Rehber öğretmenlerine ücret ödenmesi!
Sınıf şube rehber öğretmenliği görevi almayan öğretmenlere de okulun şartlarının uygunluğuna bakılarak Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği kapsamında kulüp danışmanlık hizmeti görev olarak verilmelidir.
Öğretmenlerimiz ilköğretim kurumlarında Talim Terbiye Kurulunun yürürlükten kademeli olarak kaldırılan 75 sayılı kararı gereği iki haftada bir ders saatleri içerisinde şube rehber öğretmenliği/kulüp danışmanlık görevini yürütüyorlar, karşılığında da haftada 2 saat ücret alıyorlardı.
Bu sene Talim Terbiye Kurlunun çıkardığı 69 sayılı kararda Şube Rehberlik/Kulüp Danışmanlık hizmetinin ders saatleri içerisinden çıkartılması bazı yöneticilerin kafasını karıştırmıştır.
Okul Yöneticileri Dayanışma Derneği OY-DER olarak bu konuda uygulamanın şu şekilde olması gerektiği kanaatindeyiz:
1- 5 Sınıflara şube rehber öğretmeni görevlendirilmesi yapılacaktır.
2- 5 Sınıflarda öğrenciler kulüp seçimi yapacaklardır.
3- 5 Sınıflarda ders giren öğretmenler okulun ortaklaşa belirlediği kulüpsaatlerine katılmayıp derslerini işleyeceklerdir.
4- 5 sınıfların şube rehberlik hizmeti ve kulüp çalışmaları ders saatleri dışında gerçekleştirilecektir.
5- Bu hizmeti yürüten tüm öğretmenlere 2 saat ücret tahakkuku “MEBYönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar”ın 6. Maddesinin 5. Fıkrasına göre yapılacaktır.
6- Zaten bu ödemeler şimdiye kadar liselerde ayrılmış ders saatleri olmadan yapılıyordu. Her hangi bir sorun yoktur.
OKUL YÖNETİCİLERİ DAYANIŞMA DERNEĞİ OY-DER
Konu ile ilgili mevzuat hükümleri aşağıda verilmiştir.
**** MEB Rehberlik Ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği
Tanımlar
Madde 4
k) Sınıf Rehber Öğretmeni: Eğitim-Öğretim kurumlarında bir sınıfın rehberlik hizmetlerini yürüten ve rehberlik saatlerine giren ilköğretim kurumlarında şube rehber öğretmenini, orta öğretim kurumlarında ise sınıf öğretmenini,
Sınıf Rehber Öğretmeninin Görevleri
Madde 51 - Sınıf rehber öğretmeni aşağıdaki görevleri yapar:
a) Okulun rehberlik ve psikolojik danışma programı çerçevesinde sınıfın yıllık çalışmalarını plânlar ve bu plânlamanın bir örneğini rehberlik ve psikolojik danışma servisine verir.
b) Rehberlik için ayrılan sürede sınıfa girer. Sınıf rehberlik çalışmaları kapsamında eğitsel ve meslekî rehberlik etkinliklerini, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri servisinin organizasyonu ve rehberliğinde yürütür.
c) Sınıfındaki öğrencilerin öğrenci gelişim dosyalarının tutulmasında, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri servisiyle iş birliği yapar.
d) Sınıfa yeni gelen Öğrencilerin gelişim dosyalarını rehberlik ve psikolojik danışma servisi ile iş birliği içinde inceler, değerlendirir.
e) Çalışmalarda öğrenci hakkında topladığı bilgilerden özel ve kişisel olanların gizliliğini korur.
f) Sınıfıyla ilgili çalışmalarını, ihtiyaç ve önerilerini belirten bir raporu ders yılı sonunda ilk hafta içinde rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri servisine iletir.
g) Öğrencilerin ilgi, yetenek ve akademik başarıları doğrultusunda eğitselkollara yöneltilmeleri konusunda psikolojik danışmanla iş birliği yapar.
h) Okul müdürünün vereceği, hizmetle ilgili diğer görevleri yapar.
İlköğretimde 1'inci sınıftan 5'inci sınıfa kadar olan sınıfları okutan öğretmenler de bu görevleri kendi sınıflarında; üst sınıflardaki sınıf rehber öğretmenleri gibi, öğrencilerinin yaş, gelişim, eğitim durumları, bireysel özellikleri ve
gereksinimleri doğrultusunda, rehberlik ve psikolojik danışma servisinin eş güdümünde yürütürler.
****İlköğretim Kurumları Yönetmeliği
ş) Şube rehber öğretmeni: Alanı rehberlik ve psikolojik danışmanlık olmayan, sadece bir sınıfta rehberlik hizmetlerini ve diğer öğrenci kişilik hizmetlerini yürütmekle görevlendirilen öğretmeni,
Şube Rehber Öğretmeni
Madde 76 — (Değişik fıkra:RG-21/7/2012-28360) Okul müdürlüğünce öğretim yılı başında ortaokulların her şubesinde bir şube rehber öğretmeni görevlendirilir. İlkokullarda bu görevi sınıf öğretmenleri yürütür.
Şube rehber öğretmenleri (Değişik ibare:RG-21/10/2004-25620 “Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği”nde sınıf rehber öğretmeni için belirtilen görevler ile bu Yönetmelikte kendilerine verilen görevleri yaparlar.
Şube rehber öğretmeni, müdür ve ilgili müdür yardımcısına karşı sorumludur.
****Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği Öğrenci Kulübü Çalışma Esasları
Madde 11 — Öğrenci kulübü çalışmalarının yürütülmesinde aşağıdaki hususlara uyulur;
a) (Değişik bent:2.3.2008/26804 RG) Öğrenci kulübüyle ilgili işlerin planlanması ve yürütülmesi, danışman öğretmenin gözetiminde ders saatleri dışında öğrencilerce gerçekleştirilir.
b) Sınıf öğretmenleri ile sınıf/şube rehber öğretmenleri, belirlenen öğrenci kulüplerinin tanıtımını, amaçlarını, çalışma esaslarını, öğrencilere kulübü seçmeden önce açıklar.
c) Öğrencilerin ilgi duydukları en az bir öğrenci kulübüne üye olmaları esastır. Her öğrenci, bir öğrenci kulübü üyesi olmakla birlikte, isterse sınıf öğretmeni ve sınıf/şube rehber öğretmeninin bilgisinde diğer bir öğrenci kulübüne ve etkinliklerine de katılabilir. Bu çalışmaların koordinasyonu sosyal etkinlikler kurulunca sağlanır.
d) Sınıf öğretmeni ile sınıf/şube rehber öğretmenleri, sınıflarında oluşturulan öğrenci listesinin bir örneğini danışman öğretmene, bir örneğini de okul yönetimine verir.
***MEB Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar
Madde 6
(5) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile bölüm, atölye ve laboratuvar şefliği görevi verilen öğretmenler hariç olmak
üzere, örgün eğitim kurumlarında ilgili mevzuatında belirtilen sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber öğretmenlerinin bu görevlerinin
haftada 2 saati ek ders görevi sayılır. Bu dersler, ders dağıtım çizelgesinde
“Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri” adıyla gösterilir. Bu kapsamda aynı kişiye hem danışman öğretmenlik hem de sınıf/şube rehber öğretmenliği görevi
verilmesi hâlinde sadece bir görev için ek ders ücreti ödenir.