Öğretmene rotasyon nasıl uygulanacak?
MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’in açıklamalarından da anlaşılacağı üzere MEB bünyesinde öğretmenlere rotasyon ile ilgili bir çalışma vardır.
- Türk Dil Kurumu’nun Türkçe Sözlük’ünde “rotasyon” kelimesi; “Yer değiştirme.” olarak tanımlanmaktadır. Rotasyon denildiği zaman akla hemen 657 sayılı kanuna göre çalışan memurların yer değiştirmesi gelir. Memurların arasında da öğretmenlerin rotasyon haberleri, medyada en çok yer bulan haberlerin başında gelmektedir.
Son günlerde “Öğretmenlere rotasyon” haberleri özellikle internet medyasında sık yer almaktadır. Eskiler “Ateş olmayan yerden duman çıkmaz.” derler. Öğretmene rotasyon, haberleri de durup dururken ortaya çıkmamıştır. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı geçtiğimiz günlerde meclis komisyonunda şunları söylemiştir. “... Bakın Ankara'ya öğretmen atayamıyoruz. Çünkü Ankara'da bütün norm kadrolar doldurulmuş vaziyette. Belli başlı şehirlerde uzun yıllardan beri birikme var. O birikme nedeniyle öğretmenler arasında eş durumundan da kaynaklanan, sağlık durumundan da kaynaklanan atanma taleplerini yerine getiremiyoruz. 2012 yılında Antalya'da yapılan bir çalışmada sendikaların da katılımıyla ve onayıyla bu konuda bir prensip kararı alınmış. Yalnız sendikalar tarafından bu rotasyona tabi olacak öğretmenlerin hizmet sürelerinin 12 ile 14 yıl üzeri olması önerilmiş. Bizim yaptığımız çalışmada da 8 ile 10 yıl arasında olursa nasıl bir hareketlilik olur, ona bakıyoruz. Herkesi tedirgin etmek, yerinden etmek gibi bir niyetimiz yok. Ama belli yerlerde kilitlenmeler var, norm kadrolar dolmuş vaziyette. Ama aynı zamanda öğretmenlerin de Ankara'ya gelmek, İstanbul'a gelmek, Antalya'ya gitmek, İzmir'e gitmek gibi talepleri var. Yani biz o öğretmenleri yerinden ederken yerleri boş kalmayacak oraya da başka öğretmenler gelecek. Nasıl birileri gitmek istemiyorsa, birileri de gelmek istiyor. İşte o gitmek istemeyenler ile gelmek isteyenlerin adil bir biçimde bir noktada buluşturmak üzere bir çalışma yapıyoruz. Bu konuda da desteğinizi bekliyorum. Hakikaten bu popülizm yapılacak bir konu değil.”
Bakan Avcı’nın sözlerinde bir samimiyet görülüyor. Gerçekten bir çok yerleşim yerinde norm kadrolar dolu olduğu için; il içi ve il dışı yer değiştirme talebinde bulunmak isteyen öğretmenler bu yerleşim yerlerindeki okullara yer değiştirme talebinde bulunamıyor. Yıllarca istediği yere tayin olmak isteyen öğretmenlerin çoğu maalesef emeklilikleri geldiği hâlde istediği yerde çalışma imkânına kavuşamıyorlar.
Ekrem Aytar'ın yazısının tamamını okumak için