BIST 9.640
DOLAR 34,64
EURO 36,65
ALTIN 2.936,92
İŞÇİ

Müşavir atamalarında yeni düzenleme...

“Müşavir” kadrolarına yapılmış ve yapılacak olan atamalarda, yeni bir düzenlemeye gidilmesi düşünülüyor.

Sınav, hizmet süresi, eğitim gibi şartlar aranmadan doğrudan atama yapılabilen istisnai kadrolardan olan “bakanlık müşavirliği” kadroları, görevden alınan ya da teşkilat yapısındaki değişikliklerden dolayı kadrosu kaldırılan bazı personelin atanmasında da kullanılmaktadır.

Görevden alınan personelin atanmak istemediği ve genellikle dava konusu edilen, ancak 666 sayılı “eşit işe eşit ücret” KHK'sı sonrasında en gözde kadrolardan biri haline gelen “müşavir” kadrolarına yapılmış ve yapılacak olan atamalarda, yeni bir düzenlemeye gidilmesi düşünülüyor.

Müşavir kadrolarında kimler görev yapıyor?

-İlk kez memuriyete bu kadrolardan başlayanlar (KPSS, hizmet yılı, eğitim ve benzeri şartlar aranmadan)

-Daha üst görevlerden alınarak bu kadrolara atananlar.

-Daha alt unvanlarda iken, görevde yükselmek için gerekli şartlar aranmaksızın, bu kadrolara atananları

-Teşkilat kanunlarındaki düzenlemeler nedeniyle kadroları kaldırılarak, bu kadrolara şahsa bağlı olarak atananlar

Müşavir maaşlarındaki değişme

666 sayılı KHK ile getirilen düzenlemeler olmasaydı, Devlet memuriyetine ilk kez “bakanlık müşaviri“ kadrosunda başlayan bir personel bugün yaklaşık 3.100 TL aylık net ücret alacaktı. Ancak, bu unvanda bugün göreve başlayan personel yaklaşık 5.350 TL aylık net ücret alabilmektedir.

Diğer kadrolarda görev yapmakta iken bakanlık müşavir kadrosuna atanmış olanların aylık net maaşları ise; yararlandıkları ek göstergeler, kıdem yılları, kazanılmış hak aylık derece ve kademeleri nedeniyle emekli keseneklerinin farklı olması nedeniyle, 5.250 - 5.350 TL aralığında bulunmaktadır. (Bekar ve çocuksuz personel esas alınmıştır)

Kamu çalışanlarının mali haklarına ilişkin düzenlemeleri yürüten bürokratlar; 666 sayılı KHK ile ücreti en çok artan unvanların başında gelen “müşavir” unvanına ilişkin düzenlemede gözden kaçan hususların olduğunu, genellikle görevden alınanların atanarak atıl tutulduğu bu görev için yüksek ücret belirlenmesinin diğer unvanlarda görev yapan personelin tepkisine neden olduğunu, aldıkları ücret nedeniyle bu unvandaki personelin emsal kadrolara ve bazen daha üst kadrolara atanmak istemediklerini ifade etmektedirler.

Hangi müşavirlerin başka kadrolara atanması düşünülüyor

Teşkilat kanunlarındaki düzenlemeler nedeniyle kadroları kaldırılarak bakanlık müşaviri kadrosuna atanan çok sayıda personelden bir kısmının, daha önce bulundukları kadrolarda iken almakta oldukları ücretlerden daha yüksek ücret aldığının görülmesi üzerin harekete geçen yetkililer, müşavir kadrolarında bulunan personeli daha önce bulundukları kadrolara göre 3 farklı unvana atanmalarının sağlanması yönünde çalışmalar yürütüyor. Yapılan çalışmaya göre;

-Müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür, genel müdür veya daha üst düzeydeki diğer unvanlarda iken müşavir kadrosuna atanmış olanların, müşavir kadrosunda bırakılması,

-Genel müdür yardımcısı, daire başkanı, il müdürü ve bu unvanlara denk unvanlarda iken müşavir kadrosuna atanmış olanlardan, sayılan görevlerde en az 4 yıl görev yapmış olanların müşavir kadrosunda bırakılması,

-Genel müdür yardımcısı, daire başkanı, il müdürü ve bu unvanlara denk unvanlarda iken müşavir kadrosuna atanmış olanlardan, sayılan görevlerde 4 yıldan az görev yapmış olanların araştırmacı kadrosuna atanması,

-İl müdürü unvanından daha alt düzeydeki kadrolarda görev yapmakta iken müşavir kadrosuna atanmış olanların, uzman(kariyer olmayan)  unvanlı kadrolara atanması planlanıyor.

Bu düşüncenin hayata geçirilmesi halinde, araştırmacı ve uzman kadrolarına atanacak olan müşavirlerin, halen almakta oldukları aylık ödemeler toplamının, atanacakları kadrolarda kaldıkları ve bu kadroların aylık ödemeleriyle eşitleninceye kadar sabit tutulması da sağlanacak.

Memurunyeri.com

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR