BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
YAZARLAR

Milletvekilleri ve Belediye Başkanı ile Encümen Üyelerinin sigortalılıkları

Milletvekillerinin sigortalılıkları gündeme sık gelen hususlardan. Emekli olma süresi bakımından diğer sigortalılardan farklı durumda olmayan milletvekillerinin avantajı aylık hesaplama şeklinden kaynaklanıyor.

Şevket Tezel
Şevket Tezel[email protected]

Milletvekillerinin sigortalılıkları gündeme sık gelen hususlardan. Emekli olma süresi bakımından diğer sigortalılardan farklı durumda olmayan milletvekillerinin avantajı aylık hesaplama şeklinden kaynaklanıyor.  

5434 sayılı Kanuna göre sigortalılığın şartları 18 yaşını tamamlamış olmak, Türk vatandaşı olmak, 5434 sayılı Kanunun 12 nci maddesinde belirtilen kamu idarelerinde çalışmak olarak tanımlanmışken, 5510 sayılı Kanunda Türk Vatandaşı olma şartı kaldırılarak sigortalıların 18 yaşını tamamlamış olması ve kamu idarelerinde kadro ve pozisyonlarda sürekli olarak çalışması yeterli sayılmış bulunuyor.

Buna göre 5510 sayılı Kanun uyarınca sigortalıların görev yaptıkları kamu idarelerinin kendi kanunlarında aksine bir hüküm bulunmadığı takdirde 4/c sigortalısı olmak için Türk vatandaşı olma şartı aranmıyor.

5434 sayılı Kanunda belirtilen iştirakçi olmanın şartları ile 5510 sayılı Kanuna göre 4/c sigortalısı olma koşulları arasında Türk vatandaşı olma koşulunun haricinde bir fark bulunmuyor.

KİMLER 4/C SİGORTALISI?

BAŞBAKAN, BAKANLAR İLE TBMM ÜYELERİ 

2008 yılı Ekim ayı başından sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğine seçilenler seçildikleri, açıktan bakan olarak atananlar atandıkları tarihten itibaren 4/c sigortalısı sayılıyorlar. 15.10.2008 tarihinden önce 5434 sayılı Kanuna tabi hizmeti olanların ise sigortalılıkları seçildikleri veya atandıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren başlatılması gerekiyor.

Malullük, yaşlılık ve emekli aylığı almakta iken 15.10.2008 ve sonrasında Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğine seçilen veya açıktan bakan atananlardan isteyenler emekli aylıkları kesilmek suretiyle aylıklarının kesildiği tarihten itibaren sigortalı sayılmaları mümkün bulunuyor.

Başbakan ve bakanlar hakkında da Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri gibi işlem yapılması gerekiyor.

Örneğin 01.11.2015 tarihinden yapılan seçimlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğine seçilen sigortalının 4/c sigortalılığı 01.11.2015 tarihinden itibaren başlaması gerekiyor. Buna karşın bu vekillerden Ekim 2008 öncesinde bir şekilde Emekli sandığı iştirakçiliği bulunanların 4/c sigortalılıklarının ise 15.11.2015 tarihinden itibaren başlaması gerekiyor.

Keza Bağ-Kur emeklisi iken milletvekili seçilen bir vekilin 02.01.2016 tarihli dilekçesi ile yeniden sigortalı olmak istemesi halinde ise 4/c sigortalılığının, 4/b kapsamındaki emekli aylığının kesildiği tarihten itibaren başlaması gerekiyor.

İKİ YIL MİLLETVEKİLİ OLANLARIN DURUMU 

Kamuoyuna yansıdığı şekilde iki yıl milletvekilliği yapan bu iki yıl ile emekli olmuyor. Emekli olma bakımından diğer sigortalılarla aynı şartları sağlayarak emeklilik hakkı kazanan milletvekili şayet en az iki yıl vekillik yapmış ise milletvekili maaşı hesabı bakımından ekstra hakka sahip oluyor. Zira milletvekili emekli maaşı hesabı bakımından diğer sigortalılardan ayrı ve Cumhurbaşkanlığı ödeneğine endeksli özelliğiyle son derece avantajlı hakka sahip. 

Normal SSK, Emekli Sandığı veya Bağ-Kur maaş hesabından ayrılarak Cumhurbaşkanı aylık ödeneğine endekslenerek korumaya alınmıştı. 2016 yılı için milletvekili emekli maaşı 2016 yılı için öngörülen Cumhurbaşkanlığı emekli aylığının yüzde 45'ine, Cumhurbaşkanlığı emekli maaşı ise Cumhurbaşkanlığı aylık ödeneğinin yüzde 40'ına tekabül ettiğinden milletvekili emekli maaşları halen 8.864,10 TL oluyor.

BAKAN YARDIMCILARI

Hükûmetin görev süresi ile sınırlı olmak üzere bakan yardımcılığı kadroları ihdas edilmiş olup, bakan yardımcısı olarak atananlar atandıkları tarihten itibaren 4/c sigortalısı sayılıyor. Bunlardan 15 Ekim 2008 tarihinden önce 5434 sayılı Kanuna tabi hizmeti olanların ise sigortalılıkları atandıkları tarihi takip eden aybaşından (Yani 15'inden) itibaren başlatılması gerektiğini de unutmamak gerekiyor.

BELEDİYE BAŞKANLARI İLE İL ENCÜMENİNİN SEÇİME GELEN ÜYELERİ

5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 2008 yılı Ekim ayı başından sonra belediye başkanlığına veya il encümeninin seçimle gelen üyeliğine seçilenlerden, sigortalılık hali bulunmayanlar ile 4/a veya 4/b sigortalılıkları kapsamında sigortalı olanlar isteklerine bakılmaksızın seçildikleri tarihten itibaren 4/c sigortalısı sayılmaları gerekiyor.

Bununla birlikte 65 yaşını tamamladıktan sonra belediye başkanlığına veya il encümeninin seçimle gelen üyeliğine seçilenler, 4/c sigortalısı olma talebinde bulunsalar dahi sigortalı sayılmazlar.

Bu görevlere seçildikten sonra 65 yaşını tamamlanmış olanların 4/c sigortalılığı ise 65 yaşını tamamladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren sona erer.

2008 yılı Ekim ayı başından önce malullük, yaşlılık ve emekli aylığı bağlananlar ile bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra bağlanacak olanlardan belediye başkanlığına veya il encümeninin seçimle gelen üyeliğine seçilenlerin, 2008 yılı Ekim ayından sonra 4/c sigortalısı olmak istemeleri halinde, emekli aylıkları kesilmek suretiyle dilekçelerinin SGK kayıtlarına geçtiği tarihi izleyen aybaşından itibaren sigortalı sayılmaları mümkün bulunuyor.

Daha önce 5434 sayılı Kanuna tabi hizmeti bulunanlar hakkında bu Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri de dâhil 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulanması gerektiği de unutulmamalı.

BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCILARI 

Belediye meclis üyeleri arasından görevlendirilen ve herhangi bir sigortalılığı bulunmayan belediye başkan yardımcıları, SGK’ya başvurarak 4/c sigortalısı sayılmalarını istemeleri durumunda seçildikleri tarihten, belediye başkan yardımcılığı görevinden önce zorunlu sigortalılığı bulunması halinde ise bu sigortalılığının sona erdirildiği tarihten itibaren 4/c sigortalısı sayılmaları mümkün.

Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan emekli aylığı almakta iken belediye başkan yardımcısı olarak görevlendirilenlerin 4/c sigortalı sayılmaları ise mümkün bulunmuyor.

Örneğin 4/b sigortalısı iken 30.03.2014 tarihinde yapılan mahalli idareler seçimlerinde belediye meclis üyesi seçilen ve 08.04.2014 tarihinde belediye başkanınca başkan yardımcı olarak görevlendirilen sigortalı, 4/c sigortalısı olmayı istemesi durumunda devam eden 4/b sigortalılığı nedeniyle 4/c sigortalılığı başlatılmayacak ise de 4/b sigortalılığını sona erdirmesi halinde sigortalılığının sona erdiği tarihten itibaren 4/c sigortalılığı başlatılabilmesi mümkün bulunuyor.

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar