BIST 9.368
DOLAR 34,50
EURO 36,28
ALTIN 2.961,27
GÜNCEL

Nerden nereye! Karşılaştırmalı İstanbul fotoğraflarına çok şaşıracaksınız

Hayalleme” adındaki Twitter ve Instagram hesaplarında İstanbul’un eski ve yeni enstantanelerini karşılaştırmalı olarak yayınlayan Gazete Habertürk'ten Mehmet Emin Demirezen'e konuşan Muhittin Bayram “İstanbul, bilgi paylaşırken cimri davranmamak gerektiğini öğretti bana” diyor.

Nasıl başladınız bu işe?

İlk olarak internette rastladığım fotoğrafları sakladım. Daha sonra yurtdışındaki dijital kütüphaneleri fark ettim. Buralarda bulduğum fotoğrafların nerede çekildiği bilgisi çoğunda yoktu. Toparladığım eski fotoğrafların tasnifini doğru şekilde yapıp kendimce bir dijital eski fotoğraf arşivi oluşturmaya çalıştım. Daha sonra yenilerini de çekerek karşılaştırmaya başladım.

Karşılaştırmayı nasıl yapıyorsunuz?

Fotoğrafın çekildiği yerin tam olarak neresi olduğunu tahmin ettiğimde tablet veya telefona fotoğrafı yüklüyorum. Sahada telefondaki fotoğrafa bakarak doğru açıyı bulmaya çalışıyorum. Yanılma payını azaltmak için açıyı değiştirerek farklı noktalardan çekim yapıyorum. Hangi nitelikte bir fotoğrafın ortaya çıkacağı da sahada belli oluyor. Bazen yan yana eski, yeni fotoğraflar, bazen kolaj. Karşılaştırmalı fotoğrafın hazırlanması oldukça fazla vaktimi alıyor. Ulaşıma harcadığım vakti azaltabilmek için gittiğim bir yerin başka fotoğrafları varsa onları da çekmeye çalışıyorum.

Ne düşünerek devam ettiniz peki?

Fikir önce Twitter’da daha sonra Instagram’da paylaşımlar yapmaya başlayınca ortaya çıktı. Paylaşılan eski fotoğrafları şimdiki halini kafalarında canlandıramayanlar “Keşke şimdiki halini de çekip paylaşsanız” dediler. Bir iki örnek yaptım ve beğenildi. Hatta farklı tekniklerin fikri verildi. Karşılaştırmalı fotoğraflar onlarca kelime sarf ederek vereceğiniz mesajı bir bakışlarında insanlara verdi.

Geri dönüşler oldu mu?

Sosyal medyada paylaşmaya başlayınca fotoğrafları oldukça iyi geri dönüşler aldım. İnsanlar eski fotoğrafları sevdi. Elinde eski fotoğrafları olanlar bana mail atmaya başladı. Gönderilenler arasında aile albümünde bulunan eski fotoğraflar da vardı. Takipçilerin desteği ile daha önce çok az kişinin gördüğü oldukça güzel fotoğraflar edinmeye başladım. Eski fotoğraflar bir hobi haline geldi. Bit pazarları ve eskicilerde denk geldiğim eski kartpostalları satın almaya başladım. Feriköy Pazarı’nda eski fotoğraf satan bir dostum da eline geçen güzel fotoğrafları dijitalleştirip bana gönderiyor. Böylece hatırı sayılır miktarda eski İstanbul fotoğrafını görme fırsatım oldu.