Ramazan'da orucunuzu hurmayla açın çünkü...
Ramazan ayı denilince iftarda ilk akla gelen şeylerden biri de hurma ve pidedir. Peki hurma nasıl bu kadar Ramazan ayıyla bütünleşti?
Ramazan ayı denilince iftarda ilk akla gelen şeylerden biri de hurma ve pidedir. Peki hurma nasıl bu kadar Ramazan ayıyla bütünleşti? Bilim insanlarının son yıllarda yaptığı çalışmalar hurmanın kalp hastalıkları ve kanserden korunmada önemli bir yeri olduğunu ortaya koydu. Oruç açma dışında sağlık açısından da birçok yararı olan hurmanın yararları günden güne ortaya çıkarken insanlar hurmanın faydalı etkilerinden ne kadar haberdar? Ve hurma oruç açmada neden tercih ediliyor? İşte hurma hakkında bilinmeyenler...
Hurma, Kur'an-ı Kerim'de adı geçen yiyeceklerden birisidir. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem), "Müminin sahurunun hurma ile olması, ne güzeldir" ve "Oruçlu hurma ile iftar etsin. Çünkü hurma bereketlidir... Hurmanın bereketli olması, şöyledir ki, onun ağacında (nahle) topluluk ve adalet vardır. İnsanın yaradılışı da böyledir. Çünkü bu ağaç, Âdem aleyhisselâmdan artan çamurdan yaratılmıştır. Nahlenin meyvesi yenince insanın parçası, dokusu olur. Onda bulunan her şey insana da geçer." buyurmuşlardır.
Hurmanın ana vatanı Arabistan yarımadası ve Kuzey Afrika'dır. Müslümanlar için Ramazan ayının vazgeçilmezi olan hurma sıcak iklimlerde yetişir ve bol güneşe ihtiyacı vardır. Ülkemizde ise Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişmektedir.
Hurma yağ, protein ve karbonhidratı içinde taşıyan tek meyvedir. Bu yüzden iftar ve sahurda beslenme açısından insanın bütün ihtiyaçlarını karşılar. Hurma aynı zamanda kansızlığa da yardımcı olur içinde bulunan B1 ve B2 vitaminleri ile karaciğerin güçlenmesini ve yenilenmesini kolaylaştırır.