BIST 9.976
DOLAR 33,99
EURO 38,04
ALTIN 2.827,53
YAZARLAR

Okul dönüşümleri nasıl yapılıyor?

İlköğretim okullarının dönüşümlerinin müstakil ilkokul (1-4. sınıf öğrencilerinin eğitim gördüğü kurum); müstakil ortaokul (5-8. sınıf öğrencilerinin eğitim gördüğü okul); imam hatip ortaokulu (5-8. Sınıf öğrencilerinin eğitim gördüğü kurum) olarak dönüşt

Ekrem Aytar
Ekrem Aytar[email protected]

“İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile 11 Nisan 2012 Çarşamba tarihinde eğitim sistemimiz yeni baştan yapılandırılmıştır. Kamuoyu bu kanunu kısaca “4+4+4 Eğitim Sistemi” olarak isimlendirilmiştir. Bu kanunun 3. Maddesi’ne göre; “İlköğretim kurumlarının ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar hâlinde kurulması esastır. Ancak imkân ve şartlara göre ortaokullar, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilir.” denilmektedir.  Resmi Gazete’de 28261 sayı ile yayınlanan kanuna göre MEB’e bağlı okullarımızda dönüşüm 2012-2013 eğitim öğretim yılı itibarı ile başlamış bulunmaktadır.

İlköğretim okullarının dönüşümlerinin müstakil ilkokul (1-4. sınıf öğrencilerinin eğitim gördüğü kurum); müstakil ortaokul (5-8. sınıf öğrencilerinin eğitim gördüğü okul); imam hatip ortaokulu (5-8. Sınıf öğrencilerinin eğitim gördüğü kurum) olarak dönüştürülmesi esas alınmıştır.

Fakat uygulamada yukarıda bahsettiğimiz 3. Madde uyarınca ilkokul ve ortaokul bir arada (Dönüşüm ilkokul ise 1-2-3-4-6-7-8. sınıf öğrencileri eğitim gördüğü kurum. 5. sınıflar eşleştiği ortaokula devam ediyor. 3 yıl içerisinde dönüşüm sağlanıyor.), ilkokul ve ortaokul bir arada (Dönüşüm ortaokul ise 2-3-4-5-6-7-8. sınıf öğrencilerinin eğitim gördüğü kurum. 1. sınıflar eşleştiği kayıt bölgesindeki ilkokula devam ediyor. 3 yıl içerisinde dönüşüm sağlanıyor.), ortaokul sabahçı ilkokul öğleci (1-8. sınıf öğrencilerinin eğitim gördüğü kurum. Çevresinde eşleşeceği okul olmayan veya yeni bina yapılana kadar birlikte devam edecek okullar.), imam hatip ortaokulu sabahçı, ortaokul sabahçı ve ilkokul öğleci (1-8. Sınıf öğrencilerinin eğitim gördüğü kurum. Bu kurumlar imam hatip ortaokuludur, 3 yıl sonra ortaokul son bulacak, ilkokul 1. sınıfa da öğrenci almayacaktır.)

İlköğretim kurumlarının okul dönüşümleri yukarıdaki paragrafta belirttiğimiz şekilde kanun maddesi uyarınca yapılmaya başlanmıştır. İçerisinde bulunduğumuz eğitim öğretim yılında başlayan okul dönüşümleri 2013-2014 eğitim öğretim yılında daha bir yoğunlaşarak devam edecektir. İl milli eğitim müdürlükleri önümüzdeki yıl okul dönüşümlerini komisyonlarda belirlemiş ve ilgili kurumlara göndermiştir. Veliler bu konuda kamuoyunda bilgilendirilmektedir. Fakat esas olarak dönüşümün kamuoyundaki akisleri eylül ayı ile yeni eğitim öğretim yılının başladığı dönemde yüksek sesle duyulmaya başlayacaktır.

Çünkü bazı bölgelerde (Özellikle büyükşehirlerde) okul dönüşümünde eşleşen okullar arasında ciddi mesafeler vardır. Bu da birkaç yıldır “En iyi okul evine en yakın olan okuldur.” slagonu ile çatışmaktadır. Okul servis taşımacılığı, öğrencileri servise mahkum etme durumu tekrar gündeme gelecek gibi gözükmektedir.

Okul dönüşümlerinin en kısa sürede yapılması eğitim öğretimin devamı açısından da çok önemlidir. Çünkü ilkokul ve ortaokullardaki haftalık ders saati çizelgesi de değiştirildiğinden, (5. ve 6. sınıfların haftalık ders saati 36 saate çıkarılmıştır.) bu yıl sadece 5. sınıflarda uygulandığı için ikili eğitim yapan okullarda büyük sıkıntı olmuştur. Seneye buna bir de 6. sınıflar eklendiğinde sorunlar kartopu gibi büyüyecektir. Fakat okul dönüşümü ile ortaokul veya ilkokula dönüşen kurumlarda bu sorun kendiliğinden çözümlenecektir.

Okul dönüşümleri sadece velileri ve öğrencileri değil; okulların vazgeçilmez unsurları olan öğretmenleri ve okul idarecilerini de yakından ilgilendirmektedir. Dönüşen okulların öğretmen ve idareci normlarının tekrardan belirlenmesi gerekmektedir. Çünkü okulu ilkokula dönüşen branş öğretmenleri de öğrenciler gibi 3 yıl içerisinde kendi branşlarına uygun birer ortaokul bulmak zorundadır. Yine tam tersi okulu ortaokula dönüşen sınıf öğretmenleri de kendi branşlarına uygun bir ilkokul bulmak durumundadır.

Okul idarecileri için de durum pek farklı değildir. Okulu ilkokula dönüşen bir okul müdürü branşı ilkokul ise aynı okulda kalacaktır. Fakat branşı din kültürü ve ahlak bilgisi, beden eğitimi veya İngilizce değil ise; derse girebileceği bir ortaokul bulmak durumundadır. Tam tersi okulu ortaokula dönüşen branşı sınıf öğretmenliği olan bir okul müdürü de branşına uygun bir ilkokul aramak durumundadır. Müdür yardımcıları için de yukarıda verdiğimiz örnekleme geçerlidir. Müdür yardımcıları da branşlarına uygun birer okul bulmak zorundadırlar.

Müdür başyardımcısı kadrosunda bulunan idareciler için de yukarıdaki örnekleme geçerlidir. Fakat müdür başyardımcılarının bir de sayı problemi vardır. (İlköğretim kurumlarında 1400 öğrenciyi geçtiği durumda bir müdür başyardımcısı kadrosu verilmektedir.) Çünkü okullar ilkokul ve ortaokul olarak ayrıldıkları için bu sayıyı tutturabilen okul sayısı çok nadir olacaktır. Müdür başyardımcılarının neredeyse tamamı şu an itibarı ile norm kadro fazlası durumundadırlar. İki yıl içerisinde kendilerine uygun bir kurum bulmak durumundadırlar.

MEB norm kadroları belirledikten sonra norm fazlası durumda olan öğretmen ve okul idarecilerine bir tayin hakkı tanımalıdır. Zaten yönetmeliklerde var olan norm fazlası öğretmenlere istedikleri açık bulunan kurumlara atamaları öncelikle gerçekleştirilir maddesini, il bazında belli bir takvim uygulayarak gerçekleştirmelidir. Böylece hiçbir eğitim çalışanı mağdur olmamış olacaktır. (08.04.2013)

Yorumlar