Öğretmen yazarlardan, “Öğretmenler Odası”.
“Öğretmenler Odası” dergisi de öğretmen ve eğitimi merkeze alarak bunun mücadelesini vermeyi amaçlayan, idealist bir grup eğitimci tarafından mevsimlik olarak yayınlanan bir öğretmen ve eğitim dergisi.
Dergiler geçmişten günümüze fikirlerin entelektüel dünyaya sunuldukları bir mekân olmuştur; mecrası değişse de olmaya devam edecektir. Her dergi bir mefkûrenin etrafında dolaşan kişiler tarafından vücuda getirilmiştir. İşte “Öğretmenler Odası” dergisi de öğretmen ve eğitimi merkeze alarak bunun mücadelesini vermeyi amaçlayan, idealist bir grup eğitimci tarafından mevsimlik olarak yayınlanan bir öğretmen ve eğitim dergisi. “Öğretmenler Odası” İlkbahar 2013 tarih ve 7. sayısı ile okuyucu karşısına çıkan genç bir dergi. Temenni ederiz ki; bu sahada örneklerinin uzun süre yaşama imkânı bulamadığı eğitim dergilerinden değil de; serpilip gelişen ve sağlıklı büyüyen bir yapı ile bu alanda ülkemizin uzun soluklu yayınlarından biri olsun.
“Öğretmenler Odası” dergisinin sahibi ve genel yayın yönetmeni Dr. Hakan Karataş; Yayın Koordinatörü ise Adil Gülmez. Derginin bir özelliği de dergide yazısı yayınlanan yazarların tamamına yakınının öğretmen veya akademisyenlerden oluşması.
Derginin bu sayısı Prof. Dr. Selahattin Turan’ın “Okul: Merhametsiz mabet” yazısı ile açılıyor. Turan yazısında eğitim birikimimize dayalı özgün modeller geliştiremememizi sorguluyor. Modern eğitimin tenakuzlarını yazısına yansıtıyor.
Dr. İbrahim Hakan Karataş ise yazısında “Bakan-öğretmen iletişimi”ni ele alıyor. Karataş yazısında bakanın öğretmenle, öğretmenin bakanla nasıl iletişim kurduğunu sorguluyor. Aklın yolu olarak iletişimde sosyal medyanın kullanılması gerektiği fikrine yakın gibi duruyor. Siz ne dersiniz?
Adil Gülmez ise yazısında Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’yı yakından tanıyan Av. Ezel Everdi’nin gözünden Nabi Avcı’yı gözlerimiz önüne seriyor. Everdi yakından tanıdığı Avcı için, “Bilgisayar teknolojisini en iyi kullanan, öneminin farkında olan, hatta tehlikelerini, zararlarını çok önceden gören, Enformatik Cehalet kitabını yazan bir aydındır.” diyor. Ne dersiniz acaba Everdi gözlemlerinde yanılıyor mu? Bana biraz şüphelenmiyor değilim de.
DKAB öğretmeni Sinan Aydın ise yazısında “Başarı için IQ mu önemli EQ mu?” sorusunun cevabını arıyor. Siz ne dersiniz? IQ (ilişsel Zeka) mu, EQ (Duygusal Zeka) mu önemlidir? Sorunun cevabı Aydın’ın yazısının devamında.
Felsefe öğretmeni Metin Bayrak “Geleceğin Eğitimi Üzerine” fikirlerini okuyucularla paylaşıyor. Okul öncesi öğretmeni Zehra Şaşmaz ise, Almanya’nın Kostans eyaletine gerçekleştirdiği 1 haftalık çalışma gezisi gözlemlerine göre Alman Eğitim Sistemi ile ilgili görüşlerini okuyucularla paylaşıyor.
Dergideki yazılardan eğitim denetmeni Ali Hikmet Demir’in “Eğitimi Öğretmenler Odasına Taşıyabilmek” başlıklı yazısı da kayda değer yazılardan bir diğeri. Demir yazısını “Öğretmenler arasında etkili diyalog okulda özellikle öğretmenler odalarında güçlü bir şekilde vurgulanmalıdır. Resmi toplantılar, kurullar, komisyonlar genelde rutin çalışmalar olarak görülmektedir. Bir bakıma bu tür faaliyetler adet yerini bulsun anlayışıyla yapılırken öğretmenler odaları çok daha sıcak, samimi ve gerçek bir diyalog ortamına dönüşebilir Bu başarılabildiği andan itibaren okullarda eğitim öğretime yönelik önemli adımlar da atılmaya başlanmış olacaktır.” diyerek tamamlıyor.
Okul öncesi öğretmeni Didem Özkarakaya Bayındır ise çeviri yazısında; “Temel becerileri kazanmak için filmleri nasıl kullanmalıyız?” sorusunun cevabını arıyor.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Mesut Kaymakçı ise “Prizren ve Üsküp’te Türk mahalleleri” isimli güzel bir gezi yazısı ile dergiye güzellik katmış.
Sınıf öğretmeni Mustafa Yazkan ise öğrencilerin sınıftaki oturma düzenini kendine dert edinmiş. “Hoşlanmadığı bir arkadaşı ile oturan bir çocuğun psikolojisini empati yaparak düşünüyorum da…” diyerek bu sınıfta oturma düzenine kendince bir çözüm üretmiş. Buna da ‘Yazkan modeli’ ismini vermiş. Merak edenler bu modeli dergi sayfalarında bulabilir.
Dergide sosyal bilgiler öğretmeni Emrullah Bedir’in “Mezuniyet acısı” ve Rehber öğretmen Mehtap Ergün’ün “İnsan olmak” başlıklı birer şiiri de yer alıyor.
Öğretmenler Odası dergisi tüm eğitim paydaşları ile iletişimde olmak istiyor. Dergi ile iletişime geçmenin en kolay yolu da internet. bu adresi tıklamanız iletişime geçmeniz için yeterli. (22.04.2013)