BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı KHK'sının ilk 8 maddesi kabul edildi

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerine görüşmeler başladı.

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, görüşmelerin başladığını ancak AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin, söz konusu tasarının bu dönem çıkarılmayacağına dair açıklama yaptığını söyledi.

Hükümet adına söz alan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, bu konuda kendilerine yansıyan herhangi bir bilgi olmadığını, tasarıyı bu dönemde çıkarmak durumunda olduklarını söyledi. Müzezinoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin, KHK'nin iptali konusunda yaptığı değerlendirmede, 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle bazı maddeleri iptal ettiğini ve 6 aylık bir süre tanıdığını anımsattı. Söz konusu sürenin kısa bir süre sonra dolacağını ve tasarıda bu hukuki boşluğun doldurulması için gerekli düzenlemeleri yaptıklarını kaydeden Müezzinoğlu, "Dolayısıyla görüşmelerin devam etmesini ve bir an önce Genel Kurul'a gelmesini arzu ediyoruz" dedi.

Tasarıya ilişkin bilgi veren Müezzinoğlu, "Tam gün Kanunu"nda uygulamadaki bazı aksaklıkların giderilmesi için yeniden düzenleme yaptıklarını belirtti.

Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Tasarıda, ayrıca sağlıkta şiddet gibi önemli bir sıkıntımızı çözebilmek adına önerilerimiz var. Bu konuda oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun raporundaki önerileri de dikkate aldık. Kamuda çalışan hekimlerimizin, aile hekimlerimizin mesai sonrası iş yeri hekimliği yapabilmeleri adına düzenlememiz var. Tam günde üniversite hocalarımızın mesai sonrası çalışmalarını düzenleyen önerilerimiz var.

Tasarıda, üniversitelerin, üniversitelerde kalmayan dışarıdaki hocalardan sözleşmeli olarak istifade edebilmeleri, vakıf üniversitelerinin ve özel üniversitelerin, üniversitelerdeki hocalardan sözleşmeli olarak istifade edebilmeleri için de önerilerimiz var. Özellikle acil servis, 112, yoğun bakım hizmetlerindeki nöbet ücretlerinin artırılması ile ilgili teklifimiz var.

Organ ve doku alınması, saklanması, taşınması, nakli, yurt dışından temin edilmesinin Sağlık Bakanlığı'nca yetkilendirilmiş kurumlarca yapılabilmesini öngören düzenlememiz var.

Tasarıda, sünnetlerin yalnızca tabiplerce yapılabileceği ancak çok olağanüstü durumlarda Sağlık Bakanlığı'nca verelecek eğitimi alanlar tarfından hekim gözetiminde sünnet yapılmasına imkan veren önerilerimiz de var."

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, 9 saatlik mesainin ardından, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair "torba tasarının" 8 maddesini kabul etti.

AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar başkanlığında toplanan komisyonda, Hükümeti Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu temsil etti.

Tümü üzerindeki uzun tartışmaların ardından tasarının maddelerine geçildi. Toplamda 9 saat süren görüşmelerde, tasarının ilk 8 maddesi kabul edildi. CHP'nin maddeler üzerinde verdiği değişiklik önergeleri kabul edilmedi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, partisinin bugün saat 10.00'da grup başkanvekilliği seçimi olduğunu anımsatarak, tasarının görüşmelerine yarın devam edilmesini istedi. Bu sırada, Başkan Ünüvar ve bazı milletvekilleri, Özel'in CHP Grup Başkanvekiliğine aday olması ile ilgili espri yaptı.

Tasarının kabul edilen 8 maddesine göre, denetime tabi olan gerçek ve tüzel kişiler, denetim için gerekli olan bilgi, belge, defter ve kayıtları vermek, ayniyatı göstermek ve incelenmesine yardımcı olmak zorunda olacak.

Tasarıyla, Kamu Hastaneleri Birlikleri'nde sözleşmeli statüde istihdam edilenlerin sözleşmelerinin kimler tarafından yapılacağı yeniden belirleniyor. Buna göre, genel sekreter, başkan ve hastane yöneticisinin sözleşmeleri kurum başkanının teklifi üzerine bakan tarafından yapılacak. Başhekim, başhekim yardımcısı, müdür, müdür yardımcısı, uzman personel ve büro görevlilerinin sözleşmeleri kurum başkanı tarafından yapılacak.

Yükseköğretim kurumlarının öğretim üyesi kadrosunda bulunanlardan sözleşmeli statüde istihdam edilenlerin sözleşmeli olarak çalıştıkları süreler, yükseköğretim kurumlarında geçmiş sayılacak.

Kamu Hastaneleri Birliklerinde sözleşmeli statüde istihdam edilen personelin iş sonu tazminatı, açıktan sözleşme imzalayanlara verilecek.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun ihtiyacı halinde, denetim hizmetlerini yürütmek üzere merkeze bağlı gruplar oluşturulabilecek.

Sağlık personeli, mesai saatleri dışında da hastane ya da sağlık kuruluşuna çağrılabilecek. Sağlık personelinin mesai saatleri dışında da hizmetine ihtiyaç duyulması halinde, sağlık kuruluşuna ulaşabilmeleri için alınacak tedbirler ve uyulacak kuralları Sağlık Bakanlığı belirleyecek.

Sağlık Bakanlığı'na yapılacak kayıt ve bildirimlerden de ücret alınacak.

Tasarıyla, Anayasa Mahkemesi'nce, Devlet Memurları Kanunu'nun iptal edilen maddesi yeniden düzenleniyor.

Buna göre, memurlar; mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamayacak. Gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamayacak.

Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri görevleri, özel kanunlarda belirtilen görevler ile kurumundan izin alınmak kaydıyla yapılan insani ve sosyal amaçlı gönüllü çalışmalar bu yasaklamanın dışında olacak.

Sağlık çalışanlarına ödenen nöbet ücretleri yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan nöbetler için yüzde 50 oranında fazla ödenecek.

Tasarının görüşmelerine bugün devam edilecek.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR