Patent alma ve markalaşmada tescil süreci kısalacak
Patent ve markalaşmada yeni marka türlerine de tescil imkanı getirilecek ve tescil süreleri de kısalacak.
Türkiye ticaret savaşlarının modern silahı olarak adlandırılan 'patent' ve 'markalaşmada' önemli bir adım atıyor. Patentlerin kalitesi artırılırken, ceza yerine daha etkin olarak hukuki koruma sağlanacak. Patent tescil süreci asgari 17 aydan 7 aya, azami 42 aydan 27 aya indiriliyor. İncelemesiz patent sistemi kaldırılıyor.
Üniversitelerdeki buluşların hak sahipliğin üniversitelere bırakılıyor. Ancak patentin başarıyla ticarileşmesi durumunda gelirin asgari üçte biri buluş sahibine gidecek. Öğretim elemanlarının yaptığı tasarımların hakkı da üniversitelere veriliyor. Ancak tasarım başarıyla ticarileşirse gelirin asgari yüzde 50'si tasarımcıya verilecek. 'Ses markası' ve 'hareket markası' gibi yeni marka türlerine de tescil imkanı getiriliyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın düzenlemesine göre ses ve hareketlere de marka olarak tescil imkanı getiriliyor. Buna göre Türkiye'nin farklı yörelerine özgü halk oyunları da marka olabilecek. Örneğin harmandalı, zeybek ve horon gibi yöresel oyunlar marka haline gelecek.
SINAİ HAKLARA TEK ÇATI
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın hazırladığı Patent Kanun Tasarısı'nın ayrıntıları netleşiyor. Artan iş yükü, nitelikli uzman ihtiyacı, sınai mülkiyet mevzuatını tek çatı altında toplama gerekliliği, Anayasa Mahkemesinin Kanun Hükmünde Kararname'lerin bazı maddeleriyle ilgili iptal kararları gibi nedenlerle hazırlanan tasarıya göre 369 maddeden oluşan sınai mülkiyet mevzuatı 165 madde olarak tek bir kanun çatısı altında toplanacak. Tasarının tamamı ise 194 maddeden oluşacak.
TAKLİT ÜRÜNE İMHA
Ses ve hareket gibi yeni marka türlerine tescil imkanı getirilmesinin yanı sıra marka başvurularının ilan süresi 3 aydan 2 aya düşürülüyor. Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE), kullanılmayan markaları iptal edebilmesini mümkün hale gelecek. Arabuluculuk müessesesi etkinleştirilecek. Geleneksel ürün adlarına da koruma sağlanırken, tekstil, giyim, ambalaj gibi modası hızlı değişen sektörlere tescilsiz koruma imkanı getirilecek. Yedek parçaların muadili olan eşdeğer parçalar da tasarım koruması kapsamına alınacak. Hukuki korumayı güçlendirilecek. Tecavüz durumunda geçerli tazminat hesaplama yöntemi hak sahipleri lehine değiştirilecek. Tebligatta elektronik sisteme geçilecek. Taklit ürünler yargılama sona ermeden imha edilebilecek.
TÜRKİYE PATENTTE 15. SIRADA
Türkiye patenle ilgili 2002-2016 arasında önemli kazanımlar elde etti. Başvurular açısından dünyada patentte 15. markalarda altıncı tasarımda ise dördüncü sırada bulunuyor. Bu dönemde patent başvuruları 13 kat, marka başvuruları 3 kat, tasarım başvuruları 2 kat arttı. Örneğin markalarda yıllık başvuru sayısı 110 bini, tasarımlarda 40 bini geçti.