BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
İŞÇİ

ÖGESEN, TÖMER'lere kadro için kanun teklifi verdi!

Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN), Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) ve diğer tüm TÖMER çalışanları için Meclis'e kanun teklifi sundu.

Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN), Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) ve diğer tüm TÖMER çalışanları için Meclis'e kanun teklifi sundu.

Seçimler öncesi gerekçesini aşağıda verdiğimiz kanun teklifi ile sayıları 4/c liler kadar olmayan Sözleşmeli çalışanların Öğretici statüsünde memurluğa geçmesi planlanmıştır. akademikzam da olduğu gibi bu teklifimizi TÜM parti gruplarına ve ilgili Bakanlıklara ileteceğiz. 

Teklifi ile "Madde x- 2547 Sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir: “Geçici Madde – Bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde başvurmaları halinde, 2547 sayılı Kanun’un 31. Maddesine göre hizmet sözleşmesi ile Yükseköğretim Kurumlarının herhangi bir biriminde görevlendirilenler ,yükseköğretim kurumlarının (öğretici görevi yapmak üzere) memur ünvanlı kadrolarına atanırlar öğreticilerin bu vasıfta çalıştıkları süreler okutman kadrosunda geçmiş sayılarak emekliliklerine gerekli yansıtma yapılır.

Madde Gerekçesi – 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası ile 4924 sayılı Kanun uyarınca sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanların memur kadrolarına atanması amacıyla Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılması; 6/4/2011 tarihli ve 6223 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak, Bakanlar Kurulu’nca 2/6/2011 tarihinde çıkarılan KHK ve 12/7/2013 tarihinde kabul edilen 6495 sayılı kanunlarında düzenleme dışında bırakılarak ihmal edilmiş olan 2547 sayılı Kanunun 31. Maddesine göre sözleşmeyle görevlendirilmiş öğretim görevlilerinin aynı maddeye dayanarak atanan kadrolu öğretim görevlilerine kıyasen, özlük hakları bakımından büyük mağduriyetler söz konusudur. Bu mağduriyetler kısaca şöyle özetlenebilmektedir: Hizmet Sözleşmesinin sınırlayıcılığından dolayı kadrolu okutmanlarla aynı işi yapmakta olan öğreticiler, farklı ücrete tabi olmakta, bu durum ise aynı kurumda iş barışına gölge düşürmekte öğreticilerin insan onuruna ve akademisyen unvanına yaraşan asgari bir yaşam düzeyinin altında sosyal hak kapsamından yoksun kalmalarına sebebiyet vermekte ve söz konusu sözleşme, yükseköğretim kurumlarımızı sosyal devletin sorumluluk anlayışından uzaklaştırmakta ve çalışanlar arasında adalet ve eşitlik ilkesini gözetmesine engel olmak,

Kadrolu okutmanın mecburi ders yükü 12 iken öğreticinin mecburi ders yükü 24 saate kadar varabilmektedir.

Kadrolu okutmanın 12 saat karşılığı aldığı maaş yaklaşık 3.400 TL iken öğreticinin 24 saat karşılığı aldığı ücret ortalama 2.243 TL’dir. Öğreticinin mecburi ders saatini tamamlayamadığı durumlarda (öğrenci sayısının düşük olduğu dönemler, takvime bağlı olarak yıllık izin ve raporlu olunan günler) ise ücretinden kesinti yapılmak durumunda kalınmaktadır. Yine kadrolu okutmanlar maaşlarının dışında her ay ek ödenek ( yaklaşık 430 tl) ve iyileştirme zammı (830 tl) almakta iken Hizmet Sözleşmesinin bağlayıcılığı ve sınırlayıcılığı nedeniyle öğreticiler yasaların akademisyenlere sağladığı hiçbir hak, zam ve iyileştirmeden yararlanamamaktadır.

Bu madde ile 2547 Sayılı kanunun 31. Maddesine göre hizmet sözleşmesiyle görevlendirilen öğretim görevlilerinin, kadrolu öğretim görevlisi olarak atanması ve bu suretle yukarıda açıkladığımız mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmaktadır. "

Vahdet Özkoçak / ÖGESEN Genel Başkanı

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR