Memurun kadro ve aylık derecesi farklıysa ne olur?
Kadro derecesi kazanılmış hak aylığı derecesinden geride olan devlet memurlarının maaşı nasıl hesaplanır sorusunun yanıtı memurhaber.com'da.
Devlet memurlarının kadro derecesi kazanılmış hak aylığı derecesinden geride ise memurların maaşı nasıl ödenir sorusunun yanıtı ve ayrıntılar haberimizde...
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre aylık alan ve kadro dereceleri kazanılmış hak aylık derecelerinden geride olan devlet memurlarının maaşı hesaplanırken, zam ve tazminat ödemeleri yönüyle farklı durumlar söz konusu.
KAZANILMIŞ HAK AYLIK DERECESİ VE KADRO DERECESİ
Memuriyete girenlerin kazanılmış hak aylık seviyesi bakımından yükselebilecekleri derece/kademeler, 657 sayılı Kanunda ilgililerin eğitim durumları itibariyle belirlenmiştir.
Bu belirlemelere göre, yükseköğrenim mezunları için herhangi bir sınırlama bulunmazken, yükseköğrenim mezunu olmayanlar için ise belli derecelerin üzerine çıkamama sınırlaması getirilmiş ve aynı zamanda sınır olarak belirlenen derecelerin bir üst derecesine yükselebilmelerine de imkan tanınmıştır.
KAZANILMIŞ HAK AYLIĞI DERECESİ VE KADRO DERECESİ UYGULAMALARI
Öte yandan, kadro derecesine ilişkin olarak 657 sayılı Kanunda herhangi bir sınırlama (Emniyet Hizmetleri Sınıfındaki bazı unvanlar hariç) getirilmemiş olmasına rağmen, uygulamada bazı unvanlar için kadro derecesi sınırlamasına gidilmektedir. Örneğin; bilgisayar işletmeni unvanında en fazla 3. dereceye kadar kadro, memur unvanında en fazla 5. dereceye kadar kadro olması gibi.
Kazanılmış hak aylık derecesi ile kadro derecesi konusundaki bu belirleme ve uygulamalar, bazı unvanlardaki devlet memurlarının kazanılmış hak aylık derecesinin altındaki derecelerdeki kadrolarda görev yapmaları sonucunu doğurmaktadır.
KADRO DERECESİ GERİDE OLANLARIN ZAM VE TAZMİNATI
Bulundukları unvana ilişkin en üst kadro derecesinde görev yapan devlet memurlarının, kazanılmış hak aylık dereceleri ne kadar ilerlerse ilerlesin, aylık maaş ödemelerine ilişkin zam ve tazminat hesaplaması kadro derecelerine göre yapılmaktadır. Bu durum ise, aylık derecesi yükselen memurun, yükselmeye bağlı olarak zam ve tazminatlardan yararlanamaması sonucunu doğurmaktadır.
Kazanılmış hak aylık dereceleri kadro derecelerinin üzerinde olan devlet memurlarının zam ve tazminatlarının nasıl ödeneceğine ilişkin olarak “Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Karar”da yer alan düzenlemelere göre;
-Kurumlarında, kazanılmış hak aylık dereceleriyle aynı derecede olan ve kendi kadro unvanlarıyla aynı adı taşıyan bir kadro unvanı bulunuyorsa, kazanılmış hak aylık derecelerine karşılık gelen yan ödeme puanları ve tazminat oranları esas alınmak suretiyle,
-Kurumlarında, kazanılmış hak aylık dereceleriyle aynı derecede olan ve kendi kadro unvanlarıyla aynı adı taşıyan bir kadro unvanı bulunmuyorsa, kadro derecelerine karşılık gelen yan ödeme puanları ve tazminat oranları esas alınmak suretiyle
aylık ücretleri hesaplanmaktadır.
KAZANILMIŞ HAK AYLIĞI NEDİR?
Kazanılmış hak aylığı, 657 sayılı Kanuna göre devlet memurunun öğrenim durumu ve hizmet sınıfı gibi hususların değerlendirilmesiyle tespit edilen memuriyete giriş derece ve kademesine yine bu kanunda yer alan ilavelerin yapılması suretiyle bulunacak derece ve kademe üzerinden hesaplanan aylık olarak tanımlanabilir.
Kazanılmış hak aylığına esas aylık derecesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak geçirilen ya da ilgili mevzuatı gereğince bu kapsamda geçmiş gibi değerlendirilen hizmet süreleri ile öğrenim durumu veya kariyeri dikkate alınarak uygulanan derece veya kademe ilerlemeleri sonucunda ulaşılan derece ve kademeyi ifade etmektedir.