BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
SAĞLIK

Sağlık çalışanları atamalarda liyakat istiyor

2 Kasım 2012′de geçilen “Kamu Hastaneleri”nde yapılan kurum atamalarının sistemi kilitlediğini ve çalışan personelin tedirgin olduğunu belirtildi.

Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, 663 nolu Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 32. maddesinin 2. fıkrasında “Genel sekreter, idarî ve malî hizmetler başkanları, hastane yöneticisi, müdür ve müdür yardımcısı olabilmek için en az dört yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarından veya bunlara denkliği yükseköğretim kurulunca kabul edilmiş yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak ve kamu veya özel sektörde, genel sekreter için 8 yıl, idarî ve malî hizmetler başkanları, hastane yöneticisi ve müdürler için en az 5 yıl iş tecrübesine sahip olmak şarttır.” ifadesi yer almasına rağmen usulüne göre atama yapılmadığını açıkladı. Kanun Hükmünde Kararname'de açık bir şekilde atama usulünün yazılmış olduğunu belirten Erözgün, atananların en az lisans mezunu olması ve atanacağı kadroya göre iş tecrübesinin bulunması gerektiğini söyledi.

Erözgün, “Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu atamalarında, yeni yönetime siyaset kurumu egemenlik sağlayarak ehliyet ve liyakati mağlup etti. ‘Emaneti ehline verin.' Hadis-i Şerifine uygun olarak atamaların yapılacağını hayal eden kitleleri hayal kırıklığına uğrattı. Oligarşik bürokrasiyi kontrol altına alan siyaset kurumu üstünlüğünü ve tek seçici olduğunu tescilledi.” dedi.

Erözgün, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, kamu hizmeti sunan hastanelerin, her ilde bir tane kurulan birlik bölgesi içerisinde tek bir yönetim altında toplanması sağlanırken bu kurumlara yapılan atamaların çalışanlarda hayal kırıklığı yaşattığını belirterek, sözleşmeli yöneticilerin kamu yöneticiliğinden çok özel sektör yöneticiliği mantığı ile hareket edecekleri ve daha da önemlisi siyasetin birer temsilcisi gibi çalışacak olmalarının tüm sağlık çalışanlarını tedirgin ettiğini açıkladı.

Bir gecede yönetim deneyimi olmayan binlerce kişinin başhekim, müdür ve müdür yardımcısı olarak sözleşme imzaladığını ve idareci olarak iş deneyimleri olmadığı için atandıkları kadronun gerektirdiği işleri yapamamaları sonucu sistemin karıştığını ve çalışanlar arasında huzursuzluğun baş gösterdiğini anlatan Erözgün, geçen zaman içerisinde bir gecede yönetici olan kişilerin, ne yapacaklarını bilmeden personel üzerinde mobbing(yıldırma) uyguladığını, hatta ilgisiz yer değiştirmelere kadar gidildiğini ifade ederek, kanuna aykırı olarak yapılan atamalardan bir an önce vazgeçilmesi ve Sağlık Bakanlığı'nın ehliyet ve liyakat durumlarını dikkate alarak ve görevde yükselme sınavı yapılarak başarılı olanların atamasının yapılması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR