BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
SAĞLIK

Müsteşar açıkladı 45 hastane borç batağında

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş üniversite hastaneleriyle ilgili açıklamada bulundu. Gümüş, 45 üniversite hastanesinin borç batağında olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, 4-5 yıl sonra hekim sayısının 160 bine ulaşacağını belirterek, "Türkiye'de 160 bin hekimden sonrası 'hekim işsizliği' demek. Yeniden bunun değerlendirilmesi, tıp fakültelerindeki kontenjanların peyderpey azaltılması gerekiyor" dedi.

Gümüş, Avrasya Üroonkoloji Derneği ve Türk Üroloji Derneğince Uludağ Üniversitesi (UÜ) Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Avrasya Üroonkoloji Bahar Kongresi" kapsamındaki "Prostat Kanseri ve BPH" konferansının açılışında yaptığı konuşmada, hekim istihdamının sağlanması konusunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

TIP FAKÜLTELERİNDEN 8 BİN KİŞİ MEZUN OLACAK

Bu yıl tıp fakültelerinden 8 bin 500 kişinin mezun olacağını bildiren Gümüş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İki yıl sonra da 12 bin hekim mezun olacak. Bu şekilde 4-5 yıl sonra 160 bin hekime ulaşıyoruz. Türkiye'de 160 bin hekimden sonrası 'hekim işsizliği' demek. Yeniden bunun değerlendirilmesi, tıp fakültelerindeki kontenjanların peyderpey azaltılması gerekiyor. Üniversiteler, almak istiyorlarsa da yabancı öğrenci alarak, kontenjanlarını doldurmalı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile bunları değerlendiriyoruz. Biz çalışmalarımızı yaptık. Bakanlık, 2023-2071 vizyonunu çalıştı; ne kadar hekim ne kadar hemşire olacak. Türkiye'nin açığı kapattıktan sonra hızlı bir şekilde sayıları azaltması lazım."

ÜNİVERSİTE HASTANELERİ  BORÇ BATAĞINDA!

YÖK ile üniversite hastanelerinin sorunlarını dikkate alan bir çalışma başlattıklarını anlatan Gümüş, şöyle devam etti:

"Üniversite hastanelerimizin çok önemli, ciddi ekonomik sorunları var. Şu anda 45 üniversite hastanesi, ciddi borç batağı içinde. Bunlarla ilgili devletin en üst mekanizması, Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve YÖK'ün olduğu bir çatı altında çalışıyoruz. Üç ay sonra üniversite hastanelerimizin hem eğitim hem de ekonomik anlamda kalkınmasını sağlayacak bir çalışmayı ilan edeceğiz. Burada üniversite hastanelerimizin kendi döner sermayelerinden eğitimi sübvanse etmelerinin kaldırılması gerekiyor. Döner sermayeyle bir ameliyat yapıyorsunuz, Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) alınan ücretle eğitimin, her türlü araştırmanın sübvansiyonu, bir sürü diğer tazminatların alınmasının kaldırılmasını ifade ettik. Üniversite hastanelerimize inşallah üç ay sonra yeni bir eylem planıyla yeni bir yol haritası çizilmiş olacak."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR