BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
GÜNCEL

ÖSYM Yurt Dışı Sınav Koordinatörlükleri'ne ait karar Resmi Gazete'de

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı Yurt Dışı Sınav Koordinatörlükleri'ne Ait Karar 16 Mart 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.

MEMURLAR- 16 Mart 2014 PAZARResmi GazeteSayı : 28943

BAKANLAR KURULU KARARI

Karar Sayısı : 2014/6063

Ekli "Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı Yurt Dışı Sınav Koordinatörlükleri Hakkında Karar"ın yürürlüğe konulması; Milli Eğitim Bakanlığının 10/12/2013 tarihli ve 3769873 sayılı yazısı üzerine, 17/2/2011 tarihli ve 6114 sayılı Kanunun 6 ncı maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 2/1/2014 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Abdullah GÜL

CUMHURBAŞKANI

Ölçme, SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞI YURT DIŞI SINAV KOORDİNATÖRLÜKLERİ HAKKINDA KARAR

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Kararın amacı, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının yurt dışında gerçekleştireceği sınav faaliyetleri için; yurt dışı temsilcilikler bünyesinde kurulacak smav koordinatörlüklerinin yerleri ve süresi ile koordinatörlüklerin çalışma usul ve esasları, bu koordinatörlüklerde görevlendirilenlerin niteliği, görev süresi ve ödenecek ücretler, koordinatörlere yapılacak ödemeler dışında kalan harcamaların neler olacağına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Karar, 17/2/2011 tarihli ve 6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 6 ncı maddesinin onyedinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3- (1) Bu Kararın uygulanmasında;

a) Başkan: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanını,

b) Başkanlık, ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığım,

c) Koordinatör: Koordinatörlüğün yöneticisi ve yürütülecek sınav hizmetleri ve faaliyetlerinin koordine edilmesinden ve takibinden sorumlu Başkanlık personeli (geçici görevli personel dahil) ile ilgili ülkede görev yapan kamu personelini,

ç) Mahalli personel: İlgili koordinatörün teklifi ve Başkanlığın onayı ile ofislerde sözleşmeli olarak istihdam edilen yerel personeli,

d) Sınav: ÖSYM tarafından yapılan sınavları,

e) Sınav koordinatörlüğü: Yurt dışı temsilcilikler bünyesinde kurulan sınav koordinatörlüğünü,

f) Yardımcı personel: Smav koordinatörlüğünde koordinatöre yardımcı olmak üzere görevlendirilen Başkanlık personeli (geçici görevli personel dahil) ile ilgili ülkede görev yapan kamu personelini,

ifade eder.

Yurt dışı sınav koordinatörlüklerinin kurulması

MADDE 4- (1) Başkanlığın, yurt dışında yürüteceği sınavlarla ilgili faaliyetlerin koordinasyonunu sağlamak amacıyla ekli listede belirtilen yerlerde sınav koordinatörlüğü kurulmuştur. Smav yapılmasına karar verilmesi halinde ihtiyaç duyulan diğer ülkelerde Dışişleri Bakanlığının görüşü ve ikili anlaşmalar çerçevesinde smav koordinatörlüğü açılabilir. Smav koordinatörlüklerinin açılacağı yerler ve süresi Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir.

(2) Ülke şartlarının gerektirdiği durumlarda farklı şehirlerde olmak kaydıyla aynı ülkede birden fazla smav koordinatörlüğü açılabilir.

(3) Başkanlığın sınavlarla ilgili faaliyetlerinin yoğunluğunun müstakil bir sınav koordinatörlüğü kurmayı gerektirmediği durumlar ile smav koordinatörlüğü açılmasına ilişkin işlemlerin tamamlanmasına kadar geçen süre için, Başkanlık yabancı ülkelerde diğer kurumlar tarafından açılmış sınav koordinatörlükleri veya yurt dışı temsilciliklerde ÖSYM Yönetim Kurulu kararı ile smav hizmetlerini yürütmek üzere personel görevlendirebilir. Bu personel görevlendirildiği ülkede smav koordinatörüne veya dış temsilcilik misyon şefine bağlı olarak çalışır.

(4) Birden fazla ülkeyi kapsayacak şekilde smav koordinatörlüğü açılabileceği gibi, bir ülkede kurulan Koordinatörlük, coğrafi veya ekonomik durumları göz önünde bulundurulmak ve Dışişleri Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle birden fazla ülkedeki sınavla ilgili tüm faaliyetleri koordine etmek üzere yetkilendirilebilir.

(5) Sınav sayısı az olduğu için 6114 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin onyedinci fıkrası uyarınca smav koordinatörlüğü oluşturulmamış elan ülkelerde Dışişleri Bakanlığının uygun görüşü ile yurt dışı temsilcilikler bünyesindeki müşavir, ataşe ve konsolos veya yükseköğretim kurumlarmda görev yapanlar smav koordinatörü olarak görevlendirilebilir.

(6) 6114 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin onyedinci fıkrası uyarınca atanan koordinatörler görev yerinin bulunduğu merkezlerde sınav koordinatörü olarak görev yapar.

Koordinatör ve personel görevlendirilmesi

MADDE 5- (1) Koordinatörler; ilgili ülkelerde sınav koordinatörlüğü kurulmasına ilişkin işlemlerin tamamlanmasını müteakip bilgi ve birikimleri, tecrübeleri ve temsil kabiliyetleri dikkate alınarak, Başkanlık personeli (geçici görevli personel dahil) arasından Başkanın teklifi ve ÖSYM Yönetim Kurulu kararıyla üç yılı geçmemek üzere görevlendirilir.

(2) Koordinatör olarak görevlendirilen personel, görev yapılan ülkede Başkanlık tarafından verilen tüm hizmetleri yürütür ve bunların sonuçlarını her ay bir raporla Başkanlığa bildirir. Bu Kararın 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasına göre görevlendirme yapılması durumunda bu sorumluluk görevlendirilen personel tarafından yerine getirilir.

(3) Sınav koordinatörlüklerinde, koordinatöre yardımcı olmak üzere görev süresi iki yılı aşmamak üzere birinci fıkrada belirtilenler arasından Başkanın teklifi ve ÖSYM Yönetim Kurulu kararıyla sayısı üçü geçmemek üzere yardımcı personel görevlendirilebilir. Koordinatörün ikinci dereceye kadar {bu derece dahil) kan ve kayın hısımları yardımcı personel olarak aynı Koordinatörlükte görevlendirilemez.

(4) İlgili koordinatörün teklifi ve Başkanın onayı ile sınav koordinatörlüklerinde sözleşmeli olarak mahalli personel istihdam edilebilir. Koordinatörlükte çalıştırılacak mahalli personelin sayısı üçü geçemez. Mahalli personel, yürütecekleri görevin niteliğine göre eğitim durumları ile bilgi ve tecrübeleri dikkate alınarak tercihen Türkçe bilenler arasından seçilir.

(5) Mahalli personel hariç olmak üzere Başkanlıkça görevlendirilen koordinatör ve yardımcı personel sınav koordinatörlüklerinde en fazla iki kez görevlendirilebilir. Bu iki görevlendirme arasında Başkanlıkta en az üç yıl görev yapılmış olması gerekir.

(6) Sınav koordinatörlüklerinde görevlendirilecek personel, görevin gereğine ve görev yapacakları ülkenin özelliklerine uygun hizmet içi eğitime tabi tutulur.

Koordinatör ve diğer personele ödenecek ücretler

MADDE 6- (1) Sınav koordinatörlüklerinde görevlendirilen koordinatörler ile yardımcı personele sadece resmi gidiş ve dönüşleri için 6245 sayılı Harcırah Kanununa göre geçici görev yolluğu ödenir.

(2) Sınav koordinatörlüklerinde görevlendirilen koordinatör ve yardımcı personelden; koordinatörlüklerdeki görevleri süresince kadro dereceleri, görevlendirildikleri ülkenin ekonomik ve sosyal şartları ile Koordinatörlüğün bulunduğu şehrin hayat standartları göz önünde bulundurularak, koordinatörler için günlük net 140 ABD Dolarını, yardımcı personel için ise günlük net 100 ABD Dolarını geçmemek üzere Başkan tarafından belirlenecek tutarda ücret ödenir. Sınav koordinatörlüklerinde görevlendirilecek personele talepleri halinde, ilk gidişleri sırasında bu Karar esaslarına göre hesaplanacak iki aylık ücret tutarında avans ödenebilir. Ödenen avans ilk dört aylık ücretlerinden eşit şekilde aldıkları döviz cinsi kullanılarak mahsup edilir.

(3) Sınav koordinatörlüklerinde görevlendirilen mahalli personele, yürüttükleri görevler, eğitim durumları, yabancı dil bilgileri ve ülkenin geçim koşullan göz önünde bulundurularak, ilgili koordinatörün teklifi ve Başkanlık onayı ile aylık. 1500 ABD Dolarını geçmemek üzere ücret ödenir.

(4) Sınav koordinatörlüklerinde çalışan personele yapılacak ödemeler, Merkez Bankasınca içinde bulunulan yıl için açıklanan ilk Dolar/Euro paritesi dikkate alınmak suretiyle Euro olarak da yapılabilir.

(5) Smav koordinatörlüklerinde daimi olarak altı aydan fazla süreyle görevlendirilen personelin sağlık harcamaları, yurt dışında sürekli görevlendirilen personelin tabi olduğu esas ve usullere göre gerçekleştirilir. Altı aydan az süreyle görevlendirilen personel ise, geçici görevle yurt dışına gönderilenlerin tabi olduğu esas ve usullere göre sağlık hizmetlerinden yararlandırılır.

(6) Sınav koordinatörlüklerinde görev yapan personelin başka şehirlere ya da görev yapılan ülke dışına görevlendirilmesi durumunda "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne Yapılacak Yolculuklarda Verilecek Gündeliklere Dair Karar" ile "Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar"lara ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı hükümleri uygulanır.

(7) Yurt dışında görev yapan kamu personelinin 6114 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrası hükmü uyarınca sınav koordinatörü olarak görevlendirilmesi durumunda ilgiliye bu Karar uyarınca ücret ödenmez. Sınavlarda fiilen görev yapması halinde 18/1/2012 tarihli ve 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslar uyarınca smav ücreti ödenir.

(8) Bu karar uyarınca ücret ödenen koordinatör ile yardımcı personele Başkanlıkça yapılan sınavlarda yapmış olduğu görevler nedeniyle ayrıca sınav ücreti ödenmez.

Yurt dışı sınavlar

MADDE 7 - (1) ÖSYM, sınavların yurt dışında gizlilik ve güvenlik içinde yapılması, sınav evrakının sınav yapılan ülkelere güvenli ortamda nakli için Dışişleri Bakanlığı ve ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak gerekli önlemleri alır,

(2) Sınav binalarının ÖSYM tarafından bedelsiz kullanımı, tahsisi, kiralanması veya ilgili ülke personelinin sınavlarda görevlendirilebilmesi için ilgili ülkenin yetkilileriyle işbirliği protokolü imzalanabilir.

(3) İlgili mevzuat veya protokollerle yurt dışında yapılması öngörülen sınavların başvuru işlemleri ve hizmet bedellerinin tahsilatı doğrudan ÖSYM tarafından yapılabileceği gibi 6114 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat hükümleri uyarınca yurt dışı koordinatörlüklerince de gerçekleştirilebilir.

(4) Yurt dışında yapılan sınavlarda sınav evrakı ilgili ülkede bastırılabileceği gibi Türkiye'de bastırılarak sınav görevlileri nezaretinde sınavın yapılacağı ülkeye gönderilebilir.

(5) Yurt dışında yapılan sınavlarda sınav evrakı sınav öncesinden sınav sonrasında görevlilerce Türkiye'ye götürülmek üzere teslim alınmasına kadar o ülkedeki Büyükelçilik ve Konsolosluk yetkililerinin koordinasyonu altındaki güvenli ortamlarda saklanır. Gerekli güvenlik önlemlerinin alınması durumunda, koordinatörlüklerce oluşturulan saklama merkezlerinde sınav görevlilerinin nezaretinde saklanabilir.

(6) Yurt dışı sınavlarda sınav görevlilerinin atanması, sınav binalarının kiralanması, binaların ve salonların sınava hazır hale getirilmesi, sınav evrakının taşınması, güvenliği ve diğer hizmetler ilgili koordinatörlük tarafından yapılır. Bu kapsamda oluşacak giderler Başkanlık bütçesinden ödenebilir.

(7) Sınav binalarının güvenliği ve adayların binalara girişlerinin kontrolü ilgili ülkenin resmi veya özel güvenlik görevlileri aracılığıyla sağlanabilir.

(8) Yurt dışında yapılan sınavlarda sınav işlemlerini yürütmek üzere yerel görevliler görevlendirilebilir.

(9) ÖSYM tarafından ilgili ülkenin talebi üzerine yapılan sınavlarda ilgili ülke mevzuatı ve/veya protokol hükümleri uygulanır.

Mal ve hizmet alımları, yapım işleri ve temsil-ağırlama giderleri

MADDE 8 - (1) Sınav koordinatörlüklerinin;

a) Sınav hizmetlerini yerine getirirken, sınav hizmetleri ile sınırlı olarak ihtiyaç duyduğu soru hazırlama, donanım ve yazılım olarak bilgisayar ve iletişim altyapısı, baskı, paketleme, taşıma, dağıtım, güvenlik, işgücü hizmet alımları ile mal alımları Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Sınav Hizmetlerine Yönelik Mal ve Hizmet Alımları Yönetmeliğine göre,

b) Diğer mal ve hizmet atımları, her türlü yapım işleri ile esas, usul ve limitleri Başkanın onayı ile belirlenecek temsil ve ağırlama giderleri 14/9/2004 tarihli ve 2004/8030 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İdarelerin Yabancı Ülkelerdeki Kuruluşlarının Mal ve Hizmet Alımları ile Yapım İşlerine İlişkin Esaslara göre,

yürütülür.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 9 - (1) Bu Kararda hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 10 - (1) Sayıştay'ın görüşü alınarak hazırlanan bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 11 - (1) Bu Karar hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

LİSTE

YURT DIŞI SINAV KOORDİNATÖRLÜKLERİ

1- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Lefkoşa Sınav Koordinatörlüğü

2- Kırgızistan Cumhuriyeti Bişkek Sınav Koordinatörlüğü

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR