Sağlık personelinin hukuki kazanımları sürüyor
Sağlık çalışanlarının bir çok ilde açtığı davalar personelin haklarını güvence altına almaya devam ediyor...
Radyolojide çalışma saatlerinin 25 saatten 45 saate çıkarılması nedeniyle 08.10.2007-07.08.2008 tarihleri arasında günlük 9 saat çalışılmış ve bu uygulamaya Danıştay'ın iptal kararı üzerine 7.8.2008 tarihinde son verilmişti.
Zonguldak'ta görev yaptığı dönemde 10 ayı kapsayan bu fazla çalışmanın karşılığını almak için Yozgat'ta görev yapan üyemiz adına, Yozgat idare mahkemesinde açılan davada mahkeme verdiği kararda fazla çalışanlar dönemde 4 saatlik fazla çalışmanın karşılığının ödenmesi gerektiğine hükmetti.
Süresiz Geçici Görevlendirmeye İptal (TOKAT)
Tokat İl Sağlık Müdürlüğü'nün geçici süresiz geçici görevlendirmesi yargıdan döndü. Tokat'ta 112'de görevli Sendikamız üyesi sağlık memurunun süresiz olarak Devlet Hastanesinde görevlendirilmesi işleminin iptali için Tokat İdare Mahkemesinde dava açıldı.
Davayı görüşen mahkemenin verdiği kararda kamu görevlisinin asli görevinden uzaklaştırılarak başka bir yerde görevlendirilme yapılamayacağı belirtildi. Bu şekilde bir görevlendirmenin cezalandırmaya yönelik bir işlem olduğuna dikkat çekildi. Süresiz geçici görevlendirme işleminin de kamu yararı ve hizmet gerekleri yönünden hukuka uyarlılığının bulunmadığına dikkat çekildi. Söz konusu işlemin iptaline hükmedildi.
Radyoloji Çalışanlarına Riskli Birim Kazanımı (KOCAELİ)
Danıştay, Kocaeli Körfez Devlet Hastanesi Radyoloji bölümünde çalışan Türk Sağlık-Sen üyeleri adına acil servise hizmet verdikleri sürelerin döner sermaye ek ödemelerinin riskli birim katsayısından verilmesini onayladı.
Kocaeli 2. İdare Mahkemesinin acile hizmet veren radyoloji çalışanlarına riskli birimler üzerinden döner sermaye katsayısı ödenmesi kararı Sağlık Bakanlığı tarafından Danıştay'da temyiz edilmişti. Danıştay 11. Dairesi verdiği kararda idare mahkemesinin verdiği kararının gerekçesinin hukuka ve usule uygun olduğuna hükmederek kararı onayladı.
Çamaşırhaneye Görevlendirmeye Mahkemeden İptal (İstanbul)
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde görev yapan bir ambar memurun Çamaşırhanede geçici olarak görevlendirilmesi üzerine Türk Sağlık-Sen tarafından dava açıldı.
Davayı görüşen İstanbul 1. İdare Mahkemesi verdiği kararda geçici görevlendirmede kamu hizmetinin yürütülmesinin amaç edinilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Kararda "Kamu yararı ile bağdaşmayan, örneğin kamu görevlisini görevinden uzaklaştırmak veya cezalandırmak gibi hizmet gereklerine ters düşen bir sonuç amaçlanmamalıdır" denildi.
Kararda ambar memurunun çamaşırhanede görevlendirilmesinin açıkça memurun kadro görevinden fiilen uzaklaştırılması amacıyla tesis edildiğinin anlaşıldığına hükmedildi. Söz konusu işlemin iptaline karar verildi.
Türk Sağlık Sen