Sağlık personeli atama yönetmeliğinde değişiklik ne anlama geliyor?
06.09.2016 günkü bu köşedeki yazımızda kamudaki tıp doktorlarının eş durumundan atanmalarına konulan “Stratejik personel” engelinin idari yargıda iptallere konu olduğunu vurgulamış ve bu hususta gelgitlerin sürdüğünü vurgulamıştık.
06.09.2016 günkü bu köşedeki yazımızda kamudaki tıp doktorlarının eş durumundan atanmalarına konulan “Stratejik personel” engelinin idari yargıda iptallere konu olduğunu vurgulamış ve bu hususta gelgitlerin sürdüğünü vurgulamıştık.
Bu konuda iptal kararları veren Danıştay’ın bahse konu kararlarındaki çekincesinin eş durumundan atamada stratejik personel için mutlak ve her koşulda bir iptal içermediğini, aslında stratejik personel atamalarında sağlık hizmetlerinin ülke çapında istenilen seviyede yürütülmesi ile aile birliğinin muhafazası amaçlarını sağlarken nesnel ve rasyonel bir kriter saptanmasını istediğini belirtmiştik.
Bu durumda “Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin” genel “Devlet Memurları Yer Değiştirme Suretiyle Atama Yönetmeliğinden” farklı uygulanacak maddelerinin sağlam bir dayanağa kavuşması gerekliliği ortaya çıkmıştı. İşte tam bu noktada 1 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik değişikliğiyle -özel yönetmelikte düzenleme yapılması kaydıyla- kamuda çalışan tıp doktorlarının özel sektörde çalışan eş durumundan tayinlerinde farklı yöntemler uygulanabilmesinin önü açılmış oluyordu.
O günkü yazımızda “Yani tıp doktorlarının tayin istenen yerde özel sektörde çalışan eşten dolayı atama taleplerinin gerçekleşmesinin diğer memurlardan farklı uygulanmasında İdarenin ısrarını sürdüreceği anlaşılıyor” demiştik.
İşte bu görüşümüzü doğrulayan o özel yönetmelik değişikliği
sağlık personeli için yapılarak yürürlüğe girmiş bulunuyor.
30.09.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan bahse konu Yönetmelik
değişikliğiyle hem tıp doktorlarının yer değişikliğiyle
atamalarının normal memur personelden ayrı koşullarla yapılmasının
önü açılmakla birlikte stratejik personel kavramının da
genişletildiğini görüyoruz.
Bundan böyle artık atamaları farklı kriterlerle yapılacak olanlar
sadece tıp doktorları olmayacak, diş tabibi, uzman diş tabii ve
eczacılar da aynı kapsamda yer alacak.
STRATEJİK PERSONEL KAPSAMI GENİŞLEDİ
Diş tabipleri 26.03.2013 tarihinde çıkan ilk Sağlık Personeli Yer Değiştirme Yönetmeliğinde stratejik personel sayılırken, 04.04.2015 tarihinde yayımlanan Yönetmelik değişikliğiyle stratejik personel kapsamından çıkarılmışlardı, bu değişiklik ile yeniden kapsam içine alınmış oluyorlar. Eczacılar da ilk defa kapsam içine alınmış oluyorlar.
EŞ DURUMUNDAN NAKİLDE SAĞLIK PERSONELİ FARKI
Aile birliği mazeretine dayanarak yer değişikliği memurun Kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde başvuru tarihi itibarıyla son iki yıl içinde 360 gün sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda olan eşin bulunduğu yere atanması yapılabilirken stratejik personel kapsamındakiler için bu mümkün bulunmuyordu.
Değişiklik stratejik personel haricindeki sağlık personelinin eş
durumundan tayin koşullarını da diğer kamu personelinden ayrı
tutuyor.
30.06.2016 tarihli değişiklik ile sağlık personelinin kamu
görevlisi olmayan eşinin, atanma talep edilen yerde başvuru tarihi
itibarıyla son dört yıl içinde 720 gün sosyal güvenlik primi ödemek
suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı
olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması şartıyla yer değişikliği
suretiyle ataması yapılabilecek.
Kendi adına çalışanlardan borçlarını yapılandıranlar ile atama
talep edilen yer dışında sosyal güvenlik primleri ödenenlerden,
atama talep edilen yerde iş yerinin faaliyette olduğunu ve bu
işyerinde en az 720 gün çalıştığını belgelendirenlerin talepleri de
değerlendirmeye alınacak.
Ancak kamu görevlisi olmayan eşin durumuna istinaden yapılan bu atamadan stratejik personel kabul edilen tabip, diş tabibi ve uzman tabipler ile eczacılar yararlanamayacak.
STRATEJİK PERSONELENE YENİ HAK
Stratejik personelin eşinin görev yaptığı kurumun başka yerde teşkilatının bulunmaması, kadro veya mevzuatı açısından aile birliği mazeretine dayalı atanma imkânının olmaması halinde atama talebi değerlendirilebilecek.
ÖĞRENİM MAZERETİYLE NAKİL
Sağlık personeli sağlık ile ilgili bir alanda en az iki yıllık öğrenim gördüğünü belgelendirmesi hâlinde, öğrenim süresi ile sınırlı olmak kaydıyla, öğrenim gördüğü yere bir defaya mahsus olmak üzere atanabiliyordu. Artık sağlık alanında öğrenim gerekçesiyle atamada en az dört yıllık öğrenim görme koşulu aranacak.
Bu yazının tüm hakları
Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı
kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik
kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için
yasal takip yapılacaktır.