Müdür başyardımcısı atamaları norm kadrosundaki sıkıntılar
Müdür başyardımcıları eğitim kurumlarında önemli bir yere sahip ancak müdür başyardımcısı atamaları için, halen müdür yardımcısı olarak çalışan eğitim yöneticileri açısından bir çelişki söz konusu...
Müdür başyardımcıları eğitim kurumlarında okul müdüründen sonraki en yetkili makamdır. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde görevleri şöyle sıralanmıştır. “Müdürün izinli veya görevli olduğu durumlarda müdüre vekâlet eder.
-Okul öğrenci ödül ve disiplin kuruluna başkanlık eder.
-Müdür yardımcılarının öğrenci devam ve devamsızlıklarıyla ilgili çalışmalarını izler, devamsızlık yapan öğrencilerin velileriyle iletişim sağlar ve gerektiğinde rehber öğretmenle işbirliği yapar.
-Derslerin öğretmenlere dağıtımıyla ilgili programları hazırlar ve müdürün onayına sunar.
-Müdür yardımcıları, öğretmen ve öğrencilerin nöbet çizelgelerini hazırlayarak müdürün onayına sunar ve nöbet görevlerini kontrol eder.
-Aylık, ücret ve sosyal yardımlarla ilgili iş ve işlemleri yapar veya yapılmasını sağlar.
-Müdürün harcama yetkilisi olduğu durumlarda, görevlendirildiğinde gerçekleştirme görevlisi görevini yürütür.
-Personelin göreve başlama, görevden ayrılma, izin, hastalık ve diğer -devam-devamsızlık durumlarını takip eder. Bunlarla ilgili iş ve işlemleri yürütür ve müdürü bilgilendirir.
-Görevlendirildiğinde, muayene-kabul komisyonu ile sayım kuruluna başkanlık eder, bu konulardaki işlemleri mevzuatına göre yürütür.
-Görevlendirildiğinde, taşınır kayıt kontrol yetkilisi görevini yürütür.
-Her türlü tebligat işlemini mevzuatına uygun olarak gerçekleştirir, adli ve idari yargı ile ilgili işlemleri yürütür.
-Müdür tarafından verilen görevin gerektirdiği diğer görev ve sorumlulukları yerine getirir.”
MEB YÖNETİCİ NORM KADROLARI
Eğitim kurumlarında böyle önemli bir yere sahip olan müdür
başyardımcılığı norm kadrosu Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim
Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin
Yönetmelik’te şöyle tanımlanmaktadır. “Müdür yardımcısı sayısı altı
olan her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarına müdür
başyardımcısı norm kadrosu verilir.”
Yönetmeliğin uygulaması olarak müdür başyardımcısı kadroları öğrenci sayısı 3000’den fazla olan okullarda, bu da genellikle meslek liselerinde olmaktadır.
MEB’in 2016 yılı “Eğitim Kurumları Müdür Başyardımcılığı ve Müdür Yardımcılığı Yazılı Sınav Başvuru Kılavuzu”na göre şartı tutan öğretmenlerin başvuruları 25.01. 2016 ve 17.02.2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Fakat bu kılavuzda müdür başyardımcısı atamaları için, halen müdür yardımcısı olarak çalışan eğitim yöneticileri açısından bir çelişki söz konusudur.
Kılavuzda, “Eğitim kurumları müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı yazılı sınavı aynı sorulardan oluşur ve aynı salonda birlikte yapılır.” denilmektedir. Yine kılavuzun başvuru şartları bölümünde; “Eğitim kurumu yöneticisi olup, 2015-2016 ders yılının son günü itibariyle aynı eğitim kurumunda ve aynı unvanda dört yıllık ya da aynı eğitim kurumunda ve aynı unvanda müdür başyardımcılığı veya müdür yardımcılığında toplam sekiz yıllık görev süresini doldurmamış olanlar, yazılı sınava müracaat edemeyeceklerdir.”
Bu şarta göre halen görevde olan müdür yardımcıları; 4 yıl veya 8 yıllık süreyi doldurmamışlar ise, müdür yardımcılığının bir üst derecesi olan müdür başyardımcılığı sınavına müracaatları kabul edilmeyecektir. Bu da yeni bir sınava kadar müdür yardımcılarının hak kaybına sebebiyet verecektir.
Sürecin başladığı bu günlerde hak kaybına sebep verilmemesi adına geç kalmadan yetkililerce düzenlemenin yapılması gerekmektedir. (29.01.2016)
Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'e aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.