Mezuniyet balolarına valilikten düzenleme..
Türkiye genelinde ilk ve orta dereceli okullarda öğrenim gören 16 milyon 475 bin 493 öğrenci cuma günü karne alarak yaz tatiline çıkacak.
MEMURLAR-İlkokul, ortaokul ve lisede halen son sınıfta okuyan 3 milyonu aşkın öğrenci ise mezun olacak ve adet olduğu üzere mezuniyet baloları düzenleyecek. Ancak mezuniyet balolarına bazı kısıtlamalar getirildi. Soma faciasının yaşandığı 13 Mayıs'tan sonra Milli Eğitim Bakanlığı, mezuniyet balolarının fazla abartılmaması, olayın ruhuna uygun yapılmasını istemişti. Antalya Valiliği ise bazı öğrencilerin balo kıyafeti alacak parası olmaması ve bu ortamlarda alkol alındığı gerekçeleriyle lüks oteller ile eğlence mekanlarında Mezuniyet Balosu düzenlenmesini yasakladı.
Diyarbakır Milli Eğitim Müdür Vekili adnan hurata imzalı yayımlanan bir genelgede yasağın kapsamını genişletildi. Yasağa, oteller dışında kafe ve açık alanlar da dahil edilerek törenlerin okul bahçelerinde yapılması istendi. Müdürlük bu kararında, öğrencilerin alkol ve sigara içilen mekanlarda bulunmasını ve bu tür zararlı maddelerle tanışmalarına vesile olunmasını da gerekçe gösterdi. Geçen yıl da Osmaniye Milli Eğitim Müdürlüğü, mezuniyet törenlerinde kız öğrencilerin dekolte kıyafet giymesini yasaklarken, Giresun Valiliği eteklerin dizi örtecek boyda olmasını istemiş ve kolsuz ve askılı kıyafet giyilmesini yasaklamıştı. Eğitimcilere, mezuniyet balolarına getirilen kısıtlamaları sorduk.
DİYARBAKIR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜR VEKİLİ ADNAN HURATA:
'Mezuniyet balolarında alkolle tanışıyorlar'
"Mezuniyet törenleri öğrenciler ve veliler için birer tanışma, kaynaşma, öğrencilerin öğretmenleri ile diğer arkadaşları arasında bir diyalog geliştirme ve gelecek için dayanışma fırsatı sağlamaktadır. Bu tür organizasyonların, okul dışında otellerde, kafelerde veya açık alanlarda yapılması bölgenin sosyo ekonomik durumu göz önüne alındığında ailelere getirdiği maddi külfetin yanında, öğrencilerin alkollü ve sigara içilen mekanlarda bulunmasına ve bu tür zararlı maddeler ile tanışmasına da vesile olmaktadır. Ailelere maddi külfete yol açmayacak, öğretmenler, öğrenciler, veliler, eski mezunlar ve eğitime katkı sağlayan gönüllülerin, sanat, spor, sanayi ve ticaret alanlarından saygın kişiler davet edilerek bir şölen ortamında ve okul ortamlarında yapılması için hassasiyet gösterilmelidir."
İSTANBUL İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ DR. MUAMMER YILDIZ:
"Velilere ekstra maddi külfet getirmemeli"
"İstanbul'da okullarımızın mezuniyet törenlerinin okullar açısından da bir kurum kimliği oluşturacak fırsata dönüştürülmesi için özellikle okullarda yapılmasını istedik. 39 ilçe müdürümüzle konuyu inceledik. Törenlerin özellikle okullarda yapılması için genelge gönderdik. İstanbul, farklı gelir gruplarının bir arada yaşadığı bir metropol ve mezuniyet törenlerinin velilere ekstra maddi yük getirmemesi gibi de bir hassasiyetimiz var. Lüks otellerde veya dış mekanlarda bu tür törenler, balolar yapılması ekonomik nedenlerle bazı çocukların katılamamasına yol açıyordu. İstanbul'da abartılı mezuniyet törenleri yapılmasından kaçınılmasını istedik. Düzenlemenin gerekçesi alkol değil. Biz gençlerimize güveniyoruz. Asıl hedefimiz, örneğin uluslararası bir şirkette üst düzey yönetici olmuş eski mezun ile yeni mezunu okulda buluşturmaktır."
MÜFETTİŞLER DERNEĞİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VE MAARİF MÜFETTİŞİ DOĞAN CEYLAN:
'Lisedeki öğrenciye sarhoş olup dekolte giymek yakışmaz'
"İstanbul'da bazı okulların geçmiş yıllardaki mezuniyet törenlerinde çok olumsuz görüntüler basına yansıdı. Gemi, beş yıldızlı otel gibi mekanlarda öğrencilerin alkol aldığı sarhoş görüntüleri kamuoyunda tepki aldı. Kontrolsüz biçimde çocukların alkollü ortamlarda mezuniyet kutlamaları doğru değildir. Balo yapıldığında çocuk daha mezun değildir. Lisedeki bir öğrencinin bir yatta, lüks otelde içki içip sarhoş olması veya kültürümüze aykırı dekolte v.b. kıyafetler giymesi yanlıştır. Son gün bile olsa, bir tek çocuk bile olsa bir çocuğun rencide edilmemesi gerekir. Maalesef balolar gösterişe dönüştü. Mezuniyet törenleri mutlaka yapılmalı ama böyle değil. Mütevazi ve anlamlı olmalı.
TÜRKAN EMSAL (ÖĞRETMEN - ANKARA)
'Düzenleme yapılması iyi olur'
"Biz öğretmenler mezuniyet balolarının içki ve sigara içilen mekanlarda değil sosyal tesislerde düzenlenmesinden yanayız. Böyle bir düzenleme iyi olur. Ne var ki özellikle büyük şehirlerde bütün talebi karşılayacak sosyal tesis bulmak mümkün olmayabilir. Mezuniyet baloların ailelere maddi külfet getirdiği doğrudur ama öğrenciler kendileri için özel bir günde mümkün olduğunca şık olmak istiyor. Bu konuda özellikle çocuklarına şıklığın sadece pahalı kıyafetlerle olmayacağını anlatacak ailelere görev düşüyor."
TÜRKİYE ÖZEL OKULLAR DERNEĞİ EŞBAŞKANI CEM GÜLAN:
'19 yaşındaki biri ne yiyip, giyeceğini bilmiyorsa yeterince eğitilememiştir'
"Mezuniyet törenleri 8. sınıflar ve 12. sınıflar açışından farklı değerlendirilmeli. 12. sınıfların çoğu 19 yaşında mezun oluyor. Lise mezunu biri, nerede ne yapacağını, ne giyeceğini biliyor olgunlukta olmalıdır. O olgunluğa erişmemiş biri mezun ediliyorsa demek ki 4 yıl boyunca yeterince eğitilmemiş demektir. Veliler çocuklarını balo kıyafetleri içinde smokinli vs görmek istiyorsa, şikayet de yoksa bu tür yasaklamalar anlamsız. Aşırı yasaklarla, gençleri bir şeyden uzak tutma fikrinin işe yaramadığı, bugün birçok araştırmayla kanıtlanmıştır. Valiliklerin bu konuya bu kadar çok müdahil olmasını doğru bulmuyorum. Mezuniyet törenleri elbette abartılmamalı ve velilere ek yük getirmemeli ve her öğrencinin katılmasına fırsat verecek şekilde planlanmalı. Bir okulda ekonomik olarak 1-2 öğrenci zor durumda ise kimseye hissettirmeden okul onların ihtiyaçlarını karşılayabilir."
ANADOLU EĞİTİM SEN GENEL BAŞKANI CANSEL GÜVEN:
"Gençlerin nasıl eğleneceğine devlet karar vermemelidir"
"Lise mezuniyet yaşı 18'i aştı. Liseyi bitiren biri reşit olduğu için hukuken de bir bağlayıcılığı yok. Mezun durumundaki öğrenciler vilayetten bağımsız, özgürce ve gönüllerince diledikleri yerde kutlama yapabilirler. Tabi ki bu kutlama toplumda bir rahatsızlığa yol açmamalı ve yasalarda suç kabul edilen her türlü uyuşturucu madde vb ortamlara meydan vermemelidir. Gençler, nasıl eğleneceklerine kendileri karar verebilirler, güvenmeliyiz. Anne-babalar zaten bu denetimi yapacaktır. Oy kullanacak hatta vekil seçilecek kadar büyüdüklerine inandığımız gençlerin, mezuniyet balosunda ne yiyip ne giyeceklerine ise devlet karar vermeye kalkıyor."
FEN BİLİMLERİ EĞİTİM KURUMLARI KURUCUSU NAZMİ ARIKAN:
'Diyelim baloyu yasakladık ertesi gün kim koruyacak?'
"Bir okulu bitirirken gençler, o mezuniyet törenini veya balosunu ömür boyu hatırlayacaklar. Gençlerin, bu heves ve heyecanı yarım kalmamalı. Çok da abartılı olmadan, gereksiz kısıtlamalar yapmadan kutlamalarının önünde engeller kaldırılmalıdır. Sağlığa aykırı maddelerle, tanışmaları için lise son sınıfın, hatta okulun son gününe kadar beklemelerine gerek yok. Sadece bir gece çocukları korumaya kalkışmak onları ömür boyu koruyacakları anlamına gelmez. Ertesi gün kim koruyacak? Öğrenci, mezuniyet balosunda ne içeceği konusunda hiç kimsenin söz sahibi olamayacağı kadar güçlü bir karakterle mezun olabilmeli. Liseyi bitiren birinin aslında kendine yakışanı yapacağına inanmalıyız."