Mezun olmadan iş hayatına atılın!
Globalcv Genel Müdürü Ertan Kirik, “Son sınıfa geldiği halde ne iş yapacağını bilmeyen çok öğrenci var.” diyor..
İşsizler arasında üniversite mezunu oranı her geçen yıl artıyor. Üniversitelilere, okulu bitirmeden işe başlamaları tavsiyesinde bulunan Globalcv Genel Müdürü Ertan Kirik, “Son sınıfa geldiği halde ne iş yapacağını bilmeyen çok öğrenci var.” diyor.
Zaman gazetesinin haberine göre işletmelerin en çok şikayet ettiği konuların başında nitelikli eleman bulamamak geliyor. Üniversite mezunlarının işsizler arasındaki ağırlığı ise gittikçe artıyor. İş ve çalışan bulmadaki zorluklarla en çok karşılaşanlardan insan kaynak uzmanları bu konuda Türkiye’deki üniversitelerin yetersizliğine dikkat çekiyor.
Üniversiteleşmenin hızla arttığına değinen insan kaynakları ve iş yönetimi uzmanları, ancak nitelik konusundaki yetersizliğe işaret ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun araştırmaları da işsizler arasında üniversite mezunlarının ağırlığının her geçen yıl arttığını gösteriyor. İstatistiklere göre 2005’te üniversite mezunlarının toplam işsizler arasındaki oranı yüzde 11,59 iken geçen sene bu oran yüzde 19,97’ye yükseldi. Uzmanlar bu konuda gençlere üniversiteli işsizler ordusuna katılmamak için mezun olmadan önce bölümleriyle ilgili çalışma alanlarını tecrübe etmelerini öneriyor. Düzenledikleri organizasyonlarda il il gezerek üniversitelilerle buluştuklarını belirten Globalcv Genel Müdürü Ertan Kirik, “Buralarda son sınıfa geldiği halde ne iş yapacağını bilmeyen milyonlarca öğrenci var.” dedi. Gençlerin nerede çalışacakları ile ilgili kafa yormaya iş ararken başladıklarını dile getiren Kirik, “Bu da ortaya nitelikli eleman sorununu çıkarıyor. Yani diploma ne sektörün ne de mezunun işini görüyor.” şeklinde konuştu. Türkiye’deki üniversitelerin neredeyse hepsini gezdiklerini söyleyen Kirik, “Gitmediğimiz kampüs neredeyse kalmadı, gençler hâlâ bize bölümleriyle ilgili en temel soruları soruyor.” diyerek öğrencilere ücretsiz de olsa çalışmalarını tavsiye ediyor.
Temelinde eğitim sistemi yatan bu problemin kısa vadede çözümü için şirketler ve öğrenciler arasında köprü olmayı hedeflediklerini vurgulayan Kirik, “Biz bu konuda iş uzmanları kampüste diye bir proje başlattık. Çeşitli sektörlerden üst düzey yöneticileri ve işe alım sorumlularını üniversitelere getirerek onlardan iş hayatının gereklerini anlatmalarını istiyoruz.” dedi. Gençleri yarın karşılarına oturacakları patronların, insan kaynakları yöneticilerinin önüne getirdiklerini vurgulayan Kirik, burada bilgi paylaşımının yanı sıra bağlantıların da kurulduğuna dikkat çekti.
“İş dünyası yana yana eleman arıyor.” diyen Kirik, sıfırdan eleman yetiştirmenin zaman kaybı olarak görüldüğünü; işletmelere, aralarından en az birini işe yerleştirmek üzere 5 kişiyi almalarını önerdiklerini ifade etti. Bu şekilde hem öğrenciler stajyer olarak girdikleri firmada iş tecrübesi edinirken, şirketler de genç yetenekleri bünyesine katma imkânı buluyor. Öğrencileri alırken onlara maddi olarak beklentisiz olmalarını, sadece iş öğrenme yönünde motive ettiklerini söyleyen Kirik, “Diğer taraftan da firmalara potansiyel gördükleri gençleri burs ve başka imkânlarla teşvik etmelerini istiyoruz.” ifadesini kullandı.