Ne zaman emekli olurum? Emeklilik yaşı hesaplama
Ne zaman emekli olurum sorusu vatandaşlar tarafından bir hayli merak ediliyor peki emeklilik yaşı hesaplama nasıl yapılır, ne zaman emekli olurum sorusunun yanıtı haberimizde.
Emeklilik yaşı ve günü hesaplama işlemi nasıl yapılır, ne zaman emekli olurum sorgulama işlemi ve emeklilik hakkında güncel bilgiler memurhaber.com'da.
Emekli olacak bir çok vatandaş ne zaman emekli olurum SGK, bağkur, 4B farketmeksizin bilgilerini merak ediyor. Emeklilik için bir sürü şart olmasa da yerine getirilmesi gereken bazı yükümlülükler ve prosedürler vardır. Bu yüzden emeklilik şartları neler sorusu da sık sık soruluyor.
Kadınlar için doğum borçlanması, erkekler için ise erken emeklilik için askerklik borçlanması yapılabiliyor. İnternet dünyası geliştikten ve tüm işlemler artık bilgisayarlardan ve mobil olarak yapılabildiği için SSK, SGK hakkında işlemler e-devlet sayfası ile direkt yapılabiliyor. Vatandaşlar bu sayede işlemlerini internet üzerinden güvenilir bir şekilde gerçekleştiriyor.
E-DEVLET GİRİŞİ
Güncel hizmet bilgileri ve diğerleri için ise emekliler bağlı oldukları kurum üzerinden öğreniyor. Fakat bu işlemi yapmak için ilk olarak e-devlet şifresi gerekiyor. Emekli olmak için sigorta ve primlerin yatırılması ayrıca emekli olma yaşınızın da gelmiş olması gerekiyor bu yüzden sık sık emeklilik günü sorgulama yaparak bilgi sahibi olabilirsiniz. Eğer bu şartlar sağlanmışsa bağlı bulunduğunuz kurumlardan maaş bilginizi alabilirsiniz.
Emeklilik fonlarının getirileri için de çalışmalar yapılmaya başlanıyor. Kıdem tazminatı ve otomatik katılım içeren yeni düzenleme yasal hale getirilirse Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) çeşidi 6 tane olacak.
Sağlık hizmetlerinden emekli olacaklar için ise Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu erken emeklilik konusunda açıklama yaptı: "Sağlık çalışanlarımıza yıpranma payı, fiili hizmet zammı ve hekimlerimizin emeklilik haklarının iyileştirilmesiyle ilgili çalışmalar sürüyor. Önümüzdeki günlerde inşallah huzurlarınıza getirmeyi planlıyoruz." dedi. Emeklilik giriş bilgilerinizi girdikten sonra derece, temsil, görev, ek gösterge, makam kademe, tazminat göstergesi bilgileri girilmelidir.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM 4A, 4B UYGULAMASI İLE BİLGİ ALABİLİRSİNİZ
E-devlet giriş sayfası ile artık sağlıktan, eğitime, maaş bilgilerinden emekliliğe kadar kesin bilgiye ulaşmak mümkün. Uzun yıllar boyunca çalışan vatandaşlar emeklilik tarihleri yaklaştığında bağlı oldukları kurumlardan bunların kesin olarak öğrenmek ister. Bakanlıkların hazırladığı online hizmetler sayesinde artık merak edilen soruların cevaplarını kolayca bulmak mümkün.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bizlere online olarak verdiği e-devlet uygulaması sayesinde merak ettiklerinizi öğrenmek çok basit. Emeklilik geçmişte hesaplamasının yapılması için SSK ile bağlantıya geçip kayıt olunması ve başvuru yapılması gereken bir konuydu. Ne zaman emekli olurum uygulaması ile buna ve güncel sigorta bilgilerine ulaşılabiliyor. Emeklilik şartları arasında önemli olan prim ödenen gün sayısının tamamlanması ve emeklilik yaşının doldurulması gerekmektedir.
EMEKLİLİK YAŞI VE GÜNÜ HESAPLAMA OLDUKÇA ÖNEMLİ
Ne zaman emekli olurum sorusunun yanıtı işlemler internet üzerinden daha kolay öğrenilebildiği için bir çok kişi online hizmetleri tercih ediyor. Özellikle yapılan son düzenlemeden sonra SGDP kesintisi kaldırıldı bu işlemlerin kullanımı daha da arttı. Emeklilik yaşı ve günü hesaplama işlemi yetkililerin SGDP kesintisi hakkında yaptığı açıklamadan sonra merak edildi. Kesinti ile ilgili şu açıklama yapıldı:
"4/a (SSK- hizmet akdiyle çalışanlar), 4/b (Bağkur- kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar) ve 4/c (Emekli Sandığı- kamu görevlileri) kapsamında yaşlılık veya emekli aylığı alanlardan, esnaf olarak çalışmaları sebebiyle aylıklarından SGDP (sosyal güvenlik destek primi) kesintisi yapılanların bu kapsamdaki sigortalılıkları 29.2.2016 tarihi itibariyle sonlandırılacaktır.
Bu çerçevede; 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında yaşlılık aylığı alanların Şubat/2016 dönemindeki çalışmaları sebebiyle tahakkuk edecek Sosyal Güvenlik Destek Primleri Mart/2016 dönemi aylıklarından kesileceğinden, Nisan/2016 döneminde ödenecek aylıklarda SGDP kesintisi yapılmayacaktır.
4/c (Emekli Sandığı) kapsamında emekli aylığı alanların Şubat/2016 dönemindeki çalışmaları sebebiyle tahakkuk eden Sosyal Güvenlik Destek Primleri Şubat/2016 aylıklarından peşin olarak kesildiğinden Mart/2016 dönemi aylıklarından SGDP kesintisi yapılmayacaktır. Ayrıca, Emekli Sandığı kapsamında emekli aylıklarını 3 aylık dönemler itibariyle alanların aylıklarından yersiz olarak kesilen tutarlar, taleplerine gerek bulunmaksızın ilgililerin hesaplarına yatırılacaktır." denildi.
EMEKLİLİK GÜNÜ SORGULAMA İŞLEMİ ÇOK KOLAY
Geçmişten günümüze değişen şartlar yenilikleri de beraberinde getiriyor. Giderek hayatımızı kolaylaştıran online işlemler büyük bir zaman tasarrufu sağlıyor. Artık resmi kurumlarla ilgili işlemleri bir yere gitmeden e-devlet giriş resmi sitesi www.turkiye.gov.tr'den yapabilirsiniz.
Bunlardan en önemlileri ise emeklilik günü sorgulama, vergi borcu, diploma kayıtları, sabıka sorgulama,sorgulama işlemleridir. Tüm bu işlemleri yapmak için sayfayı açtığınızda ekrana giriş butonu gelecektir ve bu kısma kimlik numaranızı, postahanelerden aldığınız e-devlet giriş sayfası şifrenizi girmeniz gerekiyor. Online sayfalar üzerinde yer alan bu sanal portal internet ile tüm kamu uygulamaları tek bir çatı altında toplanmış oluyor ve vatandaşlar çok kısa süreler içinde ulaşmak istedikleri belge ve bilgilere ulaşabiliyor.
Önceden olduğu gibi devlet işleri için uzun kuyruklara girmeye ve vakit kaybetmeye gerek yok tüm işlemleri halletmek için sadece tek tık yetiyor. Bu uygulama ile devlet hizmetlerinin vatandaşa kaliteli, etkin, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaşması hedeflenmektedir. Vatandaşlar e-devlet uygulaması ile üniversiteye ön kayıt yaptırmak, lisans tamamlama başvurusu gibi alanlarda da kullanılmaktadır.
EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?
Güncel sigorta bilgilerinizi görmek için ilk olarak mobil imza ile giriş, elektronik imza ile giriş, e-devlet şifresi ile giriş ile giriş ya da TC kimlik bilgilerinden birini kullanarak giriş yapabilmeniz mümkün. Sisteme girdikten sonra e-hizmetler kategorisinin altında yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun online hizmet uygulaması SSK 4a emeklik yaşı hesaplama hizmet bilgisi olarak güncel sigorta bilgilerine ulaşmanızı sağlar.
Bu uygulamayı kullanırken hizmete başlama tarihi, doğum tarihi, cinsiyet, maluliyet durumu, erken yaşlayla ilgili bilgileri doğru girmeniz önemlidir. Emeklilik sorgulama işlemleri için ise yine e-devlet resmi sayfası olan türkiye.gov.tr'ye girilmesi gerekiyor. Sayfaya girdikten sonra bilgilere kolayca ulaşmak mümkün.
E-devlet web sayfası üzerinden güncel sigorta bilgilerinizi görmek için ilk olarak mobil imza ile giriş, elektronik imza ile giriş, e-devlet şifresi ile giriş ile giriş ya da TC kimlik bilgilerinden birini kullanarak giriş yapabilmeniz mümkün. Sisteme girdikten sonra e-hizmetler kategorisinin altında yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun online hizmet uygulaması SSK 4a emeklilik yaşı hesaplama hizmet bilgisi olarak güncel sigorta bilgilerine ulaşmanızı sağlar. Bu uygulamayı kullanırken hizmete başlama tarihi, doğum tarihi, cinsiyet, maluliyet durumu, erken yaşlayla ilgili bilgileri doğru girmeniz önemlidir.
E-DEVLET ŞİFRESİNİ KİMLER ALABİLİR?
E-devlet şifresi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan 15 yaşını doldurmuş ve fotoğraflı kimliği olan kişiler tarafından alınabiliyor. Yetkili e-devlet şubelerinden ya da PTT aracılığı ile veya mahkeme kararıyla kendine vasi tayin edilmiş kişiler vasileri aracılığıyla e-devlet şifresi alınabilir. Fakat başkaları adına şifre almak mümkün değildir.
E-DEVLET KAPISI İLE İŞLEM YAPABİLECEĞİNİZ BÖLÜMLER
1-Adalet Bakanlığı
a-Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama
b-Adli Sicil Kaydı Sorgulama ve Belge Doğrulama
2-Doğal Afet Sigortaları Kurumu
a-Poliçe Sorgulama
3-Emniyet Genel Müdürlüğü
a-Araç Sorgulama
b-Sürücü Belgesi Ceza Puanı Sorgulama
4-Milli Eğitim Bakanlığı
a-MEB Sınav Sonuç Sorgulama
b-MEB Sınav Yeri Sorgulama
5-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
a-Gelir Testi Sonucu Sorgulama
b-Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama
c-Şehit Yakınları, Gazi ve Gazi Yakınları İstihdam Başvuru Sorgulama
6-Başbakanlık
a-BİMER Yeni Başvuru
b-BİMER Başvuru Sonucu Sorgulama
7-Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
a-Mobil/Sabit/İnternet/Kablo TV/Uydu İşletmecilerinden Borç ve Alacak Sorgulama
b-Baz İstasyonları Ölçüm Bilgileri
c-IMEI - Cep Telefonu Numarası Eşleştirme
d-IMEI Kaydet
e-IMEI Sorgulama
f-Numara Taşıma Sorgulama
8-Milli Savunma Bakanlığı
a-Askerlik Durum Belgesi Sorgulama
b-ASAL Bedelli Askerlik Başvurusu
c-ASAL Celp Dönem Tercihi
9-PTT
a-Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri Sorgulama
b-Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) İhlali Geçiş Bilgileri Sorgulama
10-Sosyal Güvenlik Kurumu
a-4A Emekli Aylığı Kesintileri
b-4A Emekli Aylık Bilgisi
c-4A Emekli Ödeme Bilgileri
- 4B Borç Durumu
- 4B Emekli Aylığı Kesintileri
- 4B Aylık Bilgisi
- 4B Tescil Kaydı
- 4C Emekli Aylığı Kesintileri
- 4C Bir Aylık Maaş Tercihi
- 4C Tescil Kaydı