Milyonlarca kez hastaneye gittik!
Sağlık sisteminde yapılan değişiklikler hastaneye başvuru sayısını arttırdı. 2009’da 246 milyon kez hastaneye giderken bu rakam geçen yıl 393 milyona ulaştı.
Türkiye'de nüfusu kapsayan bir sağlık sistemi kurulması ve tüm hastanelerin sigortalıların kullanımına açılması sonrası sağlıkta fatura kabarıyor. Son 5 yılda sağlık hizmet sunucularına başvuru sayısı yüzde 60'a yakın artmış durumda. Hastanelere başvuru sayısı arttığı gibi SGK'nın bu hastanelere ödediği fatura miktarları da yükseliyor. Son beş yıldır SGK'nın hastanelere ödediği fatura miktarı yüzde 84 yukarı çıkmış. 2013 yılının ağustos ayı itibarıyla 20 milyar 785 milyon 471 bin 424 TL hastanelere ödeme yapılmış durumda.
REÇETE SAYISI AZALIYOR
Akşam gazetesinin haberine göre; reçete sayısının ise 2009 - 2011 yılları arasında arttığını fakat bu dönemden sonra yürütülen kampanyalar ve uygulanan yeni yöntemlerle azalmış olduğu görülüyor. Bu şekilde reçete başı ortalama maliyetler de 4 yılda yaklaşık yüzde 10 azalmış durumda.
10 İLAÇTAN 4'Ü ÇÖPE GİDİYOR
Ülkemizde çoğu kez grip olan bir kişinin hastaneye başvurarak ilaç yazdırdığını ve ilaçların tamamını kullanmadan bıraktığını görüyoruz. Bu ilaçlar evlerde bir daha kullanılmadan çürüyor. Ülkemizde her on ilaçtan dördünün çöpe gitmesi söz konusu. Dolayısıyla akılcı ilaç kullanımı ülke kaynaklarının israf edilmemesi ve etkin kullanımı adına çok önemli.
SGK, AKILCI İLAÇ İÇİN KAMU SPOTU HAZIRLADI
BU tablo nedeniyle SGK akılcı ilaç kullanımı konusunda bilinçlendirme kampanyası başlattı. Hazırlanan kamu spotları, elektronik eğitim materyalleri ile akılcı ilaç kullanımı konusunda bilgilendirmeler yapılıyor. İnternet sitesi üzerinden ulaşılabilen bu bilgilendirme notlarında akılcı ilaç kullanımı ile ilgili detaylı bilgiler bulunuyor. Sağlık Bakanlığı da akılcı ilaç kullanımı hakkında bilgileri içeren bir internet sitesi hazırlamış durumda.