BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,18
ALTIN 2.967,53
ÖĞRETMEN

Sahte öğretmenler bakın kim çıktı?

Milli Eğitim Bakan'lığının "sahte diplomalı öğretmen" açıklamasından sonra Türkiye genelinde yürütülen çalışmalarda Hatay'ın ilçelerinde de birer olmak üzere toplam 7 öğretmenin diplomalarının sahte olduğu tespit edildi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde yürütülen çalışmalarda Hatay'ın çeşitli ilçelerinde tespit edilen ve haklarında suç duyurusu da yapılan sahte öğretmenlerden 2'sinin ise karı koca olduğu ortaya çıktı.

MEB tarafından Türkiye genelinde yürütülen çalışmalarda Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde iki, Antakya, Hassa, Altınözü, Payas ve Dörtyol ilçelerinde de birer olmak üzere toplam 7 öğretmenin diplomalarının sahte olduğu tespit edildi.

 ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİ

Bunun üzerine öğretmenlerin görevlerine son verilip haklarında Cumhuriyet Savcılığı'na da suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.

Diplomaları sahte olduğu iddiasıyla görevden uzaklaştırılan 7 öğretmenin de 'özel eğitim öğretmeni' olduğu bildirildi.

2'SİNİN KARI KOCA OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Haklarında suç duyurusu da yapılan öğretmenlerden 2'sinin ise karı koca olduğu ortaya çıktı. Dörtyol İlk Kurşun İlkokulu'nda görev yapan C.Ö.'nün atama için Milli Eğitim Bakanlığı'na verdiği Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü'nün Zihin Engelliler Öğretmenliği diplomasının sahte olduğu, kendisi gibi özel eğitim öğretmenliği sahte diplomasına sahip eşi S.Ö.'nün de Altınözü ilçesinde bir okulda görev yaptığı kaydedildi.

Yeni Yüzyıl'ın haberine göre MEB'in 71 sahte öğretmeni görevden aldığı diploma operasyonu, boyut değiştirdi. Sistemdeki 913 bin öğretmenden MEBBİS'teki, 'kişisel bilgiler modülü'nde diploma bilgilerini kontrol etmesi istendi. Öğretmenlerden bazıları, mezuniyet tarihlerinin 1 Ocak'a sabitlendiğini gördü. İstanbul'da sınıf öğretmeni A.G, 1976 doğumlu. MEB kayıtlarına göre, 1970'de doğmadan 6 yıl önce öğretmenliğe başlamış. Diploma bilgileri değiştirilen öğretmenler, üst makamlara koştu.

BAKANLIK 'ŞİFRELERİ PAYLAŞMAYIN' 

Bakanlık, 'MEBBİS'e genel bir saldırı yok, sistem işliyor. Şifreler, üçüncü şahıslarla paylaşılmasın' diye uyardı. Milli Eğitim Bakanlığı'nda kayıtlı tüm öğretmenlerin diploma verileri Rehberlik ve Denetim Başkanlığı'nca verilen yazılı talimatla 81 ilde yakın takibe alındı. Okul müdürleri sistemdeki hatalı verilerden sorumlu tutulacak. Öğretmenlerden de kişisel şifreleriyle MEB Bilişim Sistemleri'ne (MEBBİS) girerek, öğrenim bilgileriyle ilgili modülü kontrol etmeleri istendi. Sistemde, 1 ay önce herşey yolunda görünürken, bazı öğretmenlerin özellikle diplomalarıyla ilgili verilerin yer aldığı alanda değişiklikler ortaya çıktı. Kim ya da kimlerin yaptığı bilinmeyen müdahale sonunda, şimdiye kadar diplomasında hiçbir sorun olmayan bazı öğretmenlerin diploma ve atanma tarihleri değişti.

DİPLOMADAN 22 YIL SONRA KURULMUŞ 

MEBBİS'te verileri değiştirilen İstanbul'da görevli Sınıf Öğretmeni A.G'ye ulaştık. Öğretmen A.G, 8 yıl önce asaleten öğretmen olarak atanmış. Ancak, sistemde diploma verileri kontrol edildiğinde 46 yıl önce atanmış olduğunu gördü. Bakanlık kayıtlarına göre 39 yaşında olan öğretmen, doğmadan 6 yıl önce öğretmen olarak atanmış. Bu durumda meslekte 46 yılını doldurmuş olan A.G'nin şimdiye kadar emekli olması gerekiyor. Öğretmen A.G, 1970 yılında Kırıkkale Üniversitesi'nden mezun olmuş görünse de, aslında bu üniversite 1992'de kurulmuş. Yani üniversite MEB kayıtlarında kuruluşundan 22 yıl önce mezun vermiş görünüyor.

ÜLKENİN  DÖRT BİR YANINDALAR

Türkiye genelinde başlatılan 'sahte diploma' soruşturmasında nasibini alan illerden biride Bingöl oldu... 

Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelindeki incelemeler sonucunda geçen yıl ataması gerçekleştirilen zihinsel engelliler eğitimi öğretmeninin sahte diplomayla çalıştığının tespit edildiğini söyledi.

Öğretmenin görevine son verildiğini belirten Köşger, "Söz konusu kişi 13 Haziran 2014'te İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi sahte diplomasıyla KPSS'ye girmiş. Bakanlığın 6 Şubat 2015 tarihli onayıyla da Bingöl Merkez Cumhuriyet İlkokuluna zihinsel engelliler eğitimi öğretmeni olarak atanmış. İncelemeler sonucunda bir yıl boyunca sahte diplomayla görev yaptığı tespit edilen kişinin görevine bakanlık onayıyla son verilmiştir" diye konuştu.

ANTALYA'DAKİ SAHTE ÖĞRETMEN KAYIP 

MEB'in yaptığı sahte diploma operasyonunda görevden alınan öğretmen sayısı 78'e ulaştı. Antalya'nın Akseki ilçesinde sahte diplomayla öğretmenlik yaptığı belirlenen B.B adlı 25 yaşındaki kadın, görevden alındı.Geçtiğimiz yıl yapılan öğretmen atamasıyla ilçedeki bir ilkokulda göreve başlayan B.B'nin, mezun olduğunu söylediği eğitim fakültesi diplomasının sahte olduğu MEB'in incelemesiyle ortaya çıktı. Görevden alınan B.B hakkında Akseki Cumhuriyet Savcılığı'nca açılan soruşturma sürüyor. B.B ise halen kayıp.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR