BIST 9.888
DOLAR 34,15
EURO 37,97
ALTIN 2.885,04
GÜNCEL

Savcıdan polise hukuksuz operasyon!

Edirne ve Tekirdağ’da 22 polis daha gözaltına alındı. Hukukçular, görev ve yetkisi olmadığı halde İstanbul savcısı Okan Özsoy’un CMK’ya aykırı hareket ettiğini vurguladı. Savcıların kaldırılan özel yetkili mahkemeler gibi hareket ettiği belirtildi.

MEMURLAR- İstanbul merkezli Edirne ve Tekirdağ’da yapılan operasyonda, 22 polis yasa dışı dinleme iddiasıyla gözaltına alındı. Polislerin tamamının 17 Aralık operasyonundan önce İstihbarat Şube’de çalıştıkları öğrenildi. 3 ilde başlatılan operasyonda, 22 eski istihbaratçı polis hakkında gözaltı kararına delil olarak daha önceki soruşturmalarda olduğu gibi müfettiş raporlarının dayanak gösterildiği öğrenildi.

POLİSLER İSTANBUL’A GÖNDERİLDİ

Operasyonun 2008-2012 yılları arasında Tekirdağ ve Edirne İstihbarat Şube Müdürlükleri'ndeki ‘yasa dışı dinleme, evrakta sahtecilik ve özel hayatın gizliliğini ihlal’ iddiasıyla yapıldığı öğrenildi. Tekirdağ İstihbarat Şube eski Müdürü Halil Hilal Seyfi’nin ve 2 komiserin de aralarında bulunduğu 22 polis sabaha karşı yapılan operasyonla gözaltına alındı. Sağlık kontrollerinin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen polisler sorguya alındı.

BAŞKA İLDE YETKİSİ YOK

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması sebebiyle İstanbul’daki bir savcının başka bir ilde operasyon yapma yetkisinin bulunmadığını aktaran polislerin avukatı Ahmet Arslan, “Her ilin kendi savcısı var” dedi.

TALİMAT TEK MERKEZDEN

17 Aralık operasyonunun ardından açığa alınan Emniyet Müdürü A.A. zamanlamaya dikkat çekti. A.A, “Farklı illerdeki polislere operasyonların tarihlerinin birbiriyle çakışmaması dikkat çekiyor. Bu durum, savcılar birbiriyle koordineli çalışıyor iddiasını akılarla getiriyor. Bu suçtur ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin açık ihlalidir” diye konuştu.

GÖZALTI GEREKÇESİNİ BELİRTMEDİLER

Operasyonda Van’da 2 polis gözaltına alındı. Ancak polislere gözaltı gerekçesinin bildirilmediği ortaya çıktı. Emniyet mensuplarını gözaltına almaya gelen ekipler, 2 polisin neden gözaltına alındığı gerekçelerini belirtmedi.

Gözaltına alınan F.A. ve Y.E.G. kendilerine gözaltına alınma gerekçelerinin bildirilmediğini ve herhangi bir suçlama olmadan gözaltına alındıklarına dair detayı tutanağa geçirterek tutanağı imzaladı. Polislerin avukatı da gözlatı gerekçesinin bildirilmemesinin CMK'nın 97. maddesine aykırı olduğunu vurguladı.

ERDOĞAN'A SUİKASTI ENGELLEYENLER GÖZALTINDA

Polislere yönelik operasyonda adı geçen Tekirdağ İstihbarat Şubesi eski Müdürü Halil Hilal Seyfi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gelerek teslim oldu. Seyfi, gözaltına alınan polislerin geçen sene dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik suikastı önlediğini belirtti. Seyfi, “El Kaide üyesi 2 kişi, 30 kilo patlayıcıyı başbakanımızın gireceği binaya yerleştirdi. Bombayı hazırlık safhasında biz aldık. Bombayı alanlar gözaltına alınıyor” dedi.

Seyfi, “Tekirdağ’da 2009’dan 2014’e kadar 3 bin numara dinlemişim. ‘Bu 30 numarayı niye dinledin’ diyorlar. Bu 30 numaranın 24 tanesi AK Partili Çerkezköy Belediyesi’yle alakalı yolsuzluk dosyası. CHP’li Çorlu ve Tekirdağ Belediyesi’ne de operasyon yaptık. Biz kimsenin, partisinin polisi değiliz. Milletin polisiyiz” diye konuştu.

500 BİN KİŞİYİ TUTUKLARIZ DEMİŞTİ

Soruşturma savcısı Okan Özsoy, 22 Temmuz sahur operasyonunda da görev almıştı. Bu operasyon hakkında Fatih Altaylı’ya konuşan Özsoy “Türkiye böyle şeyleri yaşadı. 12 Eylül’ü hatırlayın, o zaman 500 bin kişi gözaltına alınmıştı. Binlerce kişi mahkeme karşısına çıkarıldı. Gerekirse bu devlet bunu yine yapar” ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR