O madenciler son kez işsizlik maaşı aldı!
Manisa’nın Soma İlçesi’nde 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından yaşanan en büyük sıkıntılardan birisi ise, işsizlik oldu.
Geçen yıl 13 Mayıs’ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye bağlı Eynez Maden Ocağı’nda meydana gelen kazada, 301 madenci hayatını kaybetti. Bu kazanın ardından, aynı şirkete ait olan, biri facianın meydana geldiği ocak olmak üzere 3 maden işletmesi kapatıldı. Ancak bunlardan Işıklar Maden Ocağı ve Atabacası Maden ocağı, daha sonra müfettişlerin olumlu rapor vermesi üzerine açıldı, üretime başlandı. Bu sırada maden firmasında çalışan 2 bin 831 kişi ise, geçen 1 Aralık 2014 tarihinde, cep telefonlarına gelen mesajlarla işten çıkarıldı. Şirketin tazminatları da ödememesi üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki işsizlik fonundan, bu işçilere, kıdemlerine göre 3 ila 8 aylık dönemler için işsizlik maaşı bağlandı. 950 TL’ye kadar olan maaş tutarları ise işçilerin geçmiş dönem çalışmalarına göre belirlendi.
BU AY SON KEZ MAAŞ ALDILAR
Facianın üzerinden 13 ay geçerken, ilçede yeni iş kollarının açılmaması, var olan madenlerin de yeni işçi almaması üzerine, ölümden kurtulanların da aralarında bulunduğu madencilerin işsizlik sorunları devam etti. İşsizlik maaşıyla bugüne kadar geçimlerini sağlayan Somalı madencilere kıdem tazminatlarının seçim öncesi taksitle de olsa ödeneceği haberi geldi. İşsiz madenciler bu ay başında son kez işsizlik maaşlarını aldı. Önümüzdeki aydan itibaren devletin kendilerine sağladığı bu imkan bitmiş olacak. Madenciler, şimdi kendilerine verilen iş sözlerinin yerine getirilmesini beklediklerini söyledi.
İşçilerden Cuma Karabacak, aylık 950 TL maaş aldığını, kıdemine göre, 8 ay maaş almaya hak kazandığını anlattı. Karabacak, "İşsizlik maaşının bitmesinin ardından tekrar iş arayacağım. Şu anda başvurduğum maden firmalarına giremedik. Eğer iş bulamazsam tarlalarda yevmiyeyle çalışacağım. Pamuk, tütün toplayacağım" dedi.
"İŞÇİLER, ZOR DURUMDALAR"
Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, ocağın kapanmasından sonra yaklaşık bin madenciyi işe yerleştirdiğini ancak 2 bin 800 civarında işsiz bulunduğunu belirtti. Atçı, "Onların da iş sahibi olması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz" dedi.
"DEVLETİN VERDİĞİ SÖZÜ 8 HAZİRAN SABAHI CHP TUTACAK"
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise, "Geçen Aralık ayında 2 bin 831 işçi bir mesajla işten çıkartıldığında hükümet sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulundan çıkıp ’devletimiz güçlüdür, kimseyi açıkta bırakmaz’ demişti. Gelinen noktada bu işçiler açıkta kaldılar ve gelecek aydan itibaren de açlar. İşsizlik parası da artık yok. Bu konuda verilen devlet sözü de, diğerleri gibi tutulmadı. 8 Haziran’dan itibaren bu işçilerin tamamını sendikal güvencede, kamu işçisi olarak devlette işe başlatacağız. Devletin sözü yerde kalmaz, madem onlar tutmadı, tutmak için CHP geliyor" dedi.
İŞÇİLERİNİ EN BÜYÜK KORKUSU KIRMIZI ÇİZGİ
Bu arada yaşanan tüm olumsuzluklardan sonra maden işçilerinin de artık eskisi gibi konuşmadıkları ve sıkıntılarını anlatmadıkları gözlendi. Bunun en büyük nedenlerini olarak da basına açıklama yapanların iş bulamaması olarak gösterildi. Maden firmalarının iş başvurusunda bulunanların 13 Mayıs’taki maden faciası sonrasındaki tutumlarını araştırdıkları ve buna göre karar verdikleri ileri sürüldü.