Öğrenciler SGK ve YÖK arasına sıkıştı
Sosyal güvenlikte pek çok alanda online işlemlere geçilirken üniversite öğrencilerinin mağduriyeti sürüyor.
Yaklaşık 3,5 milyon öğrenci sağlık hizmetinden yararlanabilmek için öğrenci belgesi götürmek zorunda. Bu sorunun önüne geçebilmek için SGK ile YÖK arasında bir protokol yapılarak her üniversite öğrencisinin SGK tarafından otomatik olarak görülmesi sağlanmıştı.
Zaman gazetesinde yer alan habere göre, Yükseköğretim Kurulu ile yapılan anlaşma çerçevesinde öğrenci bilgileri SGK tarafından elektronik ortamda görülebiliyordu. Böylece üniversite öğrencisi otomatik olarak, başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın sağlık hizmeti alabilecekti. Ancak aradan geçen sürede YÖK güncellemeleri yapmadığı için sistem işlemiyor. Her öğrenci, üniversiteye başlarken öğrenci belgesi götürmek zorunda kalıyor.
SGK ile YÖK arasındaki güncellemenin yapılmaması suistimallere de kapı aralıyor. SGK, anne-babaları vefat eden yaklaşık 1 milyon öğrenciye yetim maaşı ödüyor. Bu maaşın üniversite okumayan erkek çocuklarda 18, üniversiteye devam edenlerde ise 25 yaşında kesilmesi gerekiyor. Ancak online sistemde bu konuda suistimaller yaşanıyor. Bazıları mezun olduğu halde yetim maaşını kestirmiyor. YÖK ile yapılan anlaşma bu suistimalin de önüne geçiyordu. SGK bütün üniversite öğrencilerini online görerek mezun olanların maaşını kesip, haksız yere ödemelerin önüne geçme imkânına sahipti.
SGK bir süre önce yeni doğan bebekler dahil bütün vatandaşların sağlık aktivasyonlarını yapacak bir sistemi devreye soktu. Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi ile emekli olan kişilerle bunların yükümlü oldukları kimselerin sağlık aktivasyonları, yol masrafına katlanıp sosyal güvenlik merkezlerine gelmelerine ve kuyruklarda beklemelerine gerek kalmadan otomatik olarak açılıyor. Aynı şekilde yeni doğan çocukların aktivasyonları, baba ya da annelerinin sağlık güvencelerine göre otomatik olarak yapılıyor. Uzmanlar, milyonlarca kişinin sağlık aktivasyonunu otomatik olarak yapan SGK’nın üniversite öğrencilerinden belge istemesinin büyük eksiklik olduğunu öne sürüyor. SGK ile YÖK arasındaki protokolün geçerlilik kazanması ya da yeni bir düzenleme yapılarak üniversite öğrencilerinin sağlık hizmetlerinden otomatik yararlanması gerektiği ifade ediliyor. Uzmanlar, üniversite öğrencilerinin bilgilerinin YÖK’ten elektronik ortamda alınmasını sağlayacak düzenlemeyle problemin çözüleceğini, sistemin devreye alınmasıyla yetim aylıklarının bağlanması veya kesilmesinde de bu sistemin kullanılabileceğini vurguluyor.