BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
GÜNCEL

Otizm nedir belirtileri nelerdir?

Bugün, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü... Her 68 çocukktan birinde görünen otizm nedir, tedavi yöntemleri nelerdir? İşte detaylar...

Günümüzde her 68 çocuktan birinde otizm görülmektedir. Otizm, doğuştan gelen veya yaşamın ilk yıllarında belirtilerini gösteren nöro-gelişimsel bir bozukluk. 

Çocukluk döneminin ilk üç yılında ortaya çıkan belirtiler ile otizm, iletişim-etkileşimde sınırlılık ve tekrarlayan davranış gruplarıyla küçük yaştaki çocuğun birçok farklı gelişim alanını etkilemektedir. Çocuğunuzda bu davranışlar varsa dikkat edin:

1 YAŞ

Sosyal gülümsemenin olmaması

Mimik ve jest gibi hareketlerin bulunmaması

Motor becerilerdeki sınırlılıklar

Sınırlı ortak dikkat

2 YAŞ

Başkalarını yok sayma

Yalnız kalmayı tercih etme

Sınırlı göz kontağı

İşaret etmede sınırlılık

Adına tepki vermeme

3 YAŞ

Dönen objelere karşı yoğun ilgi

Parmak ucunda yürüme

Rutin değişikliklerine esneklik göstermeme

Tekrarlayan motor-vokal hareketler

Dış uyaranlara karşı yüksek-düşük düzeyde tepki gösterme

PSİKOEĞİTİM NEDEN ÖNEMLİ?

Çocuğundaki farklı belirtilerden şüphelenen aile mutlaka alanında uzman bir psikiyatr veya nöroloğa başvurmalı. Burada psikoeğitim devreye giriyor: Tanı alma süreci tamamlanan çocuk ailelerinin, 'erken psikoeğitim' çalışmalarına başlamaları önerilmekte. Çünkü psikoeğitim sürecine erken başlayan otizmli bir çocuğun, hızlı gelişimi ve beceri edinimi de o oranda mümkün... 'Psikoloji' ve 'eğitim' kavramlarını bir çatı altında buluşturan PsikoEğitim, psikogelişimsel bozukluğu olan çocuklara ve ailelerine bilişsel, sosyal, duygusal, gelişimsel ve davranışsal yaklaşımların harmanlarak sunulduğu bir eğitim. En temel rollerinden biri çocuktaki duygusal-davranışsal değişimleri incelemek, çocuğun ve ailenin bireysel farklılıklarının göz önünde bulundurulduğu bir sistem içerisinde eğitim vermek. PsikoEğitim, otizmli çocuğa beceri öğretimi ve davranış kontrolünün yanı sıra, neden-sonuç ilişkisini, öz-etkililiği ve öz-denetimi öğretir. Dış uyaranları yorumlayıp, olaylar-durumlar arasındaki neden-sonuç ilişkisini kurabilen bir çocuk, olumlu duygu ve davranışlar geliştirerek, davranışın sonucunu tahmin etme ve durumu yönetme becerisi kazanır. Böylece 'öz-etkililik' aktif hale gelir. Öz-denetim ise otizmli çocuğun kendini kontrol edebilme becerisidir. Neden-sonuç ilişkisini anlamlandırmış, öz-etkililiğini sağlamış bir çocuk kendini nasıl kontrol edebilmesi gerektiğini öğrenir. Böylece, daha kolay beceri edinebileceği gibi, sosyal çevredeki uyaranlarla da daha kolay mücadele edebilir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR