BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
GÜNCEL

Polisin tazminatı göstericilerden karşılanacak!

Yargı, yaralanan polislere ödenen tazminatın göstericilerden alınmasını belirtti. Ne şekilde alınacağına ise Yargıtay Genel Kurulu karar verecek.

MEMURLAR- Yargı, mukavemet sonucu rapor alan polislere ödenen tazminatın göstericilerden alınması konusunda uzlaştı. Yerel mahkeme "eşit alınsın", Yargıtay "kusur oranına göre alınsın" dedi. Son sözü Yargıtay Hukuk Genel Kurulu söyleyecek. Gaziantep'te 26 Ekim 2008'de düzenlenen gösterilerde 3 polis memuru, göstericilerden bazılarının attığı taş ve gözaltına alınma sırasında gösterdikleri mukavemet nedeniyle hafif şekilde yaralandı. Polis memurları 7'şer gün süreyle "iş göremez" raporu aldı. Emniyet polis memurlarına, her bir polis memuruna eşit olmak üzere toplam 13 bin 685 TL tazminat ödedi. Olaylar nedeniyle çok sayıda gösterici hakkında, o dönemde faaliyette olan Adana Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde "terör örgütü propagandası yapmak", "görevi yaptırmamak için direnme ve yaralama" ve "terör örgütü adına eylemde bulunma" suçlarından dava açıldı. Göstericilerden bazıları sadece "propaganda" suçundan ceza alırken 3'ü hem "propaganda" hem de "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından mahkum oldu.

GÖRÜNTÜLER İNCELENDİ

Sabah gazetesinin haberine göre; İçişleri Bakanlığı, polislere ödenen tazminatın, göstericiler aleyhine açılan davada propagandanın yanı sıra "görevi yaptırmamak için direnme" suçundan da mahkum olan göstericiler İ.K, M.T ve M.T'den rücu edilmesi için dava açtı. Gaziantep 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi, Emniyet'in tuttuğu raporlar ile görüntüler ve bilirkişi raporlarına dayanarak polislerin yaralanmalarında bu üç göstericinin eylemlerinin etkili olduğu sonucuna vardı. Mahkeme 13 bin 685 TL'nin göstericilerden eşit miktarda, rücu edilmesine karar verdi. Göstericiler ise, davayı temyiz etti. Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi, yerel mahkeme kararındaki "zarar göstericilere rücu edilsin" görüşüne katıldı. Ancak Daire, hangi göstericinin polislerin yaralanmasında ne kadar kusuru varsa bunun belirlenerek, her bir göstericinin ödeyeceği tazminatın kusuru oranında belirlenmesi gerektiği sonucuna vardı. Yerel mahkemenin kararını da "kusur oranlarını belirleyip yeniden hüküm kurulsun" diyerek bozdu. Gaziantep Asliye Hukuk Mahkemesi ise, Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi'nin söz konusu bozma kararına direndi. Yerel mahkeme, "bu tür olaylarda taraflara yüklenecek ayrı ayrı kusur belirlenemez" dedi. Dosyanın geldiği Hukuk Genel Kurulu, davanın esasına girmeden usulden bozma kararı verdi. Yani göstericilerin tazminatı ne şekil ve oranlarda ödeyeceği önümüzdeki günlerde belirlenecek.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR