Sağlık hizmetlerindeki eşitsizlik bitiyor mu?
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sağlık hizmetlerindeki eşitsizliğin ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti.
Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'un Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında birleştirildiğini ancak bu birleşmeye rağmen uygulamada bazı eşitsizliklerin yaşandığını öne sürerek, şunları kaydetti:
''En önemlisi bugün esnaf ve sanatkarlara, işçi ve memurlardan farklı olarak, 60 günden fazla prim borçları olduğu dönemlerde, kendilerine ve bakmakla yükümlü oldukları eş, çocuk ve ana babalarına sağlık hizmeti verilmemektedir. Bunun sonucunda ise sigortalıların kendi yaşamı ile birlikte bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin de yaşamı risk altına girmektedir. Prim borcunun tahsil edilmesi, sosyal güvenlik kurumlarının görevi olduğuna göre, sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı, sigortalının prim borcu ile ilişkilendirilmemelidir. Sağlık hizmetlerindeki eşitsizlik ortadan kalkmalı'' dedi.
Primini ödeyen esnaf ve sanatkarların ayakta tedavileri süresince geçici iş göremezlik ödeneği alamadığını ileri süren Palandöken, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
''4/B kapsamındaki esnaf ve sanatkarlar sadece iş kazası veya meslek hastalığı ya da analık halinde ve her türlü borçlarının ödenmiş olması şartıyla sadece 'yatarak tedavi' süresince geçici iş göremezlik ödeneği alabiliyorlar. Fakat doktor tarafından rapor verilerek evinde tedavi edildiği hallerde iş göremezlik ödeneği verilmiyor. Bu ise anayasanın eşitlik ilkesine aykırı. Halbuki evde tedavi süresince dükkanı kapalı kalıyor ve geliri olmuyor. Vergi, prim, çek ve senetleri ödemek zorunda olan esnafımızın işleri bozulduğunda yararlanacağı işsizlik sigortası da bulunmuyor.''