BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
SAĞLIK

SGK bu ilaçların fiyat farkını artırdı!

1 Ekim 2014'den itibaren hastalar mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, hepatit b, astım gibi tedavi gruplarındaki ilaçlar için daha fazla ilaç fiyat farkı ödeyecek.

-Yarından itibaren başlayacak 'Taban fiyat' kapsamında 15 etken madde ile başlayacak olan bu uygulamanın, kısa süre sonra tüm ilaçları kapsayacağı belirtildi. Vatandaşların, SKG tarafından belirlenecek taban fiyatına göre ilaç fiyat farklarını ceplerinden ödeyecekleri, bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiği öne sürüldü.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, 76 milyon vatandaşın ve 25 bin eczacının 1 Ekim 2014'de kurum tarafından açıklanacak ilaç taban fiyatını beklerken, bu taban fiyat uygulamasıyla birlikte SGK'nın yılda yaklaşık 400 milyon TL kar sağlayacağını, bu paranın da vatandaşın cebinden çıkacağını öne sürdü. Saydan, "Mevcut sistemde vatandaşın ilaç katılım payını, muayene ücretini, reçete parasını ödediğini, bir de Taban Birim Fiyat Uygulaması olan bu sisteme geçilmesi sonucu daha fazla ilaç fiyat farkı ödeyecek. Vatandaş bedava ilaç almıyor" dedi.

İLAÇ FİYAT FARKI CEPTEN ÖDENECEK

Nurten Saydan, SGK'nun 1 Ekim 2014'de en ucuz ilaç tane fiyatından vatandaşın ilaçlarına 'Taban fiyat' belirleyeceğini hatırlattı. Saydan, "Aynı pancar, tütün taban fiyatı gibi sabit bir fiyat. Bu fiyatın üstünü emekli, çalışan vatandaşlarımızın hepsi ilaçlarının raporları olsa dahi SGK tarafından belirlenecek olan taban fiyatına göre ilaç fiyat farklarını ceplerinden ödeyecekler. Bu durumdan, en çok raporlu vatandaşlarımız mağdur olacak. Hastalarımızın yapmak zorunda kaldığı bu ödemeler, eczacının inisiyatifi dışındadır. Tamamen kurumun belirlediği tutarları biz eczacılar tahsil etmek durumunda kalıyoruz. Vatandaşlarımıza bu sorunun eczanelerimizden ve bizlerden kaynaklanmadığını özellikle belirtmek istiyoruz. Taban fiyatı, kurumun tasarruf isteğine bağlı olarak önümüzdeki günlerde belki daha da düşebilecek. Bu sene 5 lira ödeyeceği mide koruyucusunun taban fiyatı 3 lira olabilir. Hepimiz 1 Ekim 2014'de SGK'nun ne fiyat belirleyeceğini endişe ile bekliyoruz" dedi.

Nurten Saydan, vatandaşların aile hekimliğine muayene olup reçete yazdırdığında ilaç aldığında çalışıyorsa yüzde 20 cebinden, emekli ise yüzde 10 maaşından kesilerek para vermek zorunda olduğunu hatırlattı. Saydan, "Vatandaş 1 kutu ilaç da, 3 kutu ilaç da yazdırsa 3 lira ödüyor. 3 kutudan sonra her kutu başına 1 lira, yine emekli de olsa, çalışan da olsa cebinden ödüyor. SGK vatandaşa ilacını verirken en ucuza göre aldığı ilaçların fiyat farkını almaktadır. Bunun adı ise İlaç fiyat farkıdır. Vatandaş hastanede muayene olup reçete yazdırdığında ilaç alırken, özel hastane için 12, devlet hastanesine 8 lira muayene ücreti ödemektedir. Bunun adı ise muayene ücretidir. Vatandaşımız bedava ilaç almayıp cebinden para vermektedir. Bizler eczanelerimizde her gün vatandaşlarımıza bu ücretleri anlatmaktan yorulduk" dedi.

REÇETELER ETKEN MADDE İLE YAZILMALI

Eczacıların, doktorların ve de diş hekimlerinin eğitimlerini alırken ilaç etken maddesi ile ilaç ve tedavi eğitimi aldığını belirten Saydan, "Niçin reçetelere ilaçlar ticari isimle yazılmaktadır?. Oysa İlaç raporlarında etken madde yazılmakta ve ülkemizde hiçbir sıkıntı yaşanmadı. Bunun gerekçesini anlayamamaktayız. Vatandaşa ilaç isimlerini öğreten yanlış ilaç politikalarıdır, SGK'nın sadece tasarruf adına yaptığı yanlış uygulamalardır. İlaçların ismi değil, etken maddesi vatandaşlarımızı tedavi etmektedir" dedi.

Yeni bir ilaç politikasına geçilmesi gerektiğine vurgu yapan Saydan, bunun birinci adımının ilaç eğitimi olduğunu söyledi. Saydan, "Bu eğitim ilkokuldan başlayıp, kamu spotları ve bilgilendirici programlar ile geniş kitlelere anlatılır. TEİS olarak bakanlığımızın bu konuda yapacağı her çalışmaya destek ve emek vermeye hazırız. Ayrıca, bu ülkenin gerçek ilaç harcamasının ortaya çıkması için hiç beklenilmeden 'etken madde' ile reçete yazımına geçilmelidir" dedi.

TABAN FİYAT UYGULAMASINDAN VAZGEÇİLMELİ

Biran önce 'ilaç taban fiyatı' uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini belirten Saydan, "acilen reçetelerin 'etken madde'"ile yazılmasına geçilmesi en akılcı çözümdür. Reçetelerde etken madde yazılması hiçbir sıkıntı yaşatmayacaktır. Çünkü ilaç ve hastalık raporları bu şekilde hazırlanmaktadır. Etken madde ile reçete yazılımı Türkiye'nin ilaç harcamasında gerçek tasarrufu sağlayacaktır" dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR