Okullarda ibadethanenin önü açıldı!
Yeni yönetmeliğe göre öğrenci, öğretmen ya da okul çalışanlarından birinin mensup olduğu dine göre ibadet etmesinin önü açıldı.
Yeni yönetmelikle öğretmen, öğrenci ya da okul alışanlarının talep etmesi halinde okul yönetimlerinin talepte bulunanın mensubu olduğu dine uygun ibadetini yapabileceği uygun bir alan göstermesi zorunluluğu getirildi.
Habertürk'ün haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 99. maddesinde yeni bir düzenlemeye giderek, okullarda ibadethane kurulmasının önünü açtı. 20 gün önce yayımlanan yönetmelikte, “Okulda müdür, müdür başyardımcısı, müdür yardımcıları, öğretmen, rehberlik ve psikolojik danışma servisi, memur ve diğer personel için uygun odalar ayrılır. Bu odalar, hizmetin gerektirdiği şekilde standardına uygun ve sade olarak düzenlenir. Talep olması halinde ibadet ihtiyaçlarını karşılayacak uygun mekân ayrılabilir” denilerek, ibadethane açılmasını isteğe bağladı. Yönetmeliğe göre müdür odası ve rehberlik odası gibi bulunması zorunlu alanlar bu kapsam dışında tutuldu. Yönetmelikte mescit ifadesinin kullanılmamasının, Ermeni, Rum ve Musevi cemaatine ait azınlık okullarında da ibadethane kurulabilmesini sağlayacağı belirtildi. Kilise dışında hiçbir alanda ibadet yapamayan dinlerin okul bahçelerine kilise dahi kurabilmelerinin önü de böylece resmen açılmış oldu. Farklı dinlerden öğrencilerin okuduğu eğitim kurumlarında ise talep olması halinde her din için ibadethane açılması gerekiyor.
75 BİN ÖĞRENCİYİ İLGİLENDİRİYOR
Eğitim-Bir-Sen, mart ayında okullardaki ibadethanelerin aktif hale gelebilmesi için mevcut genelgenin güncellenmesi talebiyle bakanlığa başvurdu. Bazı kesimlerin heyecanla beklediği bazı kesimlerin ise “Laik eğitimden uzaklaşılıyor” diye tepki gösterdiği ibadethane açılışı artık resmen yönetmelikte yer alarak serbest bırakılmış oldu. Yurt genelindeki ilk ve orta dereceli 75 bin 324 okulda 25 milyon 305 bin 960 öğrenci okurken, 944 bin öğretmen görev yapıyor.
İBADETHANE TÜM İNAÇLARI KAPSIYOR
Okullarda ibadethane açılması mücadelesini veren isimlerden biri olan Eğitim- Bir-Sen İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Emrullah Aydın şunları söyledi: “Burada önemli olan öğrenci-öğretmen ya da okulda çalışan diğer personelden talep gelmesi halinde artık okullarda ibadet yapılabilecek bir yer gösterilmesi zorunluluğu oluşmuştur. İstanbul gibi büyükşehirlerde bazı idareciler bu talebi derslik sayısının yetersizliğini gerekçe göstererek reddetme yoluna gidecektir. Bu maddenin ‘ibadethane’ olarak düzenlenmiş olması tüm dinleri kapsadığını göstermektedir. Gerek azınlık okullarında gerekse de yabancı okullarda talep olması halinde onların dinlerine yönelik ibadet yeri gösterilmesinde sakınca yoktur. Biz de bunu destekliyoruz.”