BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
SAĞLIK

Sahte ilacı böyle anlayabilirsiniz

Kaçak ve sahte ilacın önüne geçmek için geliştirilen İlaç Takip Sistemi vatandaşların da hizmetine açıldı. Eczaneden aldığınız ilacın barkodunu okutarak kaçak olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Sahte ilacı böyle anlayabilirsiniz

Sağlık Bakanlığı, kaçak ve sahte ilacın önüne geçmek için geliştirilen ilaç Takip Sistemi'ni (İTS) herkesin kullanımına açtı. Android tabanlı telefonlar için geliştirilen uygulama, ücretsiz indirilebiliyor. Sistem, ilacın kutusunda bulunan barkod sisteminin cep telefonundaki uygulamaya okutulmasıyla harekete geçiyor. Barkodu okuyan uygulama, ilaç hakkında bilgileri sıralıyor.

Sahte ilacı böyle anlayabilirsiniz

Uygulamada, alman ilacın sisteme kayıtlı olup olmadığı, hakkında toplatılma kararı bulunup bulunmadığı ve son kullanma tarihinin geçip geçme-diği gibi bilgiler de vatandaşa sunuluyor. Sistemde kayıtlı olmayan ve toplatılma kararı verilen ilaç için "sakıncalıdır" uyarısı yapılıyor. "Sakıncalı" uyarısı yapılan ilaç için eczaneye ve Sağlık Bakanhğı'na bildirim yapılması gerektiği kaydediliyor.

Sahte ilacı böyle anlayabilirsiniz

20 Şubat'ta uygulamaya konulan sistem, ilk 2 günde 100 binden fazla kişi tarafınd indirildi. Uygulamada "yan etki" butonu da bulunuyor. İlacı kulla ve yan etkisiyle karşıl şan hasta bu uygulam üzerinden bakanlığa t dirim yapabiliyor. Aynı ilaçla ilgili çok sayıda şikayet gelmes durumunda bakanlık, üretici firmayla iletişime geçip ilacın kontrol edilmesini isteyecek.

Sahte ilacı böyle anlayabilirsiniz

Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Tıbbi Cihaz Kurumu'nun hazırladığı "Türkiye İlaç Paz Gözlem Raporu-1" adlı çalış-mada, yasa dışı ilaç sektörün boyutu ortaya konuldu. Rapora göre, Türkiye'de sadece geçe yıl 51 bin 596 sahte ilaç ele geçirildi, ilaçların satıldığı bin 377 internet sitesi erişim kapatıldı.