BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
ÖĞRETMEN

Nöbet eylemi yapan öğretmene ceza yok!

Nöbetlere ek ücret ödenmesi amacıyla sendikaların ortak aldığı kararla nöbet tutmama eylemine katılan öğretmenlere ceza verilmeyeceği valilik yazılarıyla tespit edildi.

Milli Eğitimimizi ilgilendiren tüm kanunlar son zamanlarda sendika ve ilgili medya kurumlarınca incelenerek yazıldı ve tartışıldı.

Öğretmene nöbet görevi yasal mıdır?" konusu tartışılırken ortaya çıktı ki kanunlarımızda Öğretmene Nöbet görevi bulunduğuna dair herhangi bir ibareye veya bu manaya gelebilecek bir madde bulunmamaktadır.

Hatta 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun "Öğretmenlik" başlıklı 43/1 maddesindeki "Öğretmenlik, Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir." hükümlerine göre; öğretmenlik Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği olduğunu, 16.12.2006 Tarih Ve 26378 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın "Aylık karşılığı ders görevi" başlıklı 5. maddesinde Aylık karşılığı ders görevi, "Ek ders görevi" başlıklı 6. maddesinde ise Ek ders görevleri belirlenmiştir.

Öğretmenin bu görevleri haricinde herhangi bir görevi bulunmadığını, nöbet görevinin sadece öğretmenlerin görev yaptıkları okul/kurumların özel Yönetmeliklerinde yer aldığını, Milli Eğitim Bakanlığı, Kanun ile getirilmeyen nöbet uygulamasını normlar hiyerarşisinde kanunların altında olan, sadece kanunları açıklamak ve detaylandırmak için çıkardığı Yönetmelikler, Kılavuzlar, Genelgeler, Resmi Yazılar ve Talimatlar ile uygulamaya soktuğunu, T.C. Anayasasının 124. maddesinde de belirtildiği gibi; bakanlıklar kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilmektedir.

Normlar hiyerarşisinde Anayasa ve yasaların altında yer alan yönetmeliklerin yasal düzenlemeleri genişletmek ve değiştirmek gibi bir işlevleri olmadığını, Bu nedenle; Norm hiyerarşisi içinde daha üst nitelikte norm olan Anayasa ve yasaya uygunluğu zorunlu bulunan Yönetmeliğin üst normunda bulunmayan öğretmene nöbet görevini, yasal düzenlemeleri genişleterek uygulanır hale getiremeyeceğini bu nedenle nöbet görevinin yasal olmadığı ilgili çevrelerce de çok kere belirtildi.

Sendikalar hangi mevzuata dayanarak eylem kararı alabilmekte, yargı hangi mevzuata dayanarak verilen cezaları iptal etmektedir? konusunu "Sendikalar hangi mevzuata dayanarak eylem kararı almaktadır?" haberimizde geniş bir şekilde açıklamıştık. Sendikal eyleme ceza verilmeyeceğine dair yüksek yargı kararlarını "Sendikal Eyleme Ceza Verilmeyeceğine Dair Yargı Kararları" haberimizde geniş bir şekilde açıklamıştık. Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği 27.02.2012 tarihli, 17848 sayılı ve "Sendika Eylemi " konulu yazıları ile Danıştay 12. Dairesinin 2004/4148 Karar ve 2004/4209 Esas sayılı kararındaki "Olayda; davacının, üyesi bulunduğu sendikanın yetkili kurullarınca alınan karara uyarak kamu görevlilerinin içinde bulunduğu mali sıkıntıların kısmen düzeltilmesi ve kamuoyunca bilinen bu sıkıntıları yine kamuoyuna anlatarak desteğinin sağlanması amacıyla 11.12.2003 tarihinde 1 gün göreve gelmemek eylemini gerçekleştirdiği anlaşılmıştır.

Bu durumda, sendikal faaliyet kapsamında bir gün göreve gelmemek fiilinin mazeret olarak kabulü gerektiğinden, 657 sayılı kanunun 125/C-b maddesinde öngörülen "özürsüz olarak bir gün göreve gelmemek" fiilinin sübuta ermediği sonuç ve kanaatine varıldığından, disiplin suçu teşkil etmeyen eylem nedeniyle davacı hakkında tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır." açıklamalarına ve "Görüşe konu yapılan hususun, Anayasanın 90 ıncı maddesi gereği, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği kararların bağlayıcılığı karşısında yasal olarak gerçekleştirilen sendikal faaliyetlere katılımın özür olarak kabul edilmesi gerektiği." denilerek sendikal faaliyetler kapsamında yapılan eylemlerin özür kabul edilerek disiplin cezası verilmemesi gerektiği ifade edilmiştir. Kısacası MEB 27 Şubat 2012 tarih ve 17848 sayılı yanıtta, eski görüşlerini değiştirdi ve sendika çağrısına uyarak o gün işe gelmeyen memura disiplin cezası verilmemesi gerektiğini belirtmiştir.

Bu yargı kararları ve MEB görüşüne istinaden; Bursa Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü "İlçeniz okul ve krumlarında nöbet görevini yerine getirmeyen e bu konuda dilekçe veren öğremenler hakkında, inceleme-soruşturma yapılmasına dair soruşturma taleplerine istinaden "Bahsi geçen konudaki idari yargı kararları geregince soruşturma açılmasına gerek bulunmadığı" hususunda açıklama yapılmıştır.

Osmaniye Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü "Konuyla ilgili ilimiz ... İlkokulu'nda görev yapan Eğitim-İş sendikasına üye bir öğretmenin sendikasının aldığı karar uyarınca nöbet tutmaması nedeniyle Osmaniye ili Maarif Müfettişleri'nce yapılan inceleme sonucunda "iddianın sübut bulduğu ancak; bu durumun Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası Merkez Yönetim Kurulu'nun 07.11.2014 tarih ve 60 sayılı nöbet eylemi ile ilgili sendika kararından kaynaklandığından İlimiz Merkez okullarında nöbet eylemine katılanlar hakkında herhangi bir işlem tayinine gerek olmadığı" yönünde teklif getirildiğinden öğretmen hakkında herhangi bir cezai işlem yapılmayarak dosya işlemden kaldırılmıştır." açıklamasında bulunulmuştur. Bu açıklamalar göstermektedir ki Öğretmenin gerçekleştirdiği eylem sendikal eylem olarak değerlendirilerek ceza verilmemiştir. 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR