BIST 9.636
DOLAR 34,66
EURO 36,36
ALTIN 2.932,23
ÖĞRETMEN

Merkezi ortak sınavların ücreti ne kadar olacak?

Binlerce öğrenciyi yakından ilgilendiren merkezi sınavların ilki 28-29 Kasım'da yapılacak. Peki merkezi ortak sınavların ücreti ne kadar olacak?

Ortaöğretime geçiş ortak sınavlarına ilişkin 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları e- Kılavuzunun "Ortak Sınavların Uygulanması" başlıklı 9. maddesinde; "a. Ortak sınavlar, ülke genelinde olağanüstü haller dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarda ve yurt dışında KKTC ve Bakanlığımıza bağlı okulların bulunduğu, sınav yapılması uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, 10.30 ve 12.00'da başlayacak ve aynı anda yapılacaktır. Sınavların yapıldığı günlerde okulda ders yapılmayacaktır.

b. Ortak sınavlar, birinci günde üç oturum, ikinci günde üç oturum olmak üzere altı oturum halinde uygulanacaktır." Açıklamasında yer alan "Ortak sınavlar, birinci günde üç oturum, ikinci günde üç oturum olmak üzere altı oturum halinde uygulanacaktır." ibaresi ile sınavların kaç oturum olarak yapılacağı belirtilmiştir.

Diğer taraftan, Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 12. maddesinin 5. fıkrasında; "Bakanlığa ve diğer bakanlık ve kurumlara bağlı okullara alınacak öğrenciler ile açık öğretim kapsamında merkezi sistemle yapılan sınavlarda il sınav yürütme kurulu başkan ve üyeleri ile bina, salon sorumlusu ve gözcü olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere her sınav oturumu için 5 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak, bu iş ve işlemlerle ilgili döner sermayeden ücret alanlara bu tür ücret ödemesi yapılmaz." hükmü yer almaktadır.

Bu hükümlere göre; Ortaöğretime geçiş ortak sınavlarında görev alan yönetici ve öğretmenler, görev aldıkları her oturum başına 5 saat ek ders ücretinden yararlanacaktır.

Fakat Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları e- Kılavuzu'nun "Ortak Sınavların Uygulanması" başlıklı 9. maddesi (a) fıkrasında; "Sınavların yapıldığı günlerde okulda ders yapılmayacaktır." ibaresine göre de okulda dersler olmayacağından dersi olan öğretmenler için nasıl bir uygulama yapılacağı belirsizdir.

Öncelikle bu şekilde görevlendirilen öğretmenlerin görevli izinli kapsamında görevlendirilmesi gerekmektedir. Bu şekildeki görevlendirme ile dersi olan öğretmenlerin bu ders kaybından kaynaklı aylık karşılığı ders veya ek ders sorunu yaşanmasının önüne geçilmelidir.

Veya 29.05.2012 tarihli ve 2012/1 sayılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararının "Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 24. maddesinin işletilmesi ile de bu hak kaybı önlenebilir. Bakanlığın bu sınavlardaki ek ders ücreti ve diğer konular hakkında açıklama yapması gerekmektedir.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararının "Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 24. maddesi; "01.09.2012 tarihinden geçerli olmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar."

Memurlar.net

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR