BIST 9.368
DOLAR 34,53
EURO 36,16
ALTIN 2.965,24
GÜNCEL

Ödemeler 5 Temmuz'da yapılacak! En düşüğü 1.420 TL

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. En düşüğü 1.420 lira. Başvuru yapanlar alıyor. Paralar PTT üzerinden kimlikle alınabiliyor. Ödemeler her ayın 5'inde yapılıyor.

Normalleşme kapsamında Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) ve işten çıkarma yasağı 30 Haziran’da bitiyor. Çalışanların en çok merak ettiği konular arasında işsizlik maaşı ödemeleri geliyor. Kimler işsizlik maaşı alabilecek? İşsizlik maaşı ödemeleri ne zaman yapılıyor? En düşük işsizlik maaşı ne kadar?

İşsizlik maaşı ile ilgili en önemli detay hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR'a başvuru yapılması gerekliliği. En düşük işsizlik maaşı 1.420 TL, en yüksek maaş ise 2.840 lira. Bu ücret çalışma süresine göre 6 ay ile 10 ay arasında ödeniyor. 

Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) ve işten çıkarma yasağının sona ermesinin ardından çalışanlar için yeni bir dönem başlayacak.  Peki yeni dönemde çalışanın yıllık izin, işsizlik maaşı, kıdem tazminatı ve evden çalışma konularındaki hakları neler olacak? İşte detaylar...

Korona vakasının Türkiye’de ilk görüldüğü 11 Mart 2020’den sonra pandeminin çalışana ve işverene yükünü hafifletmek için ilk kez 26 Mart 2020’de 3 ay süre için devreye alınan ve aralıklarla uzatılan Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ), 30 Haziran 2021’de sona eriyor. İşten çıkarma (fesih) yasağı, ücretsiz izin ve ücretsiz izne gönderilenlere yapılan aylık 1.500 liralık nakdi destek de 30 Haziran’da bitiyor. Yani 8 gün kaldı. İş dünyasında özellikle kısa çalışmanın uzatılması yönünde beklenti var.

Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) alınan sürenin, kıdem tazminatına esas sürenin hesabında dikkate alınıp alınmayacağı hususunda İş Kanunu’nda açıklık bulunmuyor. Ancak yargı kararlarına göre, Kısa Çalışma Ödeneğialınan dönemin kıdem tazminatının hesabında kıdem (çalışma) süresine dahil edilmesi gerekiyor. Yargıtay’ın yakın tarihli bir kararında kıdem tazminatına esas aylık ücretin nasıl hesaplanacağı şöyle anlatıldı:

“Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gereken ücret, işçinin brüt ücretidir. O halde, kıdem tazminatı, işçinin fiilen eline geçen ücreti üzerinden değil, sigorta primi, vergi, sendika aidatı gibi kesintiler yapılmaksızın belirlenen brüt ücret göz önünde tutularak hesaplanır. Tazminata esas aylık ücret, saat ücretinin önce 7.5, sonra da 30 ile çarpımı sonucu belirlenmelidir. Aksine, aylık ücretin tespitinin işçinin fiilen çalıştığı gün sayısı üzerinden hesaplanması doğru olmaz.”

Kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamaları nedeniyle çalışanlar kısmen veya tamamen işten uzak kaldı. Bu sürenin işsizlik maaşına etki edip etmeyeceği önemli. Çünkü normal şartlarda işsizlik maaşından yararlanabilmesi için işçinin son 3 yılda 600 gün priminin olması ve son 120 gün de aynı işyerinde iş akdinin devam etmesi gerekiyor. Ancak pandemi nedeniyle eğer işçinin son 3 yılda 600 günlük primi varsa, son 120 gün şartı hem Kısa Çalışma Ödeneği’nde hem ücretsiz izinde yerine gelmiş oluyor.

Kısa çalışmada ve ücretsiz izinde geçen süreler, işsizlik maaşından düşülmüyor.

Adına en az 600 gün prim ödenene 6 ay, 900 gün prim ödenene 8 ay, 1080 gün prim ödenene ise 10 ay boyunca işsizlik maaşı bağlanıyor.

İşsizlik maaşı 2 bin 840 lirayı geçemiyor. En düşük işsizlik maaşı ise 1.420 lira.

İşsizlik maaşı için işten çıkış belgesi verildikten sonra ‘30 gün içinde’ İşkur’a başvurmak şart. ‘iskur.gov.tr’ veya ‘e-Devlet’ten başvurulabilir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR