BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
SAĞLIK

SGK kanser tedavisinde geri ödeme yapmayacak mı?

SGK kanser tedavisinde sigara içenlere geri ödeme yapılmayacağına ilişkin açıklamasının ardından eleştiri yağmuruna tutuldu. SGK bu tepkilerin üzerine ilaç bedelinin ödenip ödenmeyeceğine ilişkin yeni bir açıklama daha yaptı.

SGK kanser hastalarına yapılan geri ödemeye ilişkin, sigara içen hastalara geri ödeme yapılmayacağını duyurmasının ardından eleştirilerin odağı oldu. SGK, son açıklamasında Sağlık Bakanlığından sigara kullanan hastalar için endikasyon dışı izin belgesi alınması halinde ilaç bedelinin karşılanmasında hiçbir sakınca bulunmadığını duyurdu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı'nın yaptığı yazılı açıklamada, basında yer alan kanser ilaçlarıyla ilgili 'sigara içen hastalara geri ödeme yapılmayacağı'na ilişkin bazı haberlere açıklık getirildi.

İşte SGK'nın o açıklaması:

Erlotinib etken maddeli ilacın prospektüsünde, "Daha önce en az bir basamak kemoterapi uygulanmış ve yanıt alınamamış veya progresyon gösteren, lokal ileri veya metastatik evrede bulunan, sigara kullanmamış ve histopatolojisi adenokanser (bronkoalveolar kanser dahil) olan küçük hücreli olmayan akciğer kanserli hastaların tedavisinde endikedir" ifadesine yer verildiği belirtilen açıklamada, "Yukarıda belirtilen ilacın kullanım yerine (endikasyona) göre, Sağlık Bakanlığından sigara kullanan hastalar için endikasyon dışı izin belgesi alınması halinde ilaç bedelinin karşılanmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır" denildi. 

"KURUMUMUZ MS İLE İLGİLİ DÜZENLEME YAPMIŞTIR"

Multipl Skleroz (MS) hastalarında kullanılan Fingolimod etken maddeli ilacın ödenmesi için başka bir ilacın bir yıl süreyle kullanılması şartının, Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yer alan kuralla ilgili olmadığı kaydedilen açıklamada, "İlgili firma tarafından Sağlık Bakanlığına yapılan ruhsatlandırma başvurusu sırasındaki 'ilaç kullanımında (prospektüsünde) yer alan bir yıl süre ile diğer ilaçları kullandıktan sonra kullanılabilmesi şartı' doğrultusunda kurumumuz tarafından yapılan bir düzenlemedir" denildi. 

Açıklamada, Azasitidin etken maddeli ilacın kronik miyelomonositer lösemi (KMML) ve akut miyeloid lösemi (AML) tedavisinde başarılı olsa bile 6 kürden fazla ödenmemesi ile ilgili ise şunlar kaydedildi:

"Bu konuda en son düzenleme 6 Eylül 2014’de yapılmıştır. İlacın prospektüs bilgisinde yer alan 'en fazla 4 kür kullanılabilir' ifadesi, ilacın prospektüsündeki değişiklik nedeniyle 6 Eylül 2014’de 6 kür olarak SUT’da düzenlenmiştir. Bu tarihten sonra kür artırılmasıyla ilgili olarak SGK’ya herhangi bir başvuru bulunmamaktadır."

"SAĞLIK BAKANLIĞI İZİN BELGESİ VERİRSE..."

SGK tarafından yapılan açıklamada, Krizotinib etken maddesi içeren küçük hücreli dışı akciğer kanseri tedavisinde kullanılan bir ilacın en az bir seri kemoterapi kullanmamış hastalara doktor gerekli görse bile ödenmediği iddiasına da şöyle yanıt verildi:

"Adı geçen ilaç, ilgili firmanın Sağlık Bakanlığına yaptığı ruhsatlandırma başvurusu sırasında prospektüsünde yer alan endikasyonu ile bire bir aynı olarak SUT’da yapılan bir düzenlemedir. Krizotinib etken maddeli ilacın prospektüsünde yer alan endikasyonlar dışında kullanımında, hastaların Sağlık Bakanlığından endikasyon dışı izin belgesi alması halinde SGK tarafından ilaç bedelinin karşılanmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır."

'KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL'
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, SGK’nın bazı hastalıklarda getirdiği geri ödeme şartlarının vatandaş sağlığını kötü etkilediğini belirterek, “Örneğin 3 Şubat günü akciğer kanseri olan bir hastanın ilacını ödemek için sigara içmemiş olma şartı getirildi. Bu durum kabul edilebilir değil” dedi. Saydan şunları söyledi:

“Hayati önemi haiz bir grup ilaç prospektüsünde belirlenen endikasyonlar dışında başka hastalıklarda da faydalı olabiliyor. Bu ilaçların SGK tarafından parasının ödenebilmesi Sağlık Bakanlığı’nın vereceği özel izinlere bağlı. Bu güne kadar bu uygulama adı geçen iki kurumun organize çalışmaları ile başarıyla sürdürülebilirken, SGK bu uygulamada kuralları zorlaştırıp, Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği izin belgelerini kabul etmeyerek hastaları adeta kendi haline bıraktı.

MS HASTALARI DA ZOR DURUMDA
Hastaların hayatlarını tehdit eden bu uygulama SGK ve Sağlık Bakanlığı tarafından derhal düzeltilmeli. Akciğer kanseri, MS, Lösemi gibi bir çok hastalıkla mücadele eden hasta bu uygulamayla hayati riskle karşı karşıya kalma tehlikesinde kalıyor. Akciğer kanserinde kullanılan Erlotinib etken maddeli ilaç için SGK, vatandaşın ‘hiç sigara kullanmamış’ olmasını şart koşması ve daha önce sigara kullanmış olan kişilerin tedavisi için bu ilacın parasını ödememesi, Multipl skleroz (MS) hastalarında kullanılan Fingolimod etken maddeli ilacın ödenmesi için başka bir ilacın bir yıl süreyle kullanılmasını şart koşması, Azasitidin etken maddeli ilacın kronik miyelomonositer lösemi (KMML) ve akut miyeloid lösemi (AML) tedavisinde başarılı olsa bile 6 kürden fazla ödenmemesi, krizotinib etken maddesi içeren küçük hücreli dışı akciğer kanseri tedavisinde kullanılan bir ilacın en az bir seri kemoterapi kullanmamış hastalara doktor gerekli görse bile ödenmemesi dikkat çekici birkaç örnek."

Yani SGK daha önce sigara içti diye bir hastayı akciğer kanseri tedavisine uygun görmediği gibi, MS hastalığı olan bir hastanın başka bir ilaçla bir yıl zaman kaybetmesini şart koşarak adeta hastanın daha ağır ve gecikmiş bir MS hastalığıyla karşı karşıya kalmasını göze alabiliyor."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR