEN DİNİ BAYRAMLARDA İKRAMİYE İSTEDİ

Toplu sözleşme görüşmelerinde yetkili konfederasyon olan Memur-Sen'in taleplerinin gövdesini, "yüzdelik zam", "taban aylığa zam", "refah payı" ve "enflasyon farkı" oluşturuyor.

Memur-Sen, memur maaşları için 2016 yılının ilk yarısında ve ikinci yarısında yüzde 8+8 olmak üzere toplam yüzde 16,64, 2017 yılının birinci ve ikinci altı ayında 7+7 olmak üzere toplamda yüzde 14,49 oransal zam talep etti. 2016'da taban aylığa 150 lira, 2017'de ise 100 lira zam isteyen Memur-Sen, dini bayramlarda da ikramiye ödenmesini talep ediyor.

Mali talepleri kadar sosyal talepleriyle de dikkati çeken Memur-Sen, kamu görevlilerine cuma namazı vakitlerinde izin verilmesini ve erkek memurlarda kılık kıyafet serbestliğinin getirilmesini istedi.

TÜRKİYE KAMU-SEN'DEN "OKULLARA KPSS İLE GÜVENLİK GÖREVLİSİ ALINSIN "TALEBİ

Türkiye Kamu-Sen, memurların 2014 ve 2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşme kaynaklı 2 bin lira kayıp yaşadığını savundu.

Kamu-Sen, söz konusu zararın giderilmesi için telafi zammı talep etti.

Konfederasyon, 2016 yılında toplam maaş artış talebini, "telafi zammı", "büyüme" ve "refah payı" dahil olmak üzere yüzde 22 ve taban aylığa seyyanen net 100 lira olarak belirledi. Türkiye Kamu-Sen, 2017 yılında ise toplam yüzde 20 ve taban aylığa seyyanen net 150 lira zam isteyecek.

Türkiye Kamu-Sen, okullarda ve 1'inci derece sağlık hizmeti sunucularında, "şiddet olaylarına karşı KPSS sınavı ile işe alınan güvenlik görevlisi kadrolarının tahsis edilmesini" de talep etti.

KESK DİNLENME YARDIMI İSTEDİ

KESK, bir memurun maaş+ek ödeme olarak en düşük 2 bin 323 lira aldığına dikkati çekerek, bu rakamın 2 bin 900 liraya yükseltilmesini istedi. Bu da maaşlarda yaklaşık yüzde 25'lik artış anlamına geliyor.

İkramiye almayan kamu çalışanlarına ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki ikramiye ödenmesini isteyen KESK, memurların sağlıklı bir dinlenme olanağı sağlanması için de yılda bir kez tatile çıktığı ayın ücretiyle birlikte, aldığı ücret tutarında dinlenme yardımı yapılmasını da talep etti.

Görüşmelerin 22 Ağustos'a kadar bağıtlanması gerekiyor

Memur sendikaları ile hükümet arasında 22 Ağustos'a kadar bağıtlanması gereken görüşmelerde, anlaşma sağlanamaması halinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girecek. Kurul, en geç 31 Ağustos'a kadar kamu görevlilerinin gelecek 2 yıldaki maaşlarına yapılacak zam oranını belirlemiş olacak.

2014-2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinin ardından memur maaşlarının taban aylığına 1 Ocak 2014'ten geçerli olmak üzere brüt 175, net 123 lira zam yapılmıştı.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR