BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
İŞÇİ

Mesleki yeterlilik belgesi almayan ustalar yandı!

Mesleki yeterlilik belgesi olmayan ustalar... Dikkat! Zaman daralıyor!

40 meslek grubunda belgesiz çalışma dönemi 25 Mayıs 2016 tarihinde sona eriyordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 40 meslek için belgesiz çalışma süresinin 31 Aralık 2016'ya kadar uzatılmasına ilişkin kanun değişikliği hazırlayarak, Başbakanlığa gönderdiğini açıkladı.

Bakanlık, belgesiz kişilerin çalıştırılması halinde  tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan yaklaşık 1 milyon kişinin önemli kısmının mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaması nedeniyle çalışma hayatında sıkıntılara sebebiyet verilebileceği gerekçesiyle süre uzatımına gitti. 

İŞTE BELGE İÇİN ERTELEME YAPILACAK MESLEK DALLARI

Mesleki Yeterlilik Kurumu  tarafından 17'si inşaat, 10'u enerji, 7'si otomotiv, 6'sı metal sektörlerinde olmak üzere toplam 40 meslekte, mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu bulunuyor. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden yer alan aşağıda belirtilen meslekleri yapanlar için erteleme yapılacak. Buna göre;  ahşap kalıpçı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, alüminyum kaynakçısı, bacacı, betonarme demircisi, betoncu, çelik kaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli, doğalgaz çelik boru kaynakçısı, doğal gaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli, doğalgaz işletme bakım operatörü, doğalgaz polietilen boru kaynakçısı, duvarcı, endüstriyel boru montajcısı,  hidrolik – pnömatikçi, ısı yalıtımcısı, ısıtma ve doğal gaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü, makine bakımcı, otomotiv elektromekanikçisi ,otomotiv mekanikçisi, otomotiv montajcısı, otomotiv sac ve gövde kaynakçısı, panel kalıpçı, plastik kaynakçısı, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı tünel kalıpçı, yangın yalıtımcısı işlerini yapan ustalar için belge alma süreci uzatılacak. 

BELGE ÜCRETİ DEVLETTEN!

31.12.2017 tarihine kadar belge ve sınav ücretinin tamamı İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacak.  01.01.2018-31.12.2019 tarihleri arasında belge ücreti ile sınav ücretinin yarısı İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacaktır.  Sınav ücreti brüt asgari ücretin yarısını (823.5 TL) geçemiyor. Fondan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yararlanabiliyor. Yukarıda belirtilen mesleklerde çalışanların belge ücreti ödemeden belge alma imkanları bulunuyor. Söz konusu meslekleri yapanların bedava belge sahibi olma ve belgesizlikten işinden atılmama  gibi iki avantajları var. Aksi halde işverenler tarafından işten çıkarılma ile karşı karşıya kalabilirler veya işverenleri bunlar adına para cezası ödemek zorunda kalabilir. 

BELGE ŞARTI ARAMAYANLAR...

05.06.1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için meslekî yeterlilik belgesi şartı aranmayacak. 

Güneş Gazetesi-Arif Temir

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR