Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulacak!
Meclis Genel Kurulu'nda, Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulmasına yönelik tasarının görüşmelerine devam ediliyor.
MEMURLAR - Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulması ve bazı askeri kanunlarda değişiklik yapan kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, tasarının görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Yılmaz, idarenin her türlü eylem ve işlemlerinin yargı denetimine tabi olduğunu ifade ederek, "Doğru, yanlış bir işlem yapılırsa yargıya gidilir. Yargı da doğru veya yanlış karar verir ama hukukun üstünlüğü veya hukuk devleti, yargının vermiş olduğu kararı doğru olarak kabul edip neticesine göre hükmetmeyi, gereğini yerine getirmeyi gerektirir" dedi.
Uzman erbaşlarla ilgili soruya da Yılmaz, şu yanıtı verdi: "Burada bir problem var ama sorun kolay değil. Neden? 10 binin üzerinde bir sayı var. Eğer, biz bunları devlete... Çünkü onun da, devletin de her yıl alacağı bir memur sayısı var. Eğer bunları alırsa hakim alamayacak, yerine göre polis alamayacak, öğretmen alamayacak. 'İki yıl görev yaptıktan sonra ayrılanlar boş kadro olmak kaydıyla kamuda istihdam edilebilir' diye bir kanun konulmuş ancak bugüne geldiğimizde sayı o kadar artmış ki bunlara bir iş bulabilmek kolay değil. Ancak sadece sizin değil, hepimizin de ortak karşılaştığı bir sorun. Nasıl çözülebilir? Bizim de üzerinde halen çalıştığımız bir mesele."
- "Toplumun vicdanına oturmayan bir karar söz konusu"
CHP Grubu adına söz alan Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Ali İsmail Korkmaz davası hakkında verilen karara değindi.
Dün mahkemenin verdiği kararın kamu vicdanına oturmadığını ifade eden Hamzaçebi, şunları söyledi:
"Basına bakıldığında, yorumlara bakıldığında ya da vatandaşla konuşulduğunda bu cezanın gerçekte işlenen suçların karşılığı olduğunu söylemek mümkün değildir. Toplumun vicdanına oturmayan, o vicdanı kanatan bir karar söz konusu olmuştur. Elbette yargı süreci bitmemiştir ama bu üzüntümü, acımı sizlerle paylaşmak istiyorum."
"Kumpas" mağdurlarının haklarının iadesi konusunda bir kanun teklifleri olduğunu belirterek, "Türkiye, Ergenekon, Balyoz gibi kumpas davalarını yaşadı. Burada Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Türkiye'nin çok değerli insanlarının hakları ve unvanları gasp edildi, hayatları çalındı" dedi.
Hamzaçebi, serbest bırakılmış ve özgürlüklerine kavuşmuş olmalarının yeterli olmadığını, bunların haklarını iade etmenin devletin görevi olduğunu kaydetti.
Bu konuda kanun tekliflerinin TBMM'de beklediğini belirten Hamzaçebi, "Gelin, bunları yasalaştıralım. Bu dönem sona ermeden bu hakları iade edelim" dedi.