BIST 8.759
DOLAR 34,26
EURO 36,96
ALTIN 3.029,49
YAZARLAR

Öğretmenler, öğrenciler! Siz hâlâ EBA ile tanışmadınız mı?

EBA(Eğitim Bilişim Ağı) amacı; okulda, evde, kısacası ihtiyaç duyulan her yerde bilgi teknolojileri araçlarını kullanarak etkili materyal kullanımını destekleyip teknolojinin eğitime entegrasyonunu sağlamaktır.

Ekrem Aytar
Ekrem Aytar[email protected]

Günümüzde teknolojinin gelişimi ile birlikte öğretim yöntemleri de ister istemez değişime uğruyor. Ülkemizde yıllar yılı kara tahta tebeşir ikilisi ve eğitimin hâlâ en güçlü öğesi olan öğretmen; eğitim-öğretim faaliyetlerinde baş sırayı almıştır. Fakat hızla değişen teknoloji ile birlikte karatahta-tebeşir ikilisi sınıflardaki tahtını akıllı tahta, tablet ve internet erişim ağına bırakıvermiştir. Öğretmen ise hâlâ eğitim-öğretim ortamının en başat unsurudur ve olmaya da devam edecektir.

Hiçbir eğitimci, teknolojideki gelişmelerin eğitimde en verimli şekilde kullanılmasına karşı çıkmamaktadır. Fakat iletişim teknolojisindeki gelişme o kadar hızlı gelişmektedir ki; bir çok insan gibi dev eğitim kadromuzun büyük kısmı da bu gelişime zamanında uyum sağlamakta zorluklar çekebilmektedir. Fakat öğretmenler her şeye rağmen kendi özel gayretleri ile bu değişime ayak uydurmaya çalışmaktadırlar.

Zaman zaman öğretmenler odasında tecrübeli öğretmenlerin; “Bilgisayar teknolojisini verimli kullanamıyorum. Bu konuda yardıma ve desteğe ihtiyacım var.” kabilinden yakınmalarına şahit olmaktayız. MEB süreç içerisinde hizmet içi eğitimlerle, uzaktan eğitimlerle öğretmenlere yardımcı olmaya çalışmaktadır. Öğretmenler de bu eğitimlerden asgari düzeyde faydalanmaktadırlar.

MEB teknolojideki bu baş döndüren hızlı gelişim ve değişime ayak uydurmak ve eğitim kadrosuna, öğrencilere destek olmak üzere çok güzel çalışmalar yapmaktadır. Bunların başında da Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen; çevrimiçi bir sosyal eğitim platformu olan EBA (Eğitim Bilişim Ağı) gelmektedir.  

“EBA (Eğitim Bilişim Ağı) amacı; okulda, evde, kısacası ihtiyaç duyulan her yerde bilgi teknolojileri araçlarını kullanarak etkili materyal kullanımını destekleyip teknolojinin eğitime entegrasyonunu sağlamaktır. EBA,  sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve doğru e-içerikler sunmak için oluşturulup geliştirilmeye devam etmektedir.”

Başta öğretmenler ve öğrenciler olmak üzere isteyen herkes; MEB ve gönüllü kuruluşlar tarafından üretilen ve komisyonların incelemesinden geçen dijital içeriklere   alan adlı internet sitesinden bir tıkla ulaşabilmektedir. Aynı zamanda kullanıcılar; kendi ürettikleri materyalleri de paylaşmak üzere bu platforma gönderebilmektedir. Komisyonların denetiminden geçen bu paylaşımlar da kullanıcıların paylaşımına sunulmaktadır.

EBA sitesinde şu an MEB okullarında okutulan tüm derslerin ders kitapları dijital olarak paylaşıma açılmıştır. E-içerik, e-dergi, e-kitap modüllerinden kullanıcılar çok zengin dijital içeriklere ulaşabilmektedirler. Öğretmenler ve öğrenciler akıllı tahta ve EBA yardımı ile bu verilere bir tıkla ulaşabilmektedir. Burada yazılı, görsel, sesli, görüntülü çok sayıda veriye ulaşmak mümkündür. Her kullanıcı; özellikle de sınıflar seviyesinde aynı bilginin çok farklı öğretim yöntemlerini paylaşabilmektedir.

e-dergi modülünden; ülkemizde yayınlanan süreli yayınların yeni sayılarına ve yıllarca eskiye ulaşan dergi arşivine ulaşmak mümkündür. Bu dergilerin arşivlerinden yararlı, zevkli, eğlenceli bilgi ve belgeleri öğrencilerle paylaşmak çok yönlü eğitici ve öğretici rol üstlenmektedir.

 e-kitap modülünden, ülkemizdeki her seviyedeki okulun ders kitaplarına dijital ortamda ulaşmak, kişisel bilgisayarınıza indirmek imkânı verilmektedir. Böylece ülkemizin neresinde olursanız olun, bilgiye ulaşmak eskiye oranla çok daha kolay olmaktadır. Ayrıca bu modülde, binlerce kültür kitabına da e-kitap formatında (pdf) ulaşmak imkânı verilmektedir. Eskiden her evde var olması gereken kütüphaneler, şimdi hepimizin evinde var olan değişik bilgisayarlar ya da akıllı cep telefonlarında çok daha zengin olarak mevcuttur. Fakat mühim olan bu zengin kütüphanenin farkına varmak ve bundan yararlanmaktır. Elimizin altındaki bu bilim deryasından herkesi haberdar etmeliyiz.  

EBA’da bunlardan farklı olarak haberler, video, ses, görseller gibi değişik modüller de mevcuttur. Mühim olan bu çok faydalı iletişim ağı ile eğitimcileri, öğrencileri, velileri tanıştırmak ve etkin kullanmalarını sağlamaya vesile olmaktır.

Evet sevgili okur; bu gün biz yine bu tanıştırma görevimizi yerine getirmeye çalıştık. Sizleri EBA () ile tanıştırdık. Bu en iyi arkadaşla arkadaşlığınızı geliştirmek de sizin gayretlerinize kalmıştır. Hepinize iyi bir hafta sonu tatili diliyorum. (5.9.2014)

                                                    

Yorumlar