BIST 9.635
DOLAR 34,61
EURO 36,59
ALTIN 2.944,22
ÖĞRETMEN

Öğretmenler ihtiyaca göre alan seçecek

Milli Eğitim Bakanlığı, 31 Ekim 2011'de çalışmalarına başladığı ‘Öğretmen istihdam Projeksiyonları, Stratejileri ve Sistemlerinin Geliştirilmesi Projesi’ Nisan 2013’te tamamlanacak.

Proje ile temel eğitim ve orta öğretim kademesinde kamu okullarında ve özel okullarda 2023 yılına kadar ihtiyaç duyulacak alanlardaki öğretmen sayılarının bilimsel yöntemlerle tespit edilecek. Proje ile ilgili düzenlenen çalıştayda konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Projenin tamamlanması ile birlikte öğretmen yetiştiren kurumlarda eğitim almak isteyen adaylar yıllar ve alan itibariyle ihtiyaç duyulacak öğretmen talebine ilişkin projeksiyonları elektronik ortamda görerek bu bilgiye dayalı olarak kariyer yapabilecek." diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ankara Plaza Otel'de düzenlenen, ''Öğretmen İstihdamı Projeksiyonları Stratejileri ve Sistemlerinin Geliştirilmesi Projesi'' çalıştayına katıldı.Mili Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) çalışmalarını sürdürdüğü ve kamuoyunda tartışılan Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi Taslağı’nın her sınıfa en nitelikli öğretmenin ulaşmasının sağlanmasının amaçlandığını belirten Avcı, “Öncelikle nüfus birimleri esas alınarak eğitim kademeleri ve alan bazında orta ve uzun vadeli öğretmen ihtiyacı projeksiyonu yapmak ve bu projeksiyonu başta Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK ) olmak üzere bütün Türkiye kamuoyu ile paylaşma stratejisine temel oluşturan çalışmanın sonuçlarını bu çalıştayda değerlendireceğiz.” dedi.

Ülkemizde önceki yıllarda meslek alanlarında olduğu gibi öğretmenlik mesleğinde de arz-talep ve istihdam dengesinin kurulamadığını ifade eden Avcı, “Bazı öğretmenlik alanlarında öğretmenlik talebi karşılanamazken ve bu ihtiyaç başka öğretmenlik alanlarından ikame edilirken, bazı alanlarda da neredeyse hiç öğretmen talebi olmamıştır. Bu durum öğretmen iş gücü piyasasında ciddi sorunlara yol açmıştır.  31 Ekim 2011’de çalışmaları başlayan proje temel eğitim ve orta öğretim kademesinde kamu ve özel okullarda 2023 yılına kadar ihtiyaç duyulacak öğretmen sayılarını alanlar bazında bilimsel yöntemlerle kestirmeyi amaçlamakta. Proje kapsamında hazırlanacak öğretmen arz ve talep projeksiyonları ile bakanlığımız 2023 vizyonu çerçevesinde öğretmenlik mesleğine ilişkin insan kaynakları politikasını ortaya koyacak.” şeklinde konuştu.

İLK KEZ 2012-2023 YILLARI ARASI OKUL ÇAĞINÜFUS PROJEKSİYONU HESAPLANDI

Projede geliştirilen bilişim teknolojileri temelli sistemle uzun vadeli projeksiyonlar yapılarak YÖK ve öğretmen yetiştiren fakültelerin bilgiye dayalı planlama ve yönetim imkanına kavuşacağının sağlanacağını vurgulayan Avcı şunları söyledi; Eğitimin bütün kademelerinde devlet okulları ve özel okullarda istihdam edilecek istihdam sayılarına göre öğretmenlik program kontenjanları belirlenecek arz rasyonel verilere göre belirlenecek. Proje kapsamında bugüne kadar öğretmen arz ve talebini etkileyen belli başlı değişkenler incelendi. Öğretmen arz ve talebin belirlenmesinde etkili olan faktörleri incelemek ve sonuçlarını öğretmen arz ve talep projeksiyonları yansıtmak amacıyla okul çağı nüfusunda meydana gelen değişimin incelenmesi gerekli görüldü ve Türkiye’de ilk defa Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri uzmanlarının katkıları ile 2012-2023 yılları arası il, şehir, köy ve cinsiyet ayrımı hususunda belli yaşlarda okul çağı nüfus projeksiyonu hesaplandı. ”

Proje kapsamında ülke genelinde yapılan öğretmen atamalarının 10 yıl boyunca incelenerek istihdamı etkileyen bütün politikaların değerlendirildiğini anlatan Avcı, “Bakanlığımızdaki bütün öğretmenlerin alanlara göre istihdam durumları talebin yetersiz olduğu durumlarda diğer alanlardan ikame oranları, öğretmenlik alanlarını genişleme ve daralma durumları mezun olan alan ile çalışılan alan arasındaki uyum incelendi. Son 10 yılın verileri kullanılarak hizmet alanları il ve hizmet bölgeleri arası isteğe bağlı, özür durumu, görev değişikliği, kurumlar arası nakil ve emeklilik durumuna bağlı öğretmen hareketlilikleri ayrıntıları ile incelendi. Göçün okul çağı nüfusuna ve eğitim sisteminin diğer bileşenlerine etkisi en çok göç alan ve göç veren illerde yapılan göç çalıştayları ile değerlendirildi. Proje kapsamında OECD öğretmen istihdam modeli temel alınarak öğretmenlik mesleğini ve istihdamını düzenleyen mevcut yasal düzenlemelere uygun biçimde öğretmen istihdam projesinin modeli geliştirildi. Geliştirilen model ve üretilen bütün bilgileri temel alan ve öğretmen arz talep projeksiyonlarının hesaplanabildiği bilgi yönetim sistemi kuruldu. Projenin tamamlanması ile birlikte öğretmen yetiştiren kurumlarda eğitim almak isteyen adaylar yıllar ve alan itibariyle ihtiyaç duyulacak öğretmen talebine ilişkin projeksiyonları elektronik ortamda görebilecek ve bu bilgiye dayalı olarak kariyer yapma imkanları olacak.” açıklamasında bulundu.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR