Mevzuat değişecek hükümet düğmeye bastı!
Hükümet tarihi reformlar için düğmeye bastı, darbe döneminden kalan mevzuattaki antidemokratik hükümleri tek tek ayıklayacak.
Yasalarda yapılacak son rötuşun yanı sıra, yönetmelik, genelge, tebliğ, Bakanlar Kurulu kararı gibi ikincil düzenlemelerde de "darbe etkisi" tamamen silinecek. Ak Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Mehmet Ali Şahin koordinasyonundaki bir ekip tarafından ön çalışma da yapıldı.
DİDİK DİDİK TARANDI
Şahin başkanlığındaki ekip; 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesinden 20 Kasım 1961'e kadar olan dönem; 12 Mart 1971 muhtırasından 26 Ocak 1974'e kadar geçen süre; 12 Eylül 1980 darbesinden 13 Aralık 1983'e kadar olan üç yıl ve 'post modern darbe' olarak nitelenen 28 Şubat 1997 ile ilk AK Parti hükümetinin iş başı yaptığı 18 Kasım 2002 gününe kadar geçen süreçte çıkarılan mevzuatı tek tek gözden geçirdi. Bu zaman diliminde çıkarılan 2 bin 820 düzenleme mercek altına alındı.
MECLİS'E GÖNDERİLECEK
İlgili kurum ve kuruluşlar ve bakanlıklarla son değerlendirmeler de yapılarak, hazırlanan çalışma Başbakanlığa sunulacak. Başbakanlık koordinesinde "Adli Sicil Kanunu", "Avukatlık Kanunu", "Ceza İnfaz Kanunu", "TSK İç Hizmet Kanunu", "Sendikalar Kanunu", "Yüksek Öğretim Kanunu", "Seçim Kanunu, "Siyasi Partiler Yasası" gibi, darbe dönemlerinde çıkarılan veya değiştirilen düzenlemelerde rötuşlar için hızla adım atılacak. Gerekli düzenlemeler Meclise gönderilecek.
BİRÇOĞU TEMİZLENMİŞTİ
AK Parti, iktidara geldikten sonra DGM'lerin kaldırılmasından TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35'inci maddesinin değiştirilmesine, Milli Güvenlik Dersleri ile Öğrenci Andı'nın zorunlu olmaktan çıkarılması, orduevleri ve TSK'ya ait sosyal tesislerdeki başörtüsü yasağı gibi uygulamaların kaldırılmasına kadar çok sayıda adım atmıştı. Üç ay içinde atılacak adımlarla, Anayasa dışında, gerekli değişiklikler yapılmış olacak.