BIST 9.630
DOLAR 34,68
EURO 36,63
ALTIN 2.967,25
İŞÇİ

Öğretmenlere kıyafet zorunluluğu mu geliyor?

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e bu sözlerle seslendi

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in, öğrencilerin kılık kıyafetinde serbest uygulamalara gidilebileceğini hatta çocukların okulda saçlarını uzatabileceği sinyalini vermesinin okullarda uzun saç ve kıyafet krizine neden olduğunu söyledi.

Uzun saçla, önlük ve forma dışında kıyafetlerle okula gelen öğrencilerle okul yönetimi arasında sorunlar yaşandığını kaydeden DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, öğrencileri önlük ve okul formasına, öğretmenleri de takım elbise, kravat ve gömleğe mahkum eden darbe mirası kıyafet yönetmeliğinden kurtarmasını istedi.

 Her okula göre farklılık gösteren okul önlüğü, forma ve resmi kıyafetlerin ailelerin bütçesine önemli bir yük ve gereksiz masraf getirdiğini kaydeden Avcı, “Kısa saç, okul önlüğü, forma ve takım elbiseden oluşan okul kıyafetlerinden çocuklarımız sıkıldı. Kaldı ki kıyafet yönetmeliği tek tip öğrenci ve tek tip öğretmen profili oluşturuyor ve bu da eğitim psikolojisiyle ve pedagojik anlayışla uyuşmuyor. Okullarda ve öğrencilerin zihninde monolitik bir kültür oluşturuyor” dedi.

Eğitim ve bilimin, özgür ortamlarda ve özgür bireylerin kafalarında yeşereceğini ifade eden Avcı, “40 derece havada kravat, ceket, gömlek ve önlük gibi giysileri bugün dahi zorunlu kılmak demokrasiyle ve özgürlüklerde bağdaştırılamaz. Milli Eğitim Bakanı Sayın Dinçer'in, 30 yıl önce cunta gölgesinde çıkarılan kıyafet yönetmeliğini toptan kaldırmasını istiyoruz. Öğretmenleri ve öğrencileri tek tip kıyafet giymeye zorlayan, kıyafet kuralına uymayanları bugün bile cezalandırmaya devam eden bu yönetmelik kaldırılmalıdır. Öğrenci ve öğretmenlerin serbest kıyafetlerle ve rengarenk giysilerle okullara gelerek, okullarımızı çiçek bahçesine çevirmesini istiyoruz. Özgür okul istiyoruz. Demokratik bir eğitim sistemi istiyoruz” dedi.

 
Türkiye'nin de imzaladığı Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre, çocukların kendilerini ilgilendiren konularda söz söyleme hakkı olduğunu, bu itibarla da öğrencilere kıyafet dayatması yapılamayacağını, kaldı ki eğitimde kılık kıyafetle uğraşmak yerine eğitimin kalitesi ve verimliliğiyle ilgilenilmesi gerektiğini söyleyen Avcı, şöyle dedi:

 Okulların huzur ve disiplinini tehdit eden unsurları kılık kıyafette aramak, kot pantolonu, uzun saçı ve serbest kıyafeti tehlike olarak görmek en masum ifadeyle statükoculuktur. Adaletli, aydınlanmacı, halkçı, nitelikli, bilimsel, özgür ve demokratik bir eğitim sistemini bu kıyafet yönetmeliğiyle yakalamamız mümkün değildir. Eğitim sistemini çağdaş, eşitlikçi, demokratik ve bilimsel bir forma sokmak için ezber bozan reformlara imza atan Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer'i, yeni ve cesur bir adım atarak Türk Eğitim tarihine geçmeye çağırıyoruz.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR