BIST 9.640
DOLAR 34,64
EURO 36,67
ALTIN 2.927,33
İŞÇİ

Özel güvenlikçilerin yetkileri genişliyor!

Emniyet Genel Müdürlüğü, polisin yükünü azaltmak için kanun tasarısı hazırladı.

Buna göre, şiddet mağdurlarını polis yerine özel güvenlik koruyacak. Tutukluların cezaevine teslimi, okulların korunması gibi görevler polisten alınacak.

Polisin angarya görevlerden kurtarılıp suç ve suçlularla mücadeleye yoğunlaşması için kanun değişikliği tasarısı hazırlandı. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan tasarıya göre, haklarında koruma kararı verilen aile içi şiddet mağdurlarının güvenliğini polis sağlamayacak. Koruma görevi özel güvenliğe devredilecek. Güvenlik kontrolünü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yapacak.

OKULLARA DA ÖZEL GÜVENLİK

Bugün gazetesinin haberine göre okullarda yaşanabilecek şiddet olaylarının önüne geçebilmek özellikle liselerde özel güvenlikçi istihdam edilmesi sağlanacak. Düzenleme ile sarhoş kişilerin muhafaza altına alınma angaryası polisten alınıyor. Bu kişilerin muhafazasından başka kurumlar sorumlu olacak. Çalışma ile mahkemeye çıkarılan şüpheli ya da zanlıların tutuklanması halinde cezaevine teslim edilmesi görevi de polisten alınacak. Tutuklama kararından sonraki tüm işlemler Adalet Bakanlığı tarafından yerine getirilecek. Akıl hastalarının sağlık merkezlerine sevki polis yerine özel güvenlikçiler aracılığıyla gerçekleşecek.

KAPILARA DEDEKTÖR

EGM, polis merkezlerinde yapılan iletişimin kayıt altına alınmasını sağlayacak bir sistemi hayata geçirecek. Böylece personelin yapacağı işlemlerin "güvenilir" hale getirilmesi mümkün olacak. Olası saldırılara karşı polis merkezlerine kapı dedektörleri kurulacak.


Polise FBI yetkisi

Tasarı ile polis, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) gibi kayıp-aranan kişiler hakkında bankalar başta olmak üzere ilgili kurumların veri kayıtlarında sorgulama ile teknik-takip yapabilecek. Kayıp ve aranan kişilerle ilgili soruşturmalar "katolog" suçlarına alınacak. Böylece polis bu tür soruşturmalarda "adli" telefon dinleme yetkisine kavuşacak.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR