BIST 9.643
DOLAR 34,57
EURO 36,25
ALTIN 2.969,02
İŞÇİ

Metal işçileri grevde!

Birleşik Metal-İş sendikasına bağlı 15 bin metal işçisi, 10 kentteki 22 fabrikada greve başladı. İşçiler, düşük ücret artışları ve toplu sözleşme haklarının kısıtlanmasından şikayetçi.

MEMURLARDİSK'e bağlı Birleşik Metal İş sendikasında örgütlü işçilerin grevi bugün başladı. 19 Şubat'ta ikinci kısmın da katılmasıyla toplam 15 bin işçi greve çıkmış olacak. Bu sendikal örgütlenmenin çok sayıda zorluk ve engellemeyle karşı karşıya olduğu Türkiye'de, yıllar sonra yaygın bir sanayi grevi anlamına geliyor.

 

DİSK’e bağlı Birleşik Metal- İş Sendikası’nda örgütlü işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde çıkan anlaşmazlık nedeniyle bu sabah greve başladı. Kocaeli Sanayi Odası ise işveren sendikası MESS’in talebi üzerine, hükümetten grevi ertelemesini istedi.

Bu sabah itibariyle Türkiye ’nin 10 ayrı noktasındaki binlerce metal işçisi, 22 fabrikaya “Bu işyerinde grev vardır” pankartını astı ve işi durdurdu. “MESS dayatmalarına karşı insanca çalışmak, insanca yaşamak ve çocuklarının geleceği için” sloganıyla greve çıkan Birleşik Metal İş Sendikası, örgütlü olduğu 42 işyerinin 20’sinde bugün greve başlarken, kalan işyerlerinde de grev 19 Şubat’ta başlayacak.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile metal iş kolunda örgütlü sendikalar arasında eylül ayında başlayan toplu iş sözleşmesi sürecinde, Türk-İş’e bağlı Türk Metal ve Hak-İş’e bağlı Öz Çelik İş sendikaları işverenle anlaşmıştı. MESS’in önerilerini kabul edilemez bulan DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş sendikası ise örgütlü olduğu işyerlerinde yaptığı grev oylamalarının ardından grev kararını ilan etmişti. Osmaniye, Hatay, Mersin, Konya, Kocaeli, Bursa, İzmir, Bilecik, İstanbul , Gebze’deki 20 işyerine ait 22 fabrikada bugün başlayan grevin, 19 Şubat’ta toplam 42 işyerine yayılması bekleniyor. Böylelikle metal işkolundaki 15 bin işçi greve çıkmış olacak. Bu sayı, Türkiye’de uzun süredir ulusal düzeyde yaygın ve etkili grev gerçekleştirememiş olan işçi sınıfı için büyük önem taşıyor.

BAŞKAN SERDAROĞLU: CENDEREYİ KIRACAĞIZ

Bu sabah Gebze’deki Cengiz Makina fabrikasında DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile birlikte grevi başlatan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Bostancı’daki sendika genel merkezinden Gebze’ye hareketinden önce sorularımızı yanıtladı.Henüz gün ışımadan Birleşik Metal’in Bostancı’daki merkezinde toplanan sendika yöneticileri ve işçiler, yıllar sonra bu boyutta bir greve başlayacak olmanın heyecanı içindeydi. Sendikanın deneyimli genel başkanı Adnan Serdaroğlu da aynı heyecan içinde.

“Sanayi ve ekonomiyi sırtlayan metal sektörünün işçileri yoksulluk içinde. Ücretler düşük ve dengesiz” diyerek başlıyor sözlerine. Eylül ayında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işverenin müzakere etmediğini bir sözleşme ‘dayattığını’ söylüyor:

“Ortalama 1250 lira maaş alan metal işçisine 120 lira zam teklif ettiler. Bunun kabul edilemez olduğunu, bir sözleşme teklifi değil dayatma olduğunu söyledik. Metal işçilerini bir dönem daha yoksulluğa mahkum edecek bu sözleşmeyi imzalayamazdık. Ama işkolunda örgütlü diğer iki sendika, Türk Metal ve Öz Çelik İş, sözleşmeyi imzaladı. Veren sendikası MESS 12 Eylül’den beri bunu yapıyor: Bir sözleşme dayatıyor ve sarı sendikalar da bunu imzalıyor. BU artık bir cendereye dönüşte ama bu cendereyi kıracağız.”

Sektördeki 110 bin işçiden sadece 15 bininin Birleşik Metal İş’te örgütlü olduğunu söyleyen Serdaroğlu, ‘sarı sendika’ dediği işkolundaki diğer sendikaların işverenle birlikte hareket ettiğini söylüyor.

ÇOK SAYIDA YENİ İŞÇİ VAR

Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun dikkat çektiği çok önemli bir detay daha var… Sektördeki işçilerin yüzde 70’inin ‘düşük ücret kategorisi’nde olduğunu söylüyor ve bu durumun yeni işçi alımının yoğunluğuna işaret ettiğini belirtiyor:

“Sektörde çok sayıda yeni işçi var. İşveren, işsizlik kıskacındaki insanları, asgari ücret düzeyindeki ücretlere razı ediyor. Ama bu durum, bir yandan ekonomiyi sırtlayan metal sanayinin ve o sanayiyi sırtlayan işçi sınıfının kalıcı bir yoksulluğa zorlanması anlamına da geliyor. Bugün bu toplu sözleşmeyi kabul etseydik, çok sayıda yeni başlayan işçinin uzun yıllar sürecek düşük ücret kıskacına girmesine razı olmuş olacaktık.”

‘İŞVEREN POLİTİK GREV OLARAK DAMGALAMAK İSTEDİ’

İşveren sendikası MESS’in grev kararını ‘politik bir karar’ olarak damgalamak ve işçileri bu yolla grevden uzaklaştırmak istediğini ama bunu da grev oylamalarıyla aştıklarını söylüyor:
“Grev oylaması kararı alınan fabrikalarda yapılan oylamaların hepsinden açık farkla ‘greve evet’ kararı çıktı. Üstelik bu fabrikalarda sadece mavi yakalı işçiler değil, mühendisler, idari personel gibi beyaz yakalılar da açık farkla ‘evet’ dedi.”

110 bin işçinin çalıştığı metal işkolunda Birleşik Metal İş’in örgütlü olduğu 42 işyerinde 15 bin işçi çalışıyor.

BİRLEŞİK METAL-İŞ NE İSTİYOR?

Saat ücreti 5.58 TL’nin altında olan işçiler için saat ücretinin 5.58 TL’ye tamamlandıktan sonra 8.97’yi geçmemek üzere 40 kuruş iyileştirme yapılsın. İyileştirmenin ardından bütün işçilere yüzde 5 artı 105 kuruş zam yapılsın. Buna göre, 898 TL net ücret alanların toplam net zammı -ikramiye hariç- 282 TL olacak. Net 1374 TL civarında ücreti olanlar için 305 lira zam talebi taslağa konulacak. 1374 TL’nin üzerinde alanlar için zam oranları kademeli olarak düşecek. 2, 3. ve 4. altı ay için de enflasyon artı yüzde 2 zam talep edilecek. Taslakta ayrıca; vergi dilim artışlarının patronlar tarafından karşılanması, bayram, izin, yakacak gibi sosyal ödemelere yüzde 30 zam, 37.5 saatlik haftalık çalışma, yıllık izin sürelerinin arttırılması, günlük 30 dakika çalışma saatinden sayılacak mola hakkı talepleri de yer aldı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR