BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
GÜNCEL

Para Politikası Kurulu'ndan kritik toplantı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) bugün toplanacak. PPK’da faizlere ilişkin herhangi bir karar beklenmiyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bugün gerçekleştireceği toplantıda faizlere ilişkin herhangi bir karar beklenmiyor. PPK, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı için tekrar atanmazsa son toplantıdan bir önceki olacak. İşte detaylar...

Toplantıdan sonra Başçı, son kez 24 Mart tarihindeki PPK’ya katılacak. Başçı’nın görev süresi de 19 Nisan 2016 sona erecek. Nisan ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısı ise 20 Nisan’da.

Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) aralık ayında faizi artırmasının ardından Merkez Bankası’nın sadeleşme adımlarına başlayabileceğine ilişkin güçlü bir beklenti olmuştu.

Aralık ayını pas geçen Para Politikası Kurulu, daha sonra ocak ayından itibaren sadeleşme adımlarına başlayabileeceği mesajını vermişti. Ocak ayının da pas geçilmesinin ardından 26 Ocak tarihinde düzenlenen yılın ilk Enflasyon Raporu’na ilişkin basın toplantısında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, piyasada merakla beklenen faizle ilgili olarak, “Tek faize geçebilir miyiz? Geçmeli miyiz? O sorunun cevabı; henüz değil. Çünkü bu geniş faiz koridoru, geçmişte küresel oynaklıkların yüksek olduğu dönemlerde bize oldukça faydalı oldu, yardımcı oldu” demişti. Bugün toplanacak Para Politikası Kurulu toplantısında da faizlere ilişkin herhangi bir adım atılması beklenmiyor.

MERKEZ BANKASI YARIN EKONOMİSTLERLE BİR ARAYA GELECEK

Para Politikası Kurulu’nun ardından yarın Merkez Bankası ekonomistlerle bir araya gelecek. Piyasa uzmanları bu toplantıda Merkez Bankası’nın küresel piyasalara ilişkin değerlendirmede bulunması bekleniyor. Son dönemde FED’in faiz artırımını ötelemesine yönelik tahminler, Japonya’nın negatif faize geçmesi, böylece Türkiye’ye sermaye akımının hızlanabileceğine yönelik verilecek mesajların faiz koridorunun üst bandında indirimine sinyal olabileceği yönünde bir beklenti bulunuyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR