Memurun kıdem süresi ile hizmet süresi neden farklıdır?
Gerek özlük ve gerekse parasal haklar bakımından memura etki eden bir unsur olarak kıdemin hangi hallerde arttığı konusunun personel birimlerince titizlikle takip edilmesi, memurların da bu haklarını bilmelerinde fayda bulunuyor.
Gerek özlük ve gerekse parasal haklar bakımından memura etki eden bir unsur olarak kıdemin hangi hallerde arttığı konusunun personel birimlerince titizlikle takip edilmesi, memurların da bu haklarını bilmelerinde fayda bulunuyor.
Okurum Aynur Hanım soruyor:
"Emekli Sandığına tabi olarak 02.01.1979 tarihinde başladığım çalışma hayatımı 05.01.2013 tarihinde emekliye ayrılarak bitirdim. SGK ile o tarihlerde yaptığım görüşmede emekli 34 yıl üzerinden maaş bağlanıldığı söylenilmişti. 1987'de anne olduğum için üç ay aylıksız izin kullanmış, bunu da kuruma ödemiştim. İlk maaşta sayılmadığını gördüğüm için yazdığım dilekçe ile düzeltilmişti. Şimdi e-devletten maaşıma baktığımda hizmet süresi 34 kıdem yılı 33 yıl yazıyor. Neden böyle yazdığını anlayamadım. Ben 30 yıl üzeri için ikramiye farkı istediğimde SGK bana 3 yıllık mı yoksa 4 yıllık mı fark ödeyecek? Aradaki bu bir yıllık fark neden?"
Okurumuza cevap verirken tüm memur ve memur emeklilerine de seslenmiş olalım.
MEMURİYETTE KIDEM NE DEMEK?
Hizmet yılları itibariyle ödenecek kıdem aylığının tesbitinde kazanılmış hak aylığının hesabında değerlendirilen süreler esas alınır. Memuriyet kıdemi kazanılmış hak aylık derecesinin saptanmasında göz önüne alınan süreleri ifade ediyor.
KHA'DA DEĞERLENDİRİLEN SÜRELER KIDEME DAHİL!
Bilfiil memur olarak geçirilen süreler gibi 657 sayılı Kanunun 36/C maddesine göre kazanılmış hak aylığında (KHA) değerlendirilen sürelerin de kıdem hesabında dikkate alınması gerekiyor.
HANGİ MEMURİYET DIŞI SÜRELER KHA'YA SAYILIR?
657 sayılı Kanunun 36/C maddesine göre kazanılmış hak aylığında değerlendirilecek memuriyet dışı sürelerin 12 yılı ve yapılacak intibak neticesinde ilgilinin gireceği derecenin öğrenim durumuna göre yükselebileceği derecenin son kademe aylığını geçmemesi gerekiyor.
Memuriyet dışında geçen hizmet sürelerinin nasıl değerlendirilmesinde yapılan hizmetin görülen öğrenimden sonra olması, diğer hizmetteki sürenin aynı görevi ifa ederek geçmiş olması ve memuriyet dışı hizmetlerin SSK ve Bağ-kur’ca belgelenmiş olması şartlarıyla:
1. Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden 657 sayılı kanun ve bu kanunun 87’inci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin ¾’ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.
2. Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya kurumlarda yapanlarla, memurluktan ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memurluğa girmek isteyenlerin sağlık hizmetlerinde geçen süresinden 657 sK. ve bu kanunun 87’inci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürelerinin tamamı ve geri kalan sürelerinin ¾’ü toplamı memurlukta geçmiş sayılarak bu sürelerin her yılı için bir kademe ilerlemesi ve her üç yılı için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.
3. Avukatlık hizmetleri sınıfına girenlerin memuriyete girmeden önce veya memurluktan ayrılarak serbest avukatlıkla geçirdikleri sürelerin ¾ ‘ü memuriyette geçmiş sayılarak, bu sürelerin her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir.
4. Basın kartları Yönetmeliğine göre, basın kartına sahip olmak suretiyle gazetecilik yaparak memurluğa girenlerin; meslekleriyle ilgili görevlerde istihdam edilmeleri şartıyla, fiilen gazetecilik yaparak geçirdikleri sürenin ¾ ’ü fiilen memuriyette geçmiş sayılarak; bu sürenin her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yılı bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.
5. Özel okullarda öğretmenlik veya yöneticilik yaptıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı emrinde memuriyet kabul edenlerin özel okullarda geçen hizmet sürelerinin 2/3 ’ünün her yılı bir Kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir.
İşte memurun bu tür memuriyet dışı hizmet süreleri varsa memurun kıdemi ile hizmet süreleri farklı olacaktır.
KIDEM AYLIĞI
Kıdeme bağlı olarak uygulanan kıdem aylığı hem memurun maaşına etki eden bir unsur olduğu gibi hem de aylık bağlama oranı ölçüsünde emekli maaşına esas olan Emekli Sandığı matrahına dahil olarak emekli maaşına da yansıyor.
Kıdem aylığı, aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa göre almakta olan personelin her bir hizmet yılı için (20) gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı tutarında ödenmesi gerekiyor. Ancak 25 ve daha fazla hizmet yılını dolduranlar için gösterge rakamı azami olarak 500'ü geçemiyor.
İKRAMİYE SÜRESİNDE KIST YOKTUR
Emekli ikramiyesinde salt tam yıllar hesaba katılır, bir yıldan eksik süreler yani 11 ay gibi süreler emekli ikramiyesinde dikkate alınmaz, kıst süre hesabı yapılmaz.
Yani 34 yıllık hizmetiniz var ve 33 yıllık kıdeminiz varsa bu borçlanmış bile olsanız 3 aylık aylıksız izin sürenizden kaynaklanmıştır. 2013 yılı emeklisi olarak 30 yıldan fazla süreleriniz için ikramiye talep ederseniz 3 yıllık ikramiye ödenir, tabii bunun için de idare mahkemesinde dava açmanız gerekiyor.
Kıdem aylığına esas kıdem yılı ise 25 yıl ile sınırlıdır. Yani memur maaşı ile Emekli Sandığı matrahının bir unsuru olan kıdem aylığı 25 yıldan fazla hizmet süresi için hesaplanmaz.
Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.