Sendikalara üye olmayan memurlar aranıyor!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca açıklanan, memurların sendikal dağılımını gösteren istatistikte 680 bin memurun her hangi bir sendikaya üye olmaması sendikaları harekete geçirdi.
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca açıklanan, memurların sendikal dağılımını gösteren istatistikte 680 bin 594 memurun hiçbir sendikaya üye olmaması sendikaları harekete geçirdi.
Resmi Gazetede, 4 Temmuz'da yayımlanan tebliğe göre, 2 milyon 270 bin 558 kamu görevlisinden 1 milyon 589 bin 964'ü sendika üyesi olup, sendikalaşma oranı yüzde 70 olarak gerçekleşti.
İstatistiklerde 680 bin 594 memurun hiçbir sendikaya üye olmaması da dikkati çekti.
Sendikalar aktif strateji izleyecek
Yarım milyonu aşkın memurun sendika üyesi olmaması ise sendikaları harekete geçirdi.
memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sendika aidatı, sendikaların ideolojileriyle anılmama düşüncesi ve üye olduğu sendika nedeniyle yöneticilerinden mobing görme korkusu nedenleriyle memurların sendikalara üye olmadıklarını söyledi.
Memur-Sen'in 11 hizmet kolunda yetkili sendika olduğunu anımsatan Tonbul, 680 bin 594 sendikasız memurun sendikalı olması için daha aktif bir strateji izleyeceklerini bildirdi.
"Sendikal tercihlerini ortaya koymaları gerekir"
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da bütün kamu çalışanlarının sendikalı olması gerektiğini söyledi.
Sendikaların kamu çalışanları adına faaliyet gösteren, toplu sözleşme masasına oturan, ekonomik ve sosyal talepleri ortaya koyan ve problemlerini takip eden kuruluşlar olduğunu ifade eden Koncuk, üyelik konusunda birtakım sorunların yaşandığını söyledi.
Koncuk, "Bir sendikal baskı maalesef ülkemizde var. İnsanlar bir yerlere kendi iradeleri dışında, amirlerinin zorlamasıyla üye yapılmaya çalışılıyor. Bu şekilde üye olan birçok insan da var ama bir kısım da kendi iradelerini ortaya koymaktan endişe duyuyor. Üye olmamayı, o baskıdan uzak kalmanın bir yolu olarak görebiliyorlar. Bunlar ne olursa olsun yanlış düşüncelerdir" diye konuştu.
Sağlam bir sendikal anlayışın oluşabilmesi için bütün kamu çalışanların sendikacılık literatürü doğrultusunda, sendikal tercihlerini ortaya koymaları gerektiğinin altını çizen Koncuk, "Bu arkadaşlara tavsiyem, sendikaların eksikleri, yanlışları olabilir ama bütün bunlara rağmen sendikal tercihlerini ortaya koymalarıdır. Bu kamu çalışanlarının hem ekonomik hem de sosyal kayıplarını önleyecek en önemli tedbirdir" değerlendirmesinde bulundu.