Prim borcu olanlara önemli tarihler!
Eğer devlete prim borcunuz varsa Torba Yasa ile getirilen yapılandırma ve af imkânından faydalanmak için dikkat etmeniz gereken bazı tarihler var. Yoksa bu fırsatı kaçırabilirsiniz.
- Ekonomi ve sosyal güvenlik uzmanı Dr Mehmet Bulut prim borcu olanları uyardı.
Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6552 sayılı Kanun ile sigorta primlerinden idari para cezalarına kadar birçok borca yapılandırma imkânı getirildi. Ancak söz konusu imkândan faydalanmak için başvuru ve ödeme tarihlerini kaçırmamanız gerekiyor.
SGK’ya prim borcu olanların tüm borçları yapılandırma kapsamında değil.
2014 yılı Nisan ve önceki aylara ait olup, 10 Eylül 2014 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan prim borçları için yapılandırma başvurusu yapılabilecek. Yani 2014 Mayıs ve sonrasına ait prim borçları kapsamda değil.
Aynı şekilde sosyal güvenliğe yönelik yükümlülüklerin yerine getirilmemesi nedeniyle 30 Nisan 2014 tarihine kadar işlenen fiillere ilişkin idari para cezası alacakları da yapılandırma kapsamına alındı. Mayıs 2014 ve sonrasında işlenen fiiller nedeniyle uygulanan idari para cezaları ise kapsam dışında.
Bu borçlarla ilgili yapılandırma imkanından faydalanmak için borçluların en geç 31 Aralık 2014 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmaları gerekiyor. Ancak gelir testinden kaynaklanan genel sağlık sigortası prim borçları için son başvuru tarihi 30 Nisan 2015.
SGK’ya borcu olanlar bu borçlarını peşin olarak tek seferde ödeyebilecekleri gibi taksitler halinde de ödeyebilecekler.
Peşin ödeme yolunu seçen borçlular, borç aslı (idari para cezası alacakları için % 50’si) ile bu borçlara ödeme süresinin bittiği tarihten 10 Eylül 2014 tarihine kadar TEFE/ÜFE/Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınmak suretiyle hesaplanan tutarın tamamını en geç 2 Şubat 2015 tarihine kadar ödeyebilecekler. Gelir testinden kaynaklanan genel sağlık sigortası prim borçları için son ödeme tarihi ise 1 Haziran 2015.
Eğer borçlular peşin ödeme yolunu seçmezlerse prim borçlarını taksitle de ödeyebilecekler. Bu durumda borçların, ikişer aylık süreler itibariyle 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödenmesi mümkün bulunmakta. Yani borçlular borçlarını en fazla 36 aylık bir süre içinde ödeyebilecekler.
Taksitle ödeme noktasında spor kulüplerine ise bir ayrıcalık tanındı. Spor kulüpleri prim borçlarını 42 taksitte ödeyebilecekler.
Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise bir takvim yılı içinde ikiden fazla taksit süresinde ödenmezse veya eksik ödenirse yapılandırma hakkı kaybedilecek ve prim borçları eski haline dönecek. Bu sebeple taksitlerin aksatılmaması çok önemli.