Sadece seçmeli dendi, şimdi not verilecek
Kuran-ı Kerim, Hz Muhammedin Hayatı, Temel Dini Bilgiler adı altındaki dersler seçmeli olarak başlamasına rağmen bu yıl yeni yönetmelikle birlikte öğrenciler bu derslerden not alacaklar.
- sisteminin gelmesiyle birlikte ilk ve orta okullar birbirinden ayrılmış; 5. sınıftan itibaren öğrencilerin isteğine bağlı seçmeli dersler konulmuştu.
İlk etapta konulan Kuran, Hz Muhammed'in hayatı ve zorunlu saatlerin dışındaki ekstra din dersleri kamuoyunda eğitimin dinselleştirilmesi olarak algılanmıştı. ise bu derslerin sadece seçmeli kültürel ders olacağını, not ve sınav kaygısı duyulmaması gereğini vurgulamıştı.
VELİ VE ÖĞRENCİYE YÖNLENDİRME
Okullardaki yaygın uygulamada ise veli ve öğrencilerin okul idarelerince dinsel derslerin seçimi için yönlendirildikleri konusunda gelişmeler yaşanmıştı. İstek dilekçelerinde isitiyorum ve kararsızım seçeneği bulunmasına rağmen, istemiyorum şıkkının konmaması tartışma konusu olmuştu.
Şimdi de bu eğitim öğretim yılı başında çıkan bir yönetmelikle seçmeli derslerin de not (puan) ile değerlendirileceği, bu derslerin ciddiye alınması gerektiğini içeren resmi yazılar okullara ulaştı.
SEÇMELİ DERSE NOT
Seçmeli dersler, 2014-2015 eğitim ve öğretim yılından itibaren puanla değerlendirilecek. Böylelikle derslerin daha ciddiye alınması ve nitelikli bir eğitimin gerçekleşmesi için, uygulanan seçmeli derslerin öğrencilerde bıraktığı etkinin objektif olarak değerlendirilmesi sağlanacak.
Bu aşamada, eğitim politikalarının ve müfredat uygulamalarının dinsel ağırlık kazanmaya başladığı rahatsızlığı ise çeşitli çevrelerde endişeleri tekrar harekete geçirmiş bulunuyor.
Özellikle TEOG'da önemli olan öğrenci okul başarısını bu derslerin nasıl etkileyeceği, sınav ve ölçmelerin nasıl yapılacağı konusundaki belirsizlikse hale sürüyor.
İşte 2014-2015 Eğitim Öğretim yılında not ile değerlendirilecek seçmeli ders listesi:
Kur’an-ı Kerim
Hz. Muhammed’in Hayatı
Temel Dinî Bilgiler
Okuma Becerileri
Yazarlık ve Yazma Becerileri
Yaşayan Diller ve Lehçeler ( Adığece ve Abazaca)
Yaşayan Diller ve Lehçeler ( Kurmançî ve Zazakî)
Yabancı Dil (Almanca)
Yabancı Dil (Arapça)
Yabancı Dil (Fransızca)
Yabancı Dil (İngilizce)
Yabancı Dil (Diğer)
Bilim Uygulamaları
Matematik uygulamaları
Görsel Sanatlar
Müzik
Spor ve Fiziki Etkinlikler
Drama
Zekâ Oyunları
Halk Kültürü
Hukuk ve Adalet